Jump to content

Piwny cytat dnia :D

kopyr

Recommended Posts

Czytając Domowy wyrób piwa Dave'a Millera natknąłem się na fragment, który mnie rozbawił, postanowiłem, że się nim z Wami podzielę. Jednocześnie zakładam temat, gdzie można zamieszczać ciekawe, śmieszne czy błyskotliwe cytaty. Może niekoniecznie będzie tu coś nowego co dzień, ale właściwie czemu nie.

Przechodząc do meritum, fragment ten pochodzi z rozdziału o surowcach piwnych pt. "Słody, dodatki i cukry".

Kukurydza ma słodki, łagodny smak, pasujący do wielu rodzajów piwa. Jest najpopularniejszym dodatkiem niesłodowym w browarach amerykańskich. Obniża stężenie białek i garbników w piwie, sprawiając, że treściwość i szanse mętnienia maleją. Ryż ma te same zalety, ale jest praktycznie pozbawiony własnego smaku. Nadaje piwu czysty, lekki posmak i jest stosowany do produkcji kilku najlepszych marek, na przykład Budweisera."

:P

Edited by kopyr

Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes:

Przestań :cool: Skośnoocy przeczytają, nie zrozumieją ironii i zaczną do nas eksportować masowo :D . Oni są zdolni do wszystkiego.

No chyba maja budweisera

Chyba riceweisera...

Lub cornweisera :cool:

Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować?

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :D

Na początek spróbuj sake.

IMHO sake nie jest złe, ale nie jest gazowane i ma trochę więcej %. Ciężko mi sobie wyobrazić smak "piwotworu" kukurydziano-żyrowego.

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :cool:

A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? :)

Wiem, już tera gupoty godom, ale t jest takie co by było gdyby :D

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :cool:

A w ogóle kukurydzę można zesłodować? Jako dodatek w browarach jest używana chyba niesłodowana kukurydza.

Na dziś cytat z wspaniałego czeskiego prozaika Jaroslava Haška

Vláda, která zdraží pivo, padne.

Co po polsku brzmiałoby:

Władza, która podniesie ceny piwa, upadnie.

Co wyjątkowo źle wróży obecnemu rządowi. ;)

A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? ;)

To już chyba byłoby wino, takie nachmielone :) Chyba zbyt rewelacyjne by nie było do picia.:) Zbożowo-ryżowo-kukurydziane z cukrem, prędzej nadające się do destylacji niżli do picia.

• 4 weeks later...

Kolejny cytat z Dava Millera. IMO jeden z najcelniejszych.

Obserwuj ogrzewaną brzeczkę. Może się wydawać, że pilnowana woda nigdy się nie zagotuje, lecz niepilnowany kocioł zagotuje się zawsze i wykipi, powodując wielki bałagan.

O prawdziwości tego twierdzenia przekonałem się wielokrotnie. :)

Edited by kopyr

• 2 weeks later...