Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Recommended Posts

Mam kiwaczki (woblery) z Browaru Belgia, proszę zobaczyć moją galerię. W najbliższym czasie zrobię wykrojnik A4, zaprojektuję z trzema podkładkami, wydrukuję i wysztancuję własne podkładki. Zrobię skany i pokażę społeczności.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Radocha wielka, bo po wyjściu ze szpitala (tak, miałem kolejny wypadek na rowerze, samochód zajechał mi drogę i zrobiłem kozła nad maską, wszystko jest dobrze, jedno małe otarcie i już większe potłuczenia, ale jestem już w chacie i dochodzę do siebie) znalazłem przesyłkę. Otrzymałem fajną dyplom i puchar za zajęcie I miejsca w kat. Weissbier w I Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2013 za co wielkie dzięki. :)

post-141-0-10785500-1376729325_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

No kurde, przyznam, że nie mam czasu nawet opisywać co się dzieje.

2 tygodnie temu uwarzyłem pszeniczne, po tygodniu zabutelkowałem, a po kolejnym nie ma już śladu.

Nieco później uwarzyłem Pale Ale i dziś kolejną wersję ale zdecydowałem że zaprzestanę zapisków na necie.

Warzenie piwa weszło mi w nawyk, a tego nie ma co opisywać. Nawet nie chce mi się wypisywać tabel obecnie.

 

Tak więc trochę tabaki na dobranoc a jutro pracy c.d. (roboty bardziej, bo jutro wolne) :)

Link to comment
Share on other sites

...

2 tygodnie temu uwarzyłem pszeniczne, po tygodniu zabutelkowałem, a po kolejnym nie ma już śladu.

...

 

No a ja tak sie starałem podczas zacierania tej pszenicy a już jej niema.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

No to się w tym temacie trochę pochwalę nowym zakupem.

W listopadzie zakupiłem taki oto sprzęcilk ( jak by co to mogę wypożyczyć na 6 dni) :)

 

Później było warzenie piwa:

Wędzone

Wędzony Porter (wyszedł 17°Blg)

Stout

Schwarzbier

Pale Ale

W Święto Parteru był Porter Bałtycki i Porter Wędzony był butelkowany.

Stout

A dziś idzie Witbier :D

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edited by Pieron
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, bielok napisał:

Cześć :)

Pieronie ale schudłeś :)

Witam wśród domowych piwowarów z powrotem :)

Warzyć warzyłem ale nie tak intensywnie  :)

Godzinę temu, anteks napisał:

Witaj Adamie

ilu litrowy jest ten garnek?

Nominalna 30l.

Link to comment
Share on other sites

No i wczoraj jeszcze jedna:

Wędzone 13°Blg

-2,4 kg pilzeński

- 2,9 kg wędzony steinbach (dzięki Daniel)

 

Zacieranie:

52°C - 10'

63,5°C- 15'

73°C - 40'

77°C - filtracja

 

Warzenie:

- 10' - 30 g tradition

- 70' - chłodzenie.

Wyszło 13°Blg :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka 499 - Wędzone 13°Blg

z dnia 16 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 3 kg;

- monach 0,5 kg;

- steinbach wędzony 2kg;

- chmiel Tation (nie pamiętam ile);

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 65' - trochę;

- 70' - chłodzenie.

 
Edited by Pieron
Link to comment
Share on other sites

Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg

z dnia 17 luty 2020r.

 

Składniki:

- czekoladowy 0,8 kg;

- pszeniczny 0,3, kg;

- monach 0,5 kg;

- karmel 1 kg;

- Carafa 0,1 kg;

- Wayermann wędzony 2,8 kg;

- Steinbach wędzony 2kg;

- chmiel Tatiton (nie pamiętam ile);

- S-04.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 90;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 10l. i 31°Blg. 

Edited by Pieron
Link to comment
Share on other sites

Warka 501 - Wędzone 12,5°Blg

z dnia 23 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 2 kg;

- karmel 0,5 kg;

- steinbach wędzony 2,9 kg;

- chmiel Tation  40g;

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 65' - trochę;

- 70' - chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 502 -29 luty 12,3°Blg

z dnia 29 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- karmel 0,8 kg;

- chmiel Tation  130g;

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 90g

- 70' - 60g i chłodzenie.

 

Zrobiony na szybko, do szybkiego spożycia :)

Link to comment
Share on other sites

Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg

z dnia 17 luty 2020r.

 

Rozlano dziś do flaszek. Wg refraktometru i obliczeń ma 13% alko i zeszło na 9°Blg....i tak bardzo dobrze...A smak... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.