Jump to content

Witam ;]


piaskun

Recommended Posts

Siema, od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad domową produkcją napoju Bogów :beer:

I tak oto trafiłem na Waszą strone ! Na wstępie chciałbym podkreślić , że moja wiedza na temat piwowarstwa sprowadza się jedynie do "degustacji" :)

 

Przejrzałem wstępnie forum - mam już upatrzone przyrządy do produkcji, ale ...

No właśnie , ale !

 

Swoją wiedze zaciągnąłem głównie z tego filmiku:

Teoretycznie wiem co i jak. Żeby nie zakładać nowych tematów proszę o pomoc !

 

Z tego co wywnioskowałem z tego filmiku koleś używa:

- ekstraktu "Cooper's Draft" (rozumie, że jest to brewkit ?)

- cukier / sacharoza 1 kg (?)

- opcjonalnie można dodać płynna glukoze (ja chyba zrezygnuje z tej opcji)

 

Tak z własnego doświadczenia mógłby ktoś mi napisać jakich dokładnie składników (i ile) potrzebuje do uwarzenia piwka z brekwit'u?

Pewnie później przejde do zacieru, ale powoli - wszytko w swoim czasie :)

 

Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość :)

Edited by piaskun
Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie na forum! :beer:

 

Jeżeli nie chcesz nic dokupywać (nie wiem czy coś już masz) to zrób po prostu 10 czy też 12 litrów tylko z brewkita, nic nie dodając więcej.

Optymalne to zakupić sobie 1.7 czystego jasnego ekstraktu słodowego i wtedy masz już 20l piwa.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Na początek zrób z kita BEZ cukru , będziesz potrzebowa jeszcze garnek około 5l i pojemnik do fermentacji 15l . Jeśli chcesz kupić taki to zastanów się czy od razu nie kupić 30l bo przyda się w przyszłości . Garnek znajdziesz na pewno w kuchni

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź !

Już nie moge się doczekać, aż przyjdzie do mnie zestaw :beer:

 

Mam jeszcze takie małe pytanko:

Możecie zapodać linkiem do jakiegoś artykułu / tematu gdzie w prosty - łopatologiczny sposób opisany jest dokładniej proces zacierania ?

Przeczytałem już ten artykuł, ale jest to troche zagmatwane :)

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=555699

Edited by piaskun
Link to comment
Share on other sites

Tzw. Zacieranie na lenia. Opis jak zbudować kadź zacierno-filtracyjną i z instrukcją obsługi. Na kolejnych stronach jest to opisane jeszcze łatwiej.http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

Link to comment
Share on other sites

Witam. Najlepiej uzupełnij swoje dane w profilu a może okaże się że jest ktoś o rzut beretem od Ciebie kto zaprosi cie na wspólne zacieranie i wszystko stanie się jasne. Polecam zacieranie, o wiele taniej, większy wpływ na efekt końcowy, lecz niestety proces bardziej czasochłonny.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.