Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 323 - Porter Bałtycki 23°Blg

z dnia 18 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 7,5 kg;

- wiedeński 1 kg;

- karmelowy 2 kg;

- palone ziarna pszenicy 0,22 kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,3 kg;

- chmiel marynka 100 g;

- chmiel lubelski 60 g;

- glukoza 1,2 kg;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - marynka;

- 65' - lubelski;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 25,2°Blg, dolano więc trochę wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 324 - Bałtycki Porter 23°Blg

z dnia 18 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 5,2 kg;

- wiedeński 3 kg;

- karmelowy 2 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,4 kg;

- biscut 0,4 kg;

- chmiel magnum 100 g;

- chmiel lubelski 60 g;

- glukoza 1,1 kg;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - magnum;

- 65' - lubelski;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 325 - Icebock 18°Blg

z dnia 22 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 4,5 kg;

- pilzeński 6 kg;

- wiedeński 2,5 kg;

- cara 0,5 kg;

- chmiel tradition 80 g;

- drożdże 2000,2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 30' - całość;

- 90' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 326 - Czerwono Bana 13,8°Blg

z dnia 28 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel tradition 140 g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 40

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 90 g;

- 60' - 40 g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiosna tuż tuż, więc skoro dziś mam wolne czas na zakończenie sezonu zimowego. Może uda użyć lodówki do fermentacji, ale ja już nie mogę się doczekać liści, grilla i fajnego piwa odpoczywając na dworze. No i w końcu koniec palenia w piecu.

Tak więc jeszcze parę dolniaków jeszcze dziś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 327 - Jasne Mocne 14,2°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sladek, premiant i zatecki po 50g;

- drożdże 34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - sladek i premiant;

- 60' - zatecki;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 328 - Jasne Mocne 14,2°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sladek, premiant i zatecki po 50g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - sladek i premiant;

- 60' - zatecki;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 329 - Dymione 13°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1 kg;

- pilzeński 6 kg;

- wędzony swojski 0,9 kg;

- kawowy 0,4 kg;

- palone ziarna pszenicy 0,1 kg;

- specjal B 1,5 kg;

- chmiel nugget 50g;

- chmiel aurora 20g;

- drożdże 1882.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - nugget;

- 65' - aurora;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 330 - Pieroński Porter 22°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 8 kg;

- melonaidynowy 1 kg;

- karmelowy 0,5 kg;

- czekoladowy pszeniczny 1 kg;

- jęczmień palony 0,12 kg;

- chmiel Mosaic 100g;

- drożdże S-23.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.