Jump to content

Prosty zestaw RO - który wybrać?


Bączek

Recommended Posts

Właśnie rozważam zakup instalacji RO, generalnie do zastosowania domowego.

No, wiadomo, że najważniejszy będzie browar, ale też zależy mi na dostarczeniu miękkiej wody do celów gastronomