Makaron Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Produces classic British bitters, rich complex flavor profile, clean, light malt character, low fruitiness, low esters, well balanced. Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 77% Temperature Range: 62-72° F (16-22° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: Brown Porter Dry Stout Düsseldorf Altbier Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Foreign Extra Stout Northern English Brown Ale Robust Porter Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Wytwarzają klasyczne brytyjskie bittery, bogaty złożony profil smaku, czysty, lekko słodowy charakter, niska owocowość, niski poziom estrów, dobrze zbalansowane. Podstawowe informacje: Flokulacja: Średnio niska. Odfermentowanie: 77% Przedział temperatur: 16-22°C Tolerancja na alkohol: 10% ABV Style: Brown Porter Dry Stout Düsseldorf Altbier Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Foreign Extra Stout Northern English Brown Ale Robust Porter Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=138 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted September 4, 2009 Author Share Posted September 4, 2009 Szczep ten na tendencje do wstrzymywania pracy. Dobrze fermentują w górnym zakresie temperatur, ale poniżej 18c zaczynają wstrzymywać pracę. Ponoc wybitny szczep ale trudny w użytkowaniu. Edit: Cos mi sie wydaje ze problemem w tym wypadku jest te ze cos nie tak poszło ze starterem. Drugie piwo bitter prawie w ogóle nie odfermentowal. Stanął na 8blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Drogi kolego, jak wyglądała u Ciebie piana bo u mnie po zaszczepieniu stouta, piana ma wygląd drobnych pęcherzyków powietrza na całej powierzchni, przez 24h utrzymywała się na wys ok 1cm teraz opadło to wszystko i tylko widać te drobne pęcherzyki. Temp. w fermentorze 22 st C. Czy te drożdże tak mają ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Jak się fermentuje brew-kity z dodatkiem cukru to tak jest Sory post po trzecim piwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Jakby to była pucha to bym nie śmiał pytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Cześć Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes: nie trzymaj cukru w szafce obok fermentatora bo się przegryzą przez ściankę i wyżrą Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Muszę przenieść dalej bo jest za ścianą i jak mi przeźrą ścianę to jeszcze mi sufit na łeb spadnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted November 30, 2012 Share Posted November 30, 2012 (edited) Dwanaście dni od zaszczepienia brzeczki 12 blg, idzie weekend pomyślałem że przeleję na cichą a tu czapa drożdży. Fermentacja w 18-19 stopniach , podnieść czy czekać. Leniuszki z nich. Fermentor szczelny dekiel się nie wybrzusza zrobiły sobie przerwę chyba. Edited November 30, 2012 by Kasanga Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Faktycznie kapryśne drożdże. Poprzednio użyłem otrzymaną gęstwę i zeszły z 13° do 3°Blg, a tym razem zatrzymały się na 4,5° zaczynając z 12°Blg - użyłem aktywatora. Z początku myślałem, że niedofermentowanie i przeniosłem na ponad tydzień do 22°C, ale nic to nie dało. Po dziesięciu dniach refermentacji piwo nie wykazało śladów przegazownia (refermentacja 3,14g glukozy/butelka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 (edited) Potwierdzam. Z 13,5 Blg zjechały do 4.0 , pomimo podwyższenia temperatury fermentacji ( z 16 na 22 ). Dwa tygodnie w 16 st, jeden tydzień w 22 Refermentacja 120g cukru w syropie. Po butelkowaniu utworzyły obrączkę w szyjce, po czym opadły. Znacznie lepiej pracuje gęstwa. Temperatura fermentacji w górnym zakresie (20st.C) odfermentowanie do 2.5 blg Edited March 8, 2018 by Joosto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now