Jump to content

jak zlikiwdować posmak/zapach drożdzy

gsb

Recommended Posts

No wlasnie?

Czy pomoze w tym fermentacja cicha?

Jezeli tak, to, czy po cichej mam zlac z powrotem do "czystego" fermentora w ktorym juz czeka glukoza - i zaraz potem butelkowac? Czy przy tym calym przelewaniu-mieszaniu nie napowietrze brzeczki? (mam rurke z "zaworem", no ale mimo tego zawsze to jest dwukrotne przelewanie i cos sie napowietrzyc moze, nie?)

Zależy. Bo jeśli drożdże pozdychały w piwie, co powodem może być mało odżywcza brzeczka (czym przykładem jest koncentrat+cukier), to niestety cicha nie usunie tego z piwa.

Myślę, ze przelanie na cichą powinno pomóc. Pozbędziesz się dużej części martwych drożdży. Chociaż rzeczywiście jeśli robiłeś z dodatkiem cukru, to cudów bym się nie spodziewał...

Rurka z zaworkiem do przelewania na cichą nie jest potrzebna. Wystarczy zwykły kawałek wężyka.

Oczywiście zawsze się trochę napowietrzy, ale wydaje mi się, że nie było to jakaś tragedią. Szczególnie przy brewkitach. ;)

Ciekawy jestem czy ktoś robił testy porównawcze piwa przelewanego "normalnie" i przelewanego z dużym napowietrzaniem. Ile w tym jest prawdy a ile mitu?

A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat :lol:

Co do testow - ja robilem. Zrobilem dwie warki nalewane z kranika do butelek i dwie nalewane przez rurke z zaworem - te dwie pierwsze dawały "szmatą / kanałem" a nie piwem. Dwoe ostatnie pachna pieknie!

A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat :lol:

Cicha powinna pomóc, a na pewno pomoże leżakowanie - początkowo kazde piwo jest mniej lub bardziej drożdzowe, brewkitowe chyba bardziej niz inne.

W moim piwie z brewkita zapachy i posmaki drożdżoowe zanikały ,ale czasem nawet po paru miesiącach.

Niestety ,ale CIERPLIWOŚĆ na pierwszym miejscu ;):)