Jump to content

Muntons Gold IPA + dochmielanie ,ale jeden fermentor


Recommended Posts

Witam serdecznie!

Jutro nareszcie przyjdzie czas na popełnienie warki. Startuję z brew-kitem Muntonsa Gold IPA 3kg. Ponieważ uwielbiam Atak Chmielu z

Pinty, w sklepie internetowym doradzono mi, że mogę dochmielić tego brew-kita. Zakupiłem zatem Fuggles typ 100 , sprasowane szyszki, tabletki 14g do chmielenia na zimno. Mam jednak wątpliwości. Również zostałem przekonany do tego aby nie kupować drugiego fermentora i nie odstawiać na cichą fermentację. Czytam jednak ,że chmielić na zimno powinno się na cichej...Czy w takim razie mogę w ogóle ten krok zrobić czy lepiej odpuścić? Jeżeli mogę to zrobić wszystko w jednym fermentorze to jak to powinno prawidłowo wyglądać ?

Ja bym to widział mniej więcej tak:

1. Odstawiam na burzliwą bez chmielu , na czas aż przestanie pracować.

2. Nic nie zlewam, nie przelewam tylko dodaję wtedy na jakiś czas tego chmielu w tabletce, np. na tydzień

3. Czyli ogólnie po ok. dwóch tygodniach rozlewam do butelek.

Czy to ma ręce i nogi ? :)

Link to comment
Share on other sites

Witaj!

 

Prawie wszystko ładnie i pięknie, ale to będzie IPA w stylu angielskim w przeciwieństwie do Ataku Chmielu, które jest American IPA. Nie widzę fermentacji, chmielenia na zimno oraz rozlewu w jednym fermentatorze bez przelewania.

Najlepiej jak dokupisz jeden fermentator bez kranika, wtedy:

1. Burzliwa w fermentatorze z kranikiem (zakładam, że taki właśnie posiadasz).

2. Przelanie do drugiego na cichą i dodanie chmielu na zimno.

3. Przelanie do fermentatora z kranikiem, dodanie roztworu cukru na refermentację, rozlew do butelek.

 

Ewentualnie zamiast dodatkowego fermentatora możesz użyć jakiegoś dużego garnka/wiadra, dobrze wyczyszczonego i zdezynfekowanego. W takiej na chwilę przelewasz do niego brzeczkę, czyścisz + dezynfekujesz fermentator i przelewasz z powrotem do niego. Jednak na dobrą sprawę nie polecam tej metody, niepotrzebne proszenie się o zakażenie.

Link to comment
Share on other sites

AIPA jest do zrobienia tak jak piszesz , tutaj chodzi o rodzaj chmielu które użyjesz. Fuggles nie da Ci takich aromatów jak chmiele amerykańskie , jest ich sporo do w sklepach internetowych więc polecałbym poczekać i dokupić razem z kolejnym pojemnikiem fermentacyjnym ( a najlepiej dwoma :) ) jeśli już koniecznie chcesz American IPA , a nie IPA w stylu angielskim.

Link to comment
Share on other sites

o.k. , zaczynam sobie wszystko klarować. Póki co mam ten angielski chmiel, więc przy nim jednak zostanę i rajstopę żonie porwę. Jak już jednak rozleję to do butelek to robię następne z amerykańskimi chmielami , zobaczymy jaka róznica... te amerykańskie są tez na zimno czy trzeba jakoś inaczej kombinować?

Link to comment
Share on other sites

No i jestem po dziewiczej akcji z piwem domowym. Wszystko raczej przebiegło bez problemów. Martwi mnie jednak chyba dość niskie 11blg. Co prawda mierzylem je przy temp. 22C. Czy takie blg jest normalne dlatego piwa? Na stronie Muntons jest napisane 1041,a to mi nic nie mówi...

 

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Myslę że nie jest źle :) 1041 to O.G. czyli ok. 10blg Tak więc "wydajność" super ;) jeszcze kwestia ile tego piwa Ci wyszło. Czy tak jak w instrukcji czy nieco mniej.

Link to comment
Share on other sites

Ufff, kamień spadł mi z serca. Wyszło mi myślę że ok. 20-21l. Starałem się raczej dać mniej niż w przepisie bo tak radzi szanowne forum przy brewkitach.

 

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Tak, jeszcze się zastanawiam czy nie dokupić jednak tych amerykańskich chmieli na zimno do rajstopy. Czy możecie poratować informacja jakiego typu to powinien być chmiel, ile go dać do tego chmielnia na zimno i na jak długo? Chciałbym się jak najbardziej zbliżyć do AIPA...

 

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Bez chmielenia na zimno się nie zbliżysz, możesz zastosować np. Amarillo, Citrę, Centential. Co do ilości to też nie ma specjalnego limitu, ale żeby konkretniej określić i zakładając warkę dwudziestokilku litrową przyjmij ok 50g. Wrzucasz na cichą fermentację, przynajmniej tydzień musiało by poleżeć.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

A wrzucanie 20g amarillo na zimno w ogóle ma sens ? Uzyskam jakiś aromat z tego ? Bo tyle właśnie mi zostało . Mam jeszcze 50g citry , ale chciałem użyć do kolejnej warki a te 20g amarillo z poprzedniej zamrozić i użyć do nowej warki. Na 21 litrów.

Link to comment
Share on other sites

Dużo zależy od jakości /przechowywania/ chmielu. Wiem że wiara z powodzeniem chmieliła 30 gramami, tak więc spróbować można.

Ja kiedyś wrzucałem Simcoe w proporcjonalnej ilości, ale efekt był żaden. Dlatego z racji że przesadzić z tym chmieleniem raczej nie można to skłonny jestem dawać więcej niż mniej.

Link to comment
Share on other sites

W takim razie dorzucę jeszcze 30 g citry , co da mi w sumie 50. Potem te 50g użyję do następnej warki. Czyli całość chmielu użyta na tą warkę to ponad 140g :) Trzeba zasadzić swój chmiel bo inaczej z torbami pójdę :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.