beztroski1 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 A więc zaczynam przygodę z piwowarstwem.Temat śledzę od jakiegoś czasu a pomysł kiełkował (jak ziarno) od dawna. Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne ,ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce.Na mapie się zaznaczyłem ale dla precyzji pochodzę z Zakopanego, mieszkam ze swoją pod Krakowem (w wekend=wochenende) a tymczasowo na stałe w Wiedniu.Tak więc podeślijcie coś. Jeszcze jedno, nie miałem okazji takiego piwa domowego pić. Jeśli jest Możliwość odkupienia paru butelek to dajcie znać beztroski1@wp.pl . Do usłyszenia:D pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Jeszcze jedno, w Krakowie mieszkam w okolicach Wieliczki:o . Wiec jak by co to;) mogę podjechać . Gdzieś dalej też Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Witamy poczytaj wątek Makarona o lodówce. Artykuł o zaceiraniu infuzyjnym i wątek rada998 oraz Jejskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Cześć! Jeżeli wpadasz do Krakowa, to daj znać mailowo, albo PW - podrzucę co nieco do spróbowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Ci co nie śpią niech będą pozdrowieni. Dzienki. Zobaczę sobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 (edited) Właściwie każde piwo możesz zacierać w lodówce, tak właśnie robią amerykanie. Ale jak ktoś kurczowo chce trzymać się tradycji to niektóre piwa wypadałoby zacierać dekokcyjnie. Piwa domowe bardziej doświadczonych kolegów smakują jak piwa z małych browarów rzemieślniczych (czasami nawet lepiej) EDIT: Ups... zapomniałem. Witaj na forum, to powinno być na samym początku. Edited March 16, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 A na miejscu masz dostęp do surowców? Chyba jesteś pierwszym forumowiczem z Austrii Zacieram, dzięki artykułom Makarona, w lodówce od dwóch warek i bardzo sobie chwalę. Chyba tak zostanie na dłużej Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Świetnie. Ale jestem mobilny więc jak coś to mogę podjechać. Lub gdzieś na mieście . Za około 2 tyg. jestem na koniec tyg. w kraju (sobota+niedziela do16 god.). Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Witam elroy I Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Nie wiem jak z surowcem tutaj. Do tej pory nie byłem w temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne ,ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce. Witam i gratuluję odważnego i jedynie słusznego podejścia do tematu. Lodóweczka na początek to trafiony pomysł. Jak już zaczniesz to to co nawarzysz będziesz musiał wypić I o to chodzi. Zbieraj butelki z zamknięciem patentowym. U siebie masz ich na pewno dużo do wyboru, a znacznie Ci ułatwią życie. itd. itp. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 (edited) Nie wiem jak z surowcem tutaj. Do tej pory nie byłem w temacie Jeśli miałbyś problemy ze znalezieniem sklepu dla piwowarów amatorów to w mikrobrowarach w okolicy (jak nie w jednym to w drugim) powinni Ci odsprzedać worek słodu i odrobine chmielu Na początek wystarczy. Edited March 16, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 I jeszcze jakieś proste ale dobre i szybkie receptury . Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 (edited) Polskie Ale http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html Brown Ale http://www.piwo.org/forum/t425-Receptury-Brown-Ale.html IPA http://www.piwo.org/forum/t421-Receptura-English-IPA--do-dyskusji-proporcje-.html Strong Bitter (Pale Ale) http://www.piwo.org/forum/t652-Strong-Bitter.html Dark Mild http://www.piwo.org/forum/t422-Receptury-Dark-Mild-.html Bitter http://www.piwo.org/forum/t433-Receptury-Bitter.html i wiele wiele innych. Pytaj co masz dostępne pod ręką później na pewno coś da się wymyśleć. Edited March 17, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 To i ja przyłączam się do powitań Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 I ja witam. Po postach widać co to będzie za piwowar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 17, 2009 Author Share Posted March 17, 2009 Witam witam. . Bez przesady. Będę się starał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Witam witam. . Bez przesady. Będę się starał Teraz to się musisz starać podwójnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 Cześć! Jeżeli wpadasz do Krakowa, to daj znać mailowo, albo PW - podrzucę co nieco do spróbowania Witam . Jesli twoja oferta jest dalej aktualna to jestem juz w sobote w krakowie. Podaj jakis namiary . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
totislaw Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 (edited) Jeszcze jedno, w Krakowie mieszkam w okolicach Wieliczki:o . Wiec jak by co to;) mogę podjechać . Gdzieś dalej też Witam kolegę sąsiada , w końcu Wieliczka to rzut beretem. Edited March 27, 2009 by totislaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 27, 2009 Author Share Posted March 27, 2009 Witam kolegę sąsiada , w końcu Wieliczka to rzut beretem. A Witam . Widze ze tez jestes na poczatku tej pienistej drogi :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
totislaw Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 A Witam . Widze ze tez jestes na poczatku tej pienistej drogi :D Nie dość że na początku to jeszcze mnie ambitnie niż Ty, najpierw ze 3-4 brewkity a potem może i ja pójdę w ślady kolegi z lodóweczką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beztroski1 Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 Nie dość że na początku to jeszcze mnie ambitnie niż Ty, najpierw ze 3-4 brewkity a potem może i ja pójdę w ślady kolegi z lodóweczką. Ja zwlekałem za długo . Więc co się będę oszczędzał . . Zacznę i albo wyjdzie albo nie . Do skutku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts