Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 337 - Herkules Porter 22,4°Blg z dnia 27 marzec 2013r. W piątek był nawał ale i znalazło się chwilkę. Herkules poszedł na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 335 - Czorny cug 13°Blg z dnia 27 marzec luty 2013r. Tyż w piątek poszło na cicho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 334 - Jasne Mocne 14,5°Blg z dnia 26 marzec 2013r. Tyż poszło na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 338 - Bioły Porter 23°Blg z dnia 5 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 14 kg; - chmiel mosaic 120g; - drożdże 2001. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 80g; - 65' - 20g; - 70' - 20 i chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 336 - HameriKan Porter 21,2°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Dziś poło na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 332 - Konklawe Porter 21°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Dziś podzło w flaszki. Zeszło na 4,8 i mo 9,3% alk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Warka 333 - Czerwono Bana 13,8°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Poszła dziś w dwa kegi. Zeszło na 2,5°Blg i mo 6,8% alk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1,5 kg; - chmiel sybilia 120g; - drożdże 2000. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 80g; - 65' - 20g; - 70' - 20 i chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Dziś poszło na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Warka 330 - Pieroński Porter 22°Blg z dnia 4 marzec 2013r. Poszło w falszki. Zeszło na 6,1°Blg i ma 9,3%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Warka 331 - Porter Pierona 20°Blg z dnia 12 marzec 2013r. Rozlane do flaszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Warka 325 - Icebock 18°Blg z dnia 22 luty 2013r. Już oba też w butelkach. Ciekawe czy zaś będą granaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Warka 315 - Pieroński Koźlak 16,8°Blg z dnia 2 lutego 2013r. Obie wersje już w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Warka 340 - Jasne 12°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - monachijski 1 kg; - chmiel sybilia 180g; - drożdże 3522 i 3787. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 100g; - 65' - 80g; - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 (edited) Warka 311 - Imperialny Herkules 24°Blg z dnia 24 styczeń 2013r. Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. Edited April 24, 2013 by Pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Morderca będzie z niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. Z jakiego wzoru liczyłeś zawartość alkoholu dla tak mocnego piwa? Spotkałem się z kilkoma różnymi wzorami i nie wiem którego użyć, a jutro mam zamiar warzyć RIS-a i jakieś orientacyjne parametry dobrze byłoby wyznaczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75. Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować. A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Ja stosuję to: http://www.piwo.org/topic/8842-obliczenia-zawartosci-alkoholu/#entry189285 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 (edited) Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75. Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować. A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo? Ja stosuję to: http://www.piwo.org/...lu/#entry189285 Licząc na przykładzie moje portera bałtyckiego różnica przy zastosowaniu tych wzorów wynosi ~1.5%. Sporo. Stosowałem do niego wzór podany przez Mariusza. Czyli dalej jestem w kropce Edited April 25, 2013 by BuDeX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Morderca będzie z niego. 13.9 mi wyszło, 12% jest w miarę normalnym wynikiem, o ile będzie to poparte analizą gęstomierza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 25, 2013 Author Share Posted April 25, 2013 Niestety idę na lenia. Pomiary robię refraktometrem. A do obliczeń używam programu Codera. Do obliczeń refermentacji używam programu JKocurka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignac99 Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Ciemne piwa zaciemniają obraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 Ciemne piwa zaciemniają obraz raczej inaczej załamują światło, niż bezbarwne czy jasne ośrodki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.