josefik Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 (edited) Czyli na koniec wychodzi spore przekłamanie, kiedyś dublowałem pomiar odfermentowania refraktometrem i balingomierzem /1-10 blg/ i różnica po skorygowaniu według wzoru wychodziła 2-3 stopnie refraktometr odczyty zaniżał, a już szczególnie /nie wiem dla czego/ przy ciemnych piwach. Ciemne piwa zaciemniają obraz A ciemne i mocne to już zupełnie Edited April 25, 2013 by josefik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 339 - Ostatnie Jasne tego sesonu 14,2°Blg z dnia 7 kwietnia 2013r. Dziś poszło w keg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 334 - Jasne Mocne 14,5°Blg z dnia 26 marzec 2013r. Też już w kegach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 335 - Czorny cug 13°Blg z dnia 27 marzec luty 2013r. Też już w kegach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 337 - Herkules Porter 22,4°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Poszło w flaszki. Zeszło na 6,5°Blg i ma 9,2% alk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Czyżby nowa dostawa flaszek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 340 - Jasne 12°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Oba, na różnych drożdżach, przelane na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Czyżby nowa dostawa flaszek? Tak, koledzy pomogli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 336 - HameriKan Porter 21,2°Blg z dnia 27 marzec 2013r. Koleny w flaszkach. Zeszło na 6,5°Blg i ma 8,5% alk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Warka 341 - Jasne 13,8°Blg z dnia 24 kwietnia 2013r. Składniki: - pilzeński 10 kg; - carahell 1 kg; - chmiel sybilia 110g; - drożdże 3522 i 3787. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 60g; - 60' - 50g; - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Warka 342 - Pszeniczne 14,8°Blg z dnia 7 maja 2013r. Składniki: - pszenica 6,8 kg; - monachijski 3,5 kg; - chmiel tratition 70g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 44°C - 60'; - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Jutro doleję wody by rozcieńczyć choć do 13°Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Jutro Roggenbier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Jutro Roggenbier. Pomodlę się za Ciebie dzisiaj, żebyś za dużo nie przeklinał przy filtracji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Myślę, że niepotrzebnie - to nie jest pierwsze żytko Adasia. Poradzi sobie. Cierpliwy z niego facet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Dzięki za wsparcie duchowe. Ostatnio jak zrobiłem to ładnie się przefiltrowało ok. 45l w 1h. Dziś ledwo kapie. Ale się nie denerwuję, gdyż wiem co należy robić w takim przypadku: filtracja spokojnie kapie, a jutro warzenie może z rana przed robotą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 I już kończę chmielenie i zaraz do roboty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 Warka 343 - Roggenbier 14,6°Blg z dnia 9 maja 2013r. Składniki: - żytni 4,6 kg; - płatki żytnie 1,2 kg; - pale ale 2,5 kg; - monachijski 2,5 kg; - chmiel tratition 70g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 70'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Dobra, czas nadrobić zaległości w zapiskach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 344 - Rauchweizen13°Blg z dnia 14 maja 2013r. Składniki: - pszeniczny wędzony 6 kg; - monachijski 1 kg; - pilzeński 3 kg; - chmiel sybilia 50g; - drożdże mauribrew y1433. Zacieranie: - 44°C - 30'; - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość - 70' - chłodzenie. Już rozlane i spożyte w Żywcu na Birofiliach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 345 - Tripel z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - abby malt1 kg; - pilzeński 11 kg; - glukoza 1 kg; - chmiel tradition 70g; - chmiel east kent goldings 50g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 15' - tradition - 65' - east kend goldnings - 75' - chłodzenie. Już w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 346 - Dubbel 18,8°Blg z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1 kg; - pilzeński 4,5 kg; - pale ale 4,5 kg; - specjal B 1 kg; - bisciut 1 kg; - chmiel tradition 10g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 15' - 60g - 65' - 50g - 75' - chłodzenie. Już w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 (edited) Warka 347 - Sathi 11°Blg z dnia 15 maja 2013r. Składniki: - płatki pszeniczne i owsiane 0,8 kg; - pilzeński 2,2 kg; - pszeniczny 6 kg; - chmiel lubelski 20g; - jałowiec 20g; - drożdże piekarskie. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel i jałowiec - 20' - chłodzenie. Już w butelkach. Edited June 28, 2013 by Pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 348 - Quardupel 22,2°Blg z dnia 28 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1,1 kg; - pilzeński 9 kg; - specjal B 0,15 kg; - cara 0,85 kg; - bisciut 0,9 kg; - płatki jęczmienne 1,2 kg; - chmiel aramis 50g; - chmiel columbus 50g; - chmiel mosaic 40g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - columbus; - 55' - aramis - 70' - mosaic i chłodzenie. Już w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 349 - Quardupel 22,6°Blg z dnia 28 maja 2013r. Składniki: - abby malt 1 kg; - pilzeński 9 kg; - specjal B 0,15 kg; - carahell 1,4 kg; - chmiel aramis 50g; - chmiel columbus 50g; - chmiel mosaic 40g; - drożdże 3522, 3787 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - columbus; - 55' - aramis - 70' - mosaic i chłodzenie. Już w butelkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Warka 350 - Lambic 14°Blg z dnia 4 czerwiec 2013r. Składniki: - pilzeński 11 kg; - chmiel tradition 50g; - drożdże do burzliwej 3522 a od cichej 3278 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Na cichej i poleży trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.