Pieron Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 (edited) Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Składniki: - pilzneński 4 kg; - monachijski 1,6 kg; - karmelowy czarny 0,4 kg; - karmelowy jasny 0,5 kg; - carafara 18g - ekstrakt jasny 1,7 kg; - ekstrakt barwiący 0,5 kg; - chmiel Marynka szyszki 07' 80 g; - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g; - drożdze suche S-23 dwie saszetki. Zacieranie: - 20l wody do 55°C i słód - 52°C i 5 - podgrzanie na 62°C i 30' - podgrzanie na 72°C i 30' - podgrzanie do 75°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 30' przerwy. Wysładzanie - po 3,5l wody Chmielenie: - 0' - Marynka - 45' - Lubelski - 60' chłodzenie Drożdze zadane w temp: 19°C Fermentacja burzliwa: 20 dni w temp. ok 8°C. 22°Blg /8°Blg Fermentacja cicha: 8 dni 8°Blg /7,5°Blg Butelkowanie: 1,1l rezerwy Tak mam w zapiskach, jednak wydaje mi się że dałem jeszcze 300g cukru. I dlatego piwo to miało swój charakter. Przepis można oczywiście modyfikować na różne sposoby. Edited March 6, 2009 by pieron Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 To ten, który wyprzedził mojego portera. jutro podam mój przepis no trochę gorszy, ale też dobry.JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 To ten, który wyprzedził mojego portera. jutro podam mój przepis no trochę gorszy, ale też dobry.JK Niby czemu przepis ma być gorszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 10, 2009 Author Share Posted April 10, 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 11, 2009 Share Posted April 11, 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu, a Szef Jury jeszcze z V-go Ale ten sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 11, 2009 Author Share Posted April 11, 2009 Uwag Komisji - brak. Uwagi moje do dyplomu to dyplomy VI Konkursu' date=' a Szef Jury jeszcze z V-go [/quote'] Ale ten sam. Niby tak ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Butelkowanie: 1,1l rezerwy Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?). Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania? Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów) Dobrze kombinuję? pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 19, 2009 Author Share Posted May 19, 2009 Jak ktoś chętny to użyje przepisu. Butelkowanie: 1' date='1l rezerwy[/quote'] Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?). Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania? Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów) Dobrze kombinuję? pzdr flood Takie rzeczy to Jkocurek wylicza. Jo prawie zawsze na oko tą czynność wyjonuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted May 19, 2009 Share Posted May 19, 2009 A tak na oko - to jaka była objętość Twojej warki? pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 19, 2009 Share Posted May 19, 2009 Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?) Tak, ale nie cały sfermentuje. Jeżeli z 22 Blg dofermentuje powiedzmy do 7 blg, to znaczyłoby, ze jest 150 g cukru w litrze, a tak naprawdę jest jeszcze mniej, bo my mierzymy odfermentowanie pozorne. Odfermentowanie rzeczywiste wynosi 82% pozornego, czyli będzie 150g * 0.82 = 123g cukrów fermentowalnych. W menu Pliki jest mój programik, który robi takie przeliczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now