Jump to content

Wyeast 1275 Thames Valley Ale?


Recommended Posts

Produces classic British bitters, rich complex flavor profile, clean, light malt character, low fruitiness, low esters, well balanced.

 

Origin:

Flocculation: medium-low

Attenuation: 77%

Temperature Range: 62-72° F (16-22° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

Brown Porter

Dry Stout

Düsseldorf Altbier

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

 

Wytwarzają klasyczne brytyjskie bittery, bogaty złożony profil smaku, czysty, lekko słodowy charakter, niska owocowość, niski poziom estrów, dobrze zbalansowane.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Średnio niska.

Odfermentowanie: 77%

Przedział temperatur: 16-22°C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

 

Style:

Brown Porter

Dry Stout

Düsseldorf Altbier

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=138

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Szczep ten na tendencje do wstrzymywania pracy. Dobrze fermentują w górnym zakresie temperatur, ale poniżej 18c zaczynają wstrzymywać pracę. Ponoc wybitny szczep ale trudny w użytkowaniu. Edit: Cos mi sie wydaje ze problemem w tym wypadku jest te ze cos nie tak poszło ze starterem. Drugie piwo bitter prawie w ogóle nie odfermentowal. Stanął na 8blg.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Drogi kolego, jak wyglądała u Ciebie piana bo u mnie po zaszczepieniu stouta, piana ma wygląd drobnych pęcherzyków powietrza na całej powierzchni, przez 24h utrzymywała się na wys ok 1cm teraz opadło to wszystko i tylko widać te drobne pęcherzyki. Temp. w fermentorze 22 st C. Czy te drożdże tak mają ?

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes:

nie trzymaj cukru w szafce obok fermentatora bo się przegryzą przez ściankę i wyżrą :D:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Dwanaście dni od zaszczepienia brzeczki 12 blg, idzie weekend pomyślałem że przeleję na cichą a tu czapa drożdży. Fermentacja w 18-19 stopniach , podnieść czy czekać. Leniuszki z nich. Fermentor szczelny dekiel się nie wybrzusza zrobiły sobie przerwę chyba.

Edited by Kasanga
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Faktycznie kapryśne drożdże. Poprzednio użyłem otrzymaną gęstwę i zeszły z 13° do 3°Blg, a tym razem zatrzymały się na 4,5° zaczynając z 12°Blg - użyłem aktywatora.

Z początku myślałem, że niedofermentowanie i przeniosłem na ponad tydzień do 22°C, ale nic to nie dało. Po dziesięciu dniach refermentacji piwo nie wykazało śladów przegazownia (refermentacja 3,14g glukozy/butelka).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Potwierdzam. Z 13,5 Blg zjechały do 4.0 , pomimo podwyższenia temperatury fermentacji ( z 16 na  22 ).

Dwa tygodnie w 16 st, jeden tydzień w 22

Refermentacja 120g cukru w syropie.

Po butelkowaniu utworzyły obrączkę w szyjce, po czym opadły.

 

Znacznie lepiej pracuje gęstwa. Temperatura fermentacji w górnym zakresie (20st.C) odfermentowanie do 2.5 blg

 

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.