Jump to content

Wszystkim Witojcie

Recommended Posts

A więc zaczynam przygodę z piwowarstwem.Temat śledzę od jakiegoś czasu a pomysł kiełkował (jak ziarno) ;) od dawna.

Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne ;),ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce.Na mapie się zaznaczyłem ;) ale dla precyzji pochodzę z Zakopanego, mieszkam ze swoją pod Krakowem (w wekend=wochenende) a tymczasowo na stałe w Wiedniu.Tak więc podeślijcie coś. Jeszcze jedno, nie miałem okazji takiego piwa domowego pić. Jeśli jest Możliwość odkupienia paru butelek to dajcie znać ;) beztroski1@wp.pl . Do usłyszenia:D pozdrawiam

Właściwie każde piwo możesz zacierać w lodówce, tak właśnie robią amerykanie. Ale jak ktoś kurczowo chce trzymać się tradycji to niektóre piwa wypadałoby zacierać dekokcyjnie. Piwa domowe bardziej doświadczonych kolegów smakują jak piwa z małych browarów rzemieślniczych (czasami nawet lepiej)

EDIT: Ups... zapomniałem. Witaj na forum, to powinno być na samym początku.

Edited by Makaron

A na miejscu masz dostęp do surowców? Chyba jesteś pierwszym forumowiczem z Austrii :)

Zacieram, dzięki artykułom Makarona, w lodówce od dwóch warek i bardzo sobie chwalę. Chyba tak zostanie na dłużej :)

Świetnie. Ale jestem mobilny więc jak coś to mogę podjechać. Lub gdzieś na mieście . Za około 2 tyg. jestem na koniec tyg. w kraju (sobota+niedziela do16 god.). Pozdrawiam

Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne :),ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce.

Witam i gratuluję odważnego i jedynie słusznego podejścia do tematu. Lodóweczka na początek to trafiony pomysł. Jak już zaczniesz to to co nawarzysz będziesz musiał wypić :) I o to chodzi. Zbieraj butelki z zamknięciem patentowym. U siebie masz ich na pewno dużo do wyboru, a znacznie Ci ułatwią życie. itd. itp. pozdrawiam

Nie wiem jak z surowcem tutaj. Do tej pory nie byłem w temacie :)

Jeśli miałbyś problemy ze znalezieniem sklepu dla piwowarów amatorów to w mikrobrowarach w okolicy (jak nie w jednym to w drugim) powinni Ci odsprzedać worek słodu i odrobine chmielu :) Na początek wystarczy.

Edited by Makaron

• 2 weeks later...
Cześć!

Jeżeli wpadasz do Krakowa, to daj znać mailowo, albo PW - podrzucę co nieco do spróbowania :D

Witam . Jesli twoja oferta jest dalej aktualna to jestem juz w sobote w krakowie. Podaj jakis namiary . Pozdrawiam

Nie dość że na początku to jeszcze mnie ambitnie niż Ty, najpierw ze 3-4 brewkity a potem może i ja pójdę w ślady kolegi z lodóweczką.

Ja zwlekałem za długo . Więc co się będę oszczędzał . :) . Zacznę i albo wyjdzie albo nie . Do skutku. :beer: