elroy Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 6.5-9% Krótki opis: Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Jeżeli ktoś chce uzyskać z tego chmielu goryczkę w typie "generycznym", to trzeba go sypać do brzeczki przedniej (first wort hopping). Link to comment Share on other sites More sharing options...
biervorkoster Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Co to znaczy w typie generycznym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) A jak nie wsypiesz tak jak mówisz to jaką uzyskasz? Edited January 31, 2015 by Szuwar71 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Pewnie niegeneryczna,przy okazji możne od razu zróbmy skrót modny , goryczka generyczna-GG . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli. No future. Jakub M and BuDeX 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Normalnie jest cierpka, kłująca, sucha. Z fwh jest zupełnie czysta, niecharakterystyczna. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 GG z fwh. A tak na poważnie,jak zapodam 40-50 g na 60 min to będę miał cierpką i suchą ?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) No panie, ten teges, jakie piwo chcesz chmielić? W jasnej dziesiątce będzie jak napisałeś, w dwunastce zatartej na slodko i zostawionej w butelkach na rok - ideolo, w ciemnej 14-ce całkiem dobry efekt po niedługim czasie leżakowania... Tak widzę chmielenie Marynką Edytka: FWH prostuje ścieżki goryczkowe wiieeeelu chmieli, w zasadzie już nie chmielę inaczej. Edited January 31, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?. Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim. Ok,już znalazłem. Edited January 31, 2015 by dziedzicpruski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) Hmm,właśnie przerzuciłem się na marynkę ,czyli jak wygląda to chmielenie podczas zacierania ,mam załadować te 40-50 g szyszki i to wystarczy żeby mieć te 20 pare idu bez chmielenia podczas gotowania ?. Co prawda teraz mam pszenne robić więc mogę to wypróbować na lubelskim. Ok,już znalazłem. FWH to nie jest chmielenie w czasie zacierania, sie szukajki nie chce włączać widzę Ps. Zgłosiłem przeniesienie dwóch postów do piaskownicy bo śmiecimy w temacie. Edited January 31, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 sypiac normalnie uzyskasz : sciagajace, zalegajace, trawiaste, taninowe posmaki z elementami garbnikow, kocich sikow, margaryny i wedzonej makreli. No future. Bzdura Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Normalnie jest cierpka, kłująca, sucha. Z fwh jest zupełnie czysta, niecharakterystyczna. GG z fwh. A tak na poważnie,jak zapodam 40-50 g na 60 min to będę miał cierpką i suchą ?. Tak. Nie mogę zdierżyć takich pierdół. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Jest pięć wersji Marynki: (1)świeża z rośliny, (2)zamrożona (próżniowo) świeża z rośliny, (3)ususzona z rośliny, (4)kupiona szyszka, (5)kupiony granulat. Ekstrakt raczej nie używany w domu. Najlepiej byłoby na 5 warkach przetestować każdą z wersji i wtedy porównać. Mnie bardzo smakowała (1). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lerche Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Robiłem FES'a wg kalkulatorów 90 IBU na Marynce. 50g szyszek na 60 minut, 50g szyszek na 40 minut (plus na 10 min 30g Hallertau Mittelfrüh). Goryczka wyraźna, ale bez przesady (FG 1032). Ściągająca nie była, zalegająca trochę tak, ale, powiedziałbym, w granicach przyzwoitości. Ani zła, ani dobra, mówiąc krótko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted May 23, 2016 Share Posted May 23, 2016 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popow Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Butelkowałem w weekend Polskie Ale do którego ok. 22 litrów na 6 dni dodałem 100 g Marynki 2015. Po otwarciu wiadra intensywny, narzucający się aromat słodkich owoców o tropikalnej proweniencji. Mango lub coś w ten deseń. I jaki efekt po rozpieczętowaniu piwka? Po butelkowaniu intensywność aromatu raz, że spadła a dwa, nie był to już tak przyjemy aromat jak przed butelkowaniem. Dalej był słodki, ale ciężko było mi się doszukać w nim mango, kaki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vice Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość? Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii... Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 20 godzin temu, Vice napisał: Jakie macie jeszcze doświadczenia z Marynką? Polska IPA przelana wczoraj na cichą i na zimno było m.in. 25g.Marynki. Mam opakowanie 100g.granulatu (zbiór 2019). Będzie mocno goryczkowe jak wsypię całość? Jak to jest z tą goryczką w końcu...ilu browarników tyle opinii... Syp całość, jak dobrze odfiltrujesz przy przelewaniu to nie podbije mocno goryczki, może trochę spotęguje odczucie ale nieznacznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now