Jump to content

2 kegi i pojedynczy reduktor (przy rozlewie piwa) - można?

Lord_Leoric

Recommended Posts

Witajcie!

Mam takie pytanko:

Czy można wykorzystać pojedynczy reduktor do rozlewu piwa z dwóch kegów jednocześnie? Myślałem aby zrobić prosty rozdzielacz na rurkach z gazem, przed samymi kegami.

Taką kombinację chciałbym zastosować jedynie podczas rozlewu a nie przy wymuszonym, sztucznym nagazowywaniu. Czy raczej będzie wymagany podwójny reduktor? Ktoś już tak kombinował? Jeśli tak, to może jakieś sugestie, obserwacje, wnioski??

Na zdjęciu zestaw jakim obecnie dysponuję. Dzisiaj po raz pierwszy zabeczkowałem piwo w kegu oraz stosuję sztuczne nagazowywanie, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie :)

Korzystałem z tabel oraz z kalkulatora na zagranicznych stronach aby obliczyć wymagane ciśnienie potrzebne do nagazowania piwa w kegu.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam,

Michał

post-3961-0-10229000-1365981051_thumb.jpg

Edited by Lord_Leoric

Tak, jak najbardziej, musisz zaopatrzyć się w rozgałęźnik, zaworki nyple do połączenia z wężem w rozmiarze najprawdopodobniej 1/4". Ja dodałem do tego jeszcze zaworki zwrotne, żeby w przypadku kiedy w jednym schodzi gaz, albo gazuję go na początku wyższym ciśnieniem nie wyrównywał się poziom ciśnień w obydwu kegach.

tu masz sklep gdzie to dostaniesz www.pneumat.com.pl

Jak zrobię zdjęcie to wkleję

img4220y.jpg

Edited by josefik

• 1 year later...

Mam taki sam reduktor jak josefik. Na jaki gwint są wkręcane manometry? Bo nie wiem jakie kupić. Takie będą ok?

http://allegro.pl/manometr-reduktora-lpg-6-bar-1-4-63-mm-i4915653636.html

http://allegro.pl/manometr-ar-co2-0-315-bar-i4875326738.html

Pod nie idą jakieś uszczelki?