Pieron Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 No i koniec sezonu. Na upały podpiwek sobie zrobiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Na takie "upały" to chyba coś mocniejszego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 To co mam to wystarczy, a podpiwek też się przyda. Dziś warzę drugą wersję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Mam kiwaczki (woblery) z Browaru Belgia, proszę zobaczyć moją galerię. W najbliższym czasie zrobię wykrojnik A4, zaprojektuję z trzema podkładkami, wydrukuję i wysztancuję własne podkładki. Zrobię skany i pokażę społeczności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted August 17, 2013 Author Share Posted August 17, 2013 Radocha wielka, bo po wyjściu ze szpitala (tak, miałem kolejny wypadek na rowerze, samochód zajechał mi drogę i zrobiłem kozła nad maską, wszystko jest dobrze, jedno małe otarcie i już większe potłuczenia, ale jestem już w chacie i dochodzę do siebie) znalazłem przesyłkę. Otrzymałem fajną dyplom i puchar za zajęcie I miejsca w kat. Weissbier w I Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2013 za co wielkie dzięki. Jejski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 Gratuluję! Spóźnione ale szczere! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 No kurde, przyznam, że nie mam czasu nawet opisywać co się dzieje. 2 tygodnie temu uwarzyłem pszeniczne, po tygodniu zabutelkowałem, a po kolejnym nie ma już śladu. Nieco później uwarzyłem Pale Ale i dziś kolejną wersję ale zdecydowałem że zaprzestanę zapisków na necie. Warzenie piwa weszło mi w nawyk, a tego nie ma co opisywać. Nawet nie chce mi się wypisywać tabel obecnie. Tak więc trochę tabaki na dobranoc a jutro pracy c.d. (roboty bardziej, bo jutro wolne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeki Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 ... 2 tygodnie temu uwarzyłem pszeniczne, po tygodniu zabutelkowałem, a po kolejnym nie ma już śladu. ... No a ja tak sie starałem podczas zacierania tej pszenicy a już jej niema. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Teraz to już wiem dlaczego tak dobre to piwo było i tak szybko wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 2, 2020 Author Share Posted February 2, 2020 (edited) No to się w tym temacie trochę pochwalę nowym zakupem. W listopadzie zakupiłem taki oto sprzęcilk ( jak by co to mogę wypożyczyć na 6 dni) Później było warzenie piwa: Wędzone Wędzony Porter (wyszedł 17°Blg) Stout Schwarzbier Pale Ale W Święto Parteru był Porter Bałtycki i Porter Wędzony był butelkowany. Stout A dziś idzie Witbier VID_20191111_162555.mp4 Edited February 2, 2020 by Pieron elroy and bielok 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Cześć Pieronie ale schudłeś Witam wśród domowych piwowarów z powrotem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Witaj Adamie ilu litrowy jest ten garnek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 2, 2020 Author Share Posted February 2, 2020 3 godziny temu, bielok napisał: Cześć Pieronie ale schudłeś Witam wśród domowych piwowarów z powrotem Warzyć warzyłem ale nie tak intensywnie Godzinę temu, anteks napisał: Witaj Adamie ilu litrowy jest ten garnek? Nominalna 30l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 2, 2020 Author Share Posted February 2, 2020 No i wczoraj jeszcze jedna: Wędzone 13°Blg -2,4 kg pilzeński - 2,9 kg wędzony steinbach (dzięki Daniel) Zacieranie: 52°C - 10' 63,5°C- 15' 73°C - 40' 77°C - filtracja Warzenie: - 10' - 30 g tradition - 70' - chłodzenie. Wyszło 13°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 22, 2020 Author Share Posted February 22, 2020 Dziś Porter poszedł w butelki. zapowiada się bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 22, 2020 Author Share Posted February 22, 2020 (edited) Warka 499 - Wędzone 13°Blg z dnia 16 luty 2020r. Składniki: - pilzeński 3 kg; - monach 0,5 kg; - steinbach wędzony 2kg; - chmiel Tation (nie pamiętam ile); - w34/70. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 65' - trochę; - 70' - chłodzenie. Edited February 23, 2020 by Pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 22, 2020 Author Share Posted February 22, 2020 (edited) Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg z dnia 17 luty 2020r. Składniki: - czekoladowy 0,8 kg; - pszeniczny 0,3, kg; - monach 0,5 kg; - karmel 1 kg; - Carafa 0,1 kg; - Wayermann wędzony 2,8 kg; - Steinbach wędzony 2kg; - chmiel Tatiton (nie pamiętam ile); - S-04. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 90; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Wyszło 10l. i 31°Blg. Edited February 23, 2020 by Pieron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 22, 2020 Share Posted February 22, 2020 Robisz piwo przyszłości:) punix 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 23, 2020 Author Share Posted February 23, 2020 11 godzin temu, x1d napisał: Robisz piwo przyszłości:) Prawie by się udało :), dzx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 23, 2020 Author Share Posted February 23, 2020 Stout poszedł wczoraj też w butelki i keg, Wit dziś w kegi. Przelewam właśnie Wędzone #499, jest super. Dziś zatem będzie powtórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 23, 2020 Author Share Posted February 23, 2020 Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg z dnia 17 luty 2020r. Zeszło do 10,8°Blg. Jeszcze przetrzymam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted February 24, 2020 Author Share Posted February 24, 2020 Warka 501 - Wędzone 12,5°Blg z dnia 23 luty 2020r. Składniki: - pilzeński 2 kg; - karmel 0,5 kg; - steinbach wędzony 2,9 kg; - chmiel Tation 40g; - w34/70. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 65' - trochę; - 70' - chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 Warka 502 -29 luty 12,3°Blg z dnia 29 luty 2020r. Składniki: - pilzeński 5 kg; - karmel 0,8 kg; - chmiel Tation 130g; - w34/70. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 90g - 70' - 60g i chłodzenie. Zrobiony na szybko, do szybkiego spożycia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 Dziś jademy z kolejnym RIS :), bez wędzonego słodu, wędzenie dziś w wędzarce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg z dnia 17 luty 2020r. Rozlano dziś do flaszek. Wg refraktometru i obliczeń ma 13% alko i zeszło na 9°Blg....i tak bardzo dobrze...A smak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.