nysander Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 śledząc wątek o piwach smakowych zdecydowałem na wykorzystanie przepisu Zbyszka na piwo malinowe dla mojej LP. Będzie to moje pierwsze warzenie i zacieranie w związku z tym nasuwa się wiele pytań przepis z wątku: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min na 40L czyli ja biorę połowę składników na ok 20L warki zacieranie wg kolejnej sugestii Ogólnie następne piwa będę zacierał 5 min @ 62°C + 70 min @ 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3 °C / min). Wg mnie to optymalne rozwiązanie. potem chmielenie wg przepisu i to jest dla mnie jasne. problem pojawia się dalej Syrop malinowy dodajemy: Zawsze po schłodzeniu piwa. Lejemy na zimno, zęby uchronić ulotne aromaty. ... Do refermentacji standardowo, ten sam składnik, co do fermentacji + słodzik. Celuje zawsze w dość duże nagazowanie, odpowiednik około 7.5-8 g cukru / litr. J.w: 10-11 ml syropu na litr piwa ? syrop lejemy na zimno ... (dalej w wątku sugestia aby zmniejszyć do 8ml/L) i tu pierwsze pytania 1. kiedy mam dodać syrop, po schłodzeniu brzeczki razem z drożdżami do burzliwej fermentacji czy dopiero po cichej jako składnik do refermentacji? 2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę? na razie tyle, więcej pojawi się pewnie niebawem jak rozpiszę krok po kroku procedurę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 1. kiedy mam dodać syrop, po schłodzeniu brzeczki razem z drożdżami do burzliwej fermentacji czy dopiero po cichej jako składnik do refermentacji? 2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę?. 1. i tu i tu 2. słodzikiem z Lidla podczas butelkowania - ja daję 2-3 tabletki do mało kwasowych napitków (piwa kobiece z syropów i wysłodzin) lub najmniej 3 dla kwasiorów (chmielone cydry aka Redds =]) na butelkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 ad 1. czyli do fermentacji 2,5 butelki soku (zgodnie z proporcją na 20L warki) a później do refermentacji 8ml/L przed rozlewaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę? Ja nie wiem jak można bombardować piwo słodzikiem na bazie aspartamu. Ja dodałem na swoje nieszczęście do kilku butelek świątecznego 1 tabl. i pić się tego nie dało. Zdecyduj się na laktozę, jak już musisz dosładzać piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Ad 2. w różnych miejscach różnie piszą, lidl, laktoza, sacharyna, ksylitol - ostatni najlepszy ale trochę drogi. na coś muszę się zdecydować ale do ostatecznej decyzji zostało jeszcze czasu. 3. zamówione mam drożdże suche S-04, czy do fermentacji powinienem dodać całą paczkę czy wystarczy 1/2, jak liczyć ilość drożdży potrzebną bo nigdzie sugestii ile g drożdży się dodaje nie znalazłem 4. co zrobić z drożdżami po zlaniu na cichą? na S-04 rośnie też Dry Stout którego mam w następnej kolejności zamiar zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 3. zamówione mam drożdże suche S-04, czy do fermentacji powinienem dodać całą paczkę czy wystarczy 1/2, jak liczyć ilość drożdży potrzebną bo nigdzie sugestii ile g drożdży się dodaje nie znalazłem Dodaj całą, otwarta paczka podwyższa bardzo ryzyko infekcji. Odnośnie przechowywania drożdży poszukaj na wiki hasła GĘSTWA Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 (edited) Zdecyduj się na laktozę, jak już musisz dosładzać piwo W temacie słodzików takie samo zdanie ja Karczmarz, chociaż mojej LP smakowało. Ze wszystkich trzech, których pokosztowałem, najmniej chemiczny był dla mnie słodzik z Tesco porównanie słodzików - Sugaler, ale także polecam używać, nazwijmy je, "mnie chemicznych metod dosładzania". Kolejne kobiece piwo zostanie dosłodzone zakupionym i już przetestowanym na żywym organiźmie Ksylitolem (bardzo neutralny smak pomijając oczywiście jego słodkość) Laktoza nie dosładza tak mocno, chociaż to kwestia odczuwania smaków. Edited April 16, 2013 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Tez robiłem to piwo i uważam, że lepiej jak sok się doda po tygodniu fermentacji. Co do słodzików koniecznie sprawdź słodkość przed dodaniem słodzika , bo może wyjść ostry ulepek. Ogólnie to jest rewelacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 najmniej chemiczny był dla mnie słodzik z Tesco A ja właśnie tego z Tesco używałem do świątecznego i dla mnie tragedia Chyba jestem bardzo wyczulony na słodziki Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 A ja właśnie tego z Tesco są dwie opcje z aspartamem i bez, pytanie na który trafiłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 są dwie opcje z aspartamem i bez, pytanie na który trafiłeś Ten z aspartamem, zapewne niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 5. kilka razy mierzy się w trakcie warzenia blg. Szczerze powiedziawszy trochę tego nie ogarniam które powinno być dla mnie istotne szczególnie na etapie zacierania, gotowania. Schodzenie