qni Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Na forum można wyczytać że nie ma co filtrować na chmielonej brzeczki bo osad opadnie na cichej fermentacji. Ten argument mnie przekonuje w pełni, ale zadaje sobie pytanie: jak to wpływa na drożdże, które po burzliwe fermentacji odzyskuje się? Czy ktoś z was filtruje brzeczkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Po chmieleniu, w kotle robisz whirpool, osady gorące i chmieliny zostają na środku dna. Dekantujesz do fermentora, tak aby nie zruszyszyć osadów. Trochę Ci się chmielin i tak dostanie na fermentację. Na drożdże nie ma to większego wpływu. Zawsze gęstwę możesz przemyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Jak nie ma to wpływu na drożdże to super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now