Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Recommended Posts

Warka 323 - Porter Bałtycki 23°Blg

z dnia 18 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 7,5 kg;

- wiedeński 1 kg;

- karmelowy 2 kg;

- palone ziarna pszenicy 0,22 kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,3 kg;

- chmiel marynka 100 g;

- chmiel lubelski 60 g;

- glukoza 1,2 kg;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - marynka;

- 65' - lubelski;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 25,2°Blg, dolano więc trochę wody.

Link to comment
Share on other sites

Warka 324 - Bałtycki Porter 23°Blg

z dnia 18 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 5,2 kg;

- wiedeński 3 kg;

- karmelowy 2 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,4 kg;

- biscut 0,4 kg;

- chmiel magnum 100 g;

- chmiel lubelski 60 g;

- glukoza 1,1 kg;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - magnum;

- 65' - lubelski;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 325 - Icebock 18°Blg

z dnia 22 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 4,5 kg;

- pilzeński 6 kg;

- wiedeński 2,5 kg;

- cara 0,5 kg;

- chmiel tradition 80 g;

- drożdże 2000,2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15' i dekokcja

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 30' - całość;

- 90' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 326 - Czerwono Bana 13,8°Blg

z dnia 28 luty 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel tradition 140 g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 40

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 90 g;

- 60' - 40 g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Wiosna tuż tuż, więc skoro dziś mam wolne czas na zakończenie sezonu zimowego. Może uda użyć lodówki do fermentacji, ale ja już nie mogę się doczekać liści, grilla i fajnego piwa odpoczywając na dworze. No i w końcu koniec palenia w piecu.

Tak więc jeszcze parę dolniaków jeszcze dziś.

Link to comment
Share on other sites

Warka 316 - Rauchbock 17,8°Blg

z dnia 7 lutego 2013r.

 

Tego rozlano 1 marca w flaszki. Znów mi komp nie zapisał wyniku więc nie wiem na ile zeszło i ile ma %.

Link to comment
Share on other sites

Warka 327 - Jasne Mocne 14,2°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sladek, premiant i zatecki po 50g;

- drożdże 34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - sladek i premiant;

- 60' - zatecki;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 328 - Jasne Mocne 14,2°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1,5 kg;

- pilzeński 9 kg;

- chmiel sladek, premiant i zatecki po 50g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - sladek i premiant;

- 60' - zatecki;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 329 - Dymione 13°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 1 kg;

- pilzeński 6 kg;

- wędzony swojski 0,9 kg;

- kawowy 0,4 kg;

- palone ziarna pszenicy 0,1 kg;

- specjal B 1,5 kg;

- chmiel nugget 50g;

- chmiel aurora 20g;

- drożdże 1882.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - nugget;

- 65' - aurora;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 330 - Pieroński Porter 22°Blg

z dnia 4 marzec 2013r.

 

Składniki:

- monachijski 3 kg;

- pilzeński 8 kg;

- melonaidynowy 1 kg;

- karmelowy 0,5 kg;

- czekoladowy pszeniczny 1 kg;

- jęczmień palony 0,12 kg;

- chmiel Mosaic 100g;

- drożdże S-23.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.