Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Recommended Posts

Warka 338 - Bioły Porter 23°Blg

z dnia 5 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 14 kg;

- chmiel mosaic 120g;

- drożdże 2001.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - 20 i chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg

z dnia 7 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1,5 kg;

- chmiel sybilia 120g;

- drożdże 2000.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 80g;

- 65' - 20g;

- 70' - 20 i chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 340 - Jasne 12°Blg

z dnia 24 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 9 kg;

- monachijski 1 kg;

- chmiel sybilia 180g;

- drożdże 3522 i 3787.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100g;

- 65' - 80g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Dziś też poszedł w flaszki i ma 12% alk. :)

Z jakiego wzoru liczyłeś zawartość alkoholu dla tak mocnego piwa? Spotkałem się z kilkoma różnymi wzorami i nie wiem którego użyć, a jutro mam zamiar warzyć RIS-a i jakieś orientacyjne parametry dobrze byłoby wyznaczyć :)

Link to comment
Share on other sites

Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75.

Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. :beer: Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować.

A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo?

Link to comment
Share on other sites

Przy wyższych gęstościach lepiej się sprawdza wzór: (OG - FG)/0,75.

Skoro to piwo ma 12% alk, to odwracając ten wzór wychodzi że odfermentowało do ok 3-3,5°Blg. Zaiste bestia będzie z niego. :beer: Koniecznie muszę w tym roku w Żywcu spróbować.

A swoją drogą Pieronie, powiedz na jakich drożdżach to zrobiłeś to piwo?

Licząc na przykładzie moje portera bałtyckiego różnica przy zastosowaniu tych wzorów wynosi ~1.5%. Sporo. Stosowałem do niego wzór podany przez Mariusza. Czyli dalej jestem w kropce :)

Edited by BuDeX
Link to comment
Share on other sites

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Link to comment
Share on other sites

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Ciemne piwa zaciemniają obraz :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.