kopyr Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 (edited) Czytając Domowy wyrób piwa Dave'a Millera natknąłem się na fragment, który mnie rozbawił, postanowiłem, że się nim z Wami podzielę. Jednocześnie zakładam temat, gdzie można zamieszczać ciekawe, śmieszne czy błyskotliwe cytaty. Może niekoniecznie będzie tu coś nowego co dzień, ale właściwie czemu nie. Przechodząc do meritum, fragment ten pochodzi z rozdziału o surowcach piwnych pt. "Słody, dodatki i cukry". Kukurydza ma słodki, łagodny smak, pasujący do wielu rodzajów piwa. Jest najpopularniejszym dodatkiem niesłodowym w browarach amerykańskich. Obniża stężenie białek i garbników w piwie, sprawiając, że treściwość i szanse mętnienia maleją. Ryż ma te same zalety, ale jest praktycznie pozbawiony własnego smaku. Nadaje piwu czysty, lekki posmak i jest stosowany do produkcji kilku najlepszych marek, na przykład Budweisera." Edited March 10, 2009 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Może amerykanie mają jakiegoś swojego super Budweisera. Dla nich Europa to prowincja więc mają go tylko dla siebie. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes: Przestań Skośnoocy przeczytają, nie zrozumieją ironii i zaczną do nas eksportować masowo . Oni są zdolni do wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 No chyba maja budweisera.... to sie u nich mowi "Bud" - swojego czasu byly takie swietne reklamy (z 10 lat temu) "łozzzzzzzzaaaaaaaaaaaaaaa" taki byl mniej wiecej motyw przewodni:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Lub cornweisera Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 No chyba maja budweisera Chyba riceweisera... Lub cornweisera Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować? Na początek spróbuj sake. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Na początek spróbuj sake. IMHO sake nie jest złe, ale nie jest gazowane i ma trochę więcej %. Ciężko mi sobie wyobrazić smak "piwotworu" kukurydziano-żyrowego. Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? Wiem, już tera gupoty godom, ale t jest takie co by było gdyby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem A w ogóle kukurydzę można zesłodować? Jako dodatek w browarach jest używana chyba niesłodowana kukurydza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 A co tu mi znalazło google: http://www.tibbs-vision.com/maltrice/Beer.html http://www.xb-70.com/beer/chicha/ch_malti.htm piwa ze słodu ryżowego i kukurydzianego istnieją i mają się dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Już sobie wyobrażam, jak w Polszy jadąc autostradą widać nieskończone połacie pól ryżowych i kukurydzianych I te napisy, np. T****e Traditional Formula Since XXXX Single Corn Malt Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Na dziś cytat z wspaniałego czeskiego prozaika Jaroslava Haška Vláda, která zdraží pivo, padne. Co po polsku brzmiałoby: Władza, która podniesie ceny piwa, upadnie. Co wyjątkowo źle wróży obecnemu rządowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad998 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 jak w Polszy jadąc autostradą autostradą ... :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 autostradą ... :rolleyes: No już dobrze, no- "autostradotworem" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? To już chyba byłoby wino, takie nachmielone Chyba zbyt rewelacyjne by nie było do picia. Zbożowo-ryżowo-kukurydziane z cukrem, prędzej nadające się do destylacji niżli do picia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 (edited) Kolejny cytat z Dava Millera. IMO jeden z najcelniejszych. Obserwuj ogrzewaną brzeczkę. Może się wydawać, że pilnowana woda nigdy się nie zagotuje, lecz niepilnowany kocioł zagotuje się zawsze i wykipi, powodując wielki bałagan. O prawdziwości tego twierdzenia przekonałem się wielokrotnie. Edited April 5, 2009 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Ja na dziś proponuję rozprawkę Pierona, Jejskiego i Jkocurka Na prawdę mnie rozbawiły chłopaki http://www.piwo.org/forum/p16057-Dzisiaj-19-18-33.html#p16057 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now