Jump to content

Porter Bałtycki 22°Blg (II miejsce w VI KPD w Żywcu)


Pieron

Recommended Posts

Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Składniki:

- pilzneński 4 kg;

- monachijski 1,6 kg;

- karmelowy czarny 0,4 kg;

- karmelowy jasny 0,5 kg;

- carafara 18g

- ekstrakt jasny 1,7 kg;

- ekstrakt barwiący 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 07' 80 g;

- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;

- drożdze suche S-23 dwie saszetki.

 

Zacieranie:

- 20l wody do 55°C i słód

- 52°C i 5

- podgrzanie na 62°C i 30'

- podgrzanie na 72°C i 30'

- podgrzanie do 75°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 30' przerwy.

 

Wysładzanie - po 3,5l wody

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka

- 45' - Lubelski

- 60' chłodzenie

 

Drożdze zadane w temp: 19°C

 

Fermentacja burzliwa: 20 dni w temp. ok 8°C.

22°Blg /8°Blg

Fermentacja cicha: 8 dni

8°Blg /7,5°Blg

Butelkowanie: 1,1l rezerwy

 

Tak mam w zapiskach, jednak wydaje mi się że dałem jeszcze 300g cukru. I dlatego piwo to miało swój charakter.

 

Przepis można oczywiście modyfikować na różne sposoby.

Edited by pieron
Link to comment
Share on other sites

To ten, który wyprzedził mojego portera. jutro podam mój przepis no trochę gorszy, ale też dobry.JK

Niby czemu przepis ma być gorszy?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Butelkowanie: 1,1l rezerwy

Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?).

 

Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania?

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

 

Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów)

 

Dobrze kombinuję?

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Butelkowanie: 1' date='1l rezerwy[/quote']

Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?).

 

Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania?

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

 

Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów)

 

Dobrze kombinuję?

 

pzdr

flood

Takie rzeczy to Jkocurek wylicza. Jo prawie zawsze na oko tą czynność wyjonuję.

Link to comment
Share on other sites

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

Tak, ale nie cały sfermentuje. Jeżeli z 22 Blg dofermentuje powiedzmy do 7 blg, to znaczyłoby, ze jest 150 g cukru w litrze, a tak naprawdę jest jeszcze mniej, bo my mierzymy odfermentowanie pozorne. Odfermentowanie rzeczywiste wynosi 82% pozornego, czyli będzie 150g * 0.82 = 123g cukrów fermentowalnych.

 

W menu Pliki jest mój programik, który robi takie przeliczenia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.