Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Recommended Posts

Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach.

Ciemne piwa zaciemniają obraz :)

 

A ciemne i mocne to już zupełnie ;)

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 341 - Jasne 13,8°Blg

z dnia 24 kwietnia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 10 kg;

- carahell 1 kg;

- chmiel sybilia 110g;

- drożdże 3522 i 3787.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 60g;

- 60' - 50g;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Warka 342 - Pszeniczne 14,8°Blg

z dnia 7 maja 2013r.

 

Składniki:

- pszenica 6,8 kg;

- monachijski 3,5 kg;

- chmiel tratition 70g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 44°C - 60';

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

Jutro doleję wody by rozcieńczyć choć do 13°Blg.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za wsparcie duchowe.

Ostatnio jak zrobiłem to ładnie się przefiltrowało ok. 45l w 1h. Dziś ledwo kapie.

Ale się nie denerwuję, gdyż wiem co należy robić w takim przypadku: filtracja spokojnie kapie, a jutro warzenie może z rana przed robotą.

Link to comment
Share on other sites

Warka 343 - Roggenbier 14,6°Blg

z dnia 9 maja 2013r.

 

Składniki:

- żytni 4,6 kg;

- płatki żytnie 1,2 kg;

- pale ale 2,5 kg;

- monachijski 2,5 kg;

- chmiel tratition 70g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 70';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 344 - Rauchweizen13°Blg

z dnia 14 maja 2013r.

 

Składniki:

- pszeniczny wędzony 6 kg;

- monachijski 1 kg;

- pilzeński 3 kg;

- chmiel sybilia 50g;

- drożdże mauribrew y1433.

 

Zacieranie:

- 44°C - 30';

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość

- 70' - chłodzenie.

 

Już rozlane i spożyte w Żywcu na Birofiliach.

Link to comment
Share on other sites

Warka 345 - Tripel

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt1 kg;

- pilzeński 11 kg;

- glukoza 1 kg;

- chmiel tradition 70g;

- chmiel east kent goldings 50g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - tradition

- 65' - east kend goldnings

- 75' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Warka 346 - Dubbel 18,8°Blg

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1 kg;

- pilzeński 4,5 kg;

- pale ale 4,5 kg;

- specjal B 1 kg;

- bisciut 1 kg;

 

- chmiel tradition 10g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - 60g

- 65' - 50g

- 75' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Warka 347 - Sathi 11°Blg

z dnia 15 maja 2013r.

 

Składniki:

- płatki pszeniczne i owsiane 0,8 kg;

- pilzeński 2,2 kg;

- pszeniczny 6 kg;

- chmiel lubelski 20g;

- jałowiec 20g;

- drożdże piekarskie.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel i jałowiec

- 20' - chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Edited by Pieron
Link to comment
Share on other sites

Warka 348 - Quardupel 22,2°Blg

z dnia 28 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1,1 kg;

- pilzeński 9 kg;

- specjal B 0,15 kg;

- cara 0,85 kg;

- bisciut 0,9 kg;

- płatki jęczmienne 1,2 kg;

- chmiel aramis 50g;

- chmiel columbus 50g;

- chmiel mosaic 40g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - columbus;

- 55' - aramis

- 70' - mosaic i chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Warka 349 - Quardupel 22,6°Blg

z dnia 28 maja 2013r.

 

Składniki:

- abby malt 1 kg;

- pilzeński 9 kg;

- specjal B 0,15 kg;

- carahell 1,4 kg;

- chmiel aramis 50g;

- chmiel columbus 50g;

- chmiel mosaic 40g;

- drożdże 3522, 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - columbus;

- 55' - aramis

- 70' - mosaic i chłodzenie.

 

Już w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

Warka 350 - Lambic 14°Blg

z dnia 4 czerwiec 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 11 kg;

- chmiel tradition 50g;

- drożdże do burzliwej 3522 a od cichej 3278

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Na cichej i poleży trochę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.