blg w dół podczas fermentacji jest dla mnie zrozumiałe ale co dają mi wartości po podczas zacierania wysładzania gotowania? czytałem trochę na forum o tym i nadal niestety tego do końca nie zrozumiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Podczas zacierania to niewiele zmierzysz, bo tam dopiero zachodzi konwersja skrobi. Pierwszy raz BLG warto zmierzyć na pierwszym etapie wysładzania. Wtedy wiesz od czego zaczynasz. Zakładając, że ma Ci wyjść 20l piwa o końcowym BLG 10, powinieneś uzyskać przed chmieleniem 23-24l o BLG 8 - czy coś koło tego, orientacyjnie piszę. I tutaj są 2 szkoły: jedni mierzą i wysładzają pod pomiar, a drudzy pod objętość (wiedzą, ile tego ma być w garze). Ja wolę pod objętość Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 ZbyszekT w swoim przepisie napisał: Wyszło około 40 l 12 BLG domyślam się, że jest to końcowe BLG które i ja powinienem osiągnąć. To BLG to jest po chmieleniu? więc jeżeli zakładam, że chcę osiągnąć ok 20L jakie powinienem wartości uzyskiwać wcześniej i ile wysładzać? z racji debiutu nie mam zmierzonego odparowania więc nie jestem w stanie ocenić ile mu ucieknie przy gotowaniu. będę korzystał z kociołka ala lidl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 (edited) Z racji debiutu nie masz też określonej mniej więcej wydajności swojej warzelni, tak więc nikt Ci nie powie dokładnie. Wody do zacierania bym wziął jakieś 3,5L/kg słodów, wysładzał do porządanej końcowej objętości + 15%, nachmielił, zanotował różnicę objętości (parowanie) na przyszłość, schłodził, jeszcze raz sprawdził objętość (rozszerzalność temperaturowa), zanotował różnicę, ew. uzupełnił zimną, przegotowaną, sterylną wodą do porządanej objętości końcowej, zmierzył BLG (określenie wydajności warzelni), dodał syropy (te 1,3L nadmiarowe odejdzie Ci razem z gęstwą po burzliwej i osadami po cichej), zmierzył BLG (informacje o fermentacji), zadał drożdże i czekał. Edited April 18, 2013 by jaras nysander 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 (edited) dziękuję za sugestie, na pewno skorzystam. Przy okazji prosiłbym o fachową ocenę na szybko zrobionego filtratora z rurki 3/8 cala, woda szła całkiem przyzwoitym strumieniem jednostajnie na teście w garze. zdjęcia niezbyt dobrej jakości ale robione telefonem. Edited April 19, 2013 by nysander Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Wygląda ok, przetestujesz to będziesz wiedział. Rozumiem, ze będziesz go zatapiał po zacieraniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 ze względu na to że będę zacierał w kociołku lidla i później gotował w nim brzeczkę muszę zlać zacier do fermentora i w nim zatopię filtrator. Potem wymyję kociołek i do niego będę filtrował i wysładzał. Przynajmniej tak planowałem. a czy to dobra kolejność proszę o ocenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Tak , jak zaczniesz filtrować, możesz (powiedzmy po napełnieniu połowy kociołka z lidla) zacząć gotować brzeczkę - skrócisz czas oczekiwania do osiągnięcia tem. wrzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Podgrzewać można już wcześniej, niekoniecznie na pełną moc grzałki, tyle by cały czas powoli podnosić temperaturę. Skoro o kociołku z Lidla mowa to czy sprawdzałeś czy nie wyłącza grzałek przy wrzeniu? U mnie trzeba było przełożyć oryginalny czujnik temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 nie sprawdzałem tego. ale sprawdzę w takim razie dzisiaj żeby jutro nie mieć niespodzianki jak będę warzył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 (edited) gar sprawdzony. trzymał nonstop 99 st. C wg term. ikea przez 5 minut i się nie wyłączył ani razu. wnioskuję więc, że przy dłuższy czas powinno być podobnie. krótkie pytanie jeszcze na koniec dnia. sterylność powinniśmy bezwzględnie zachować od momentu zakończenia gotowania brzeczki czyli tak żeby schłodzona brzeczka nie została zainfekowana? jak długo po wysterylizowaniu fermentorów oxi i szczelnym zamknięciu można przyjąć, że są sterylne? Edited April 19, 2013 by nysander Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Niestety nie pamiętam po ilu minutach wyłączało grzałkę. Pewnie też różne modele kociołków mogą się różnie zachowywać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nysander Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 zalecacie grzanie brzeczki w trakcie filtrowania, ale czy to nie zaburzy mi pomiaru odparowania później? szczególnie, że to dopiero pierwsze warzenie. wysładzam do osiągnięcia 20L + 3L na odparowanie wg powyższych sugestii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Licz sobie objętość jaką wlejesz do gara (np. przefiltrujesz pierwsze 5 L wlewasz do gara i grzejesz, następnie dolewasz 5 L brzeczki itd.), a potem zmierz objętość przed chłodzeniem i będziesz wiedział ile odparowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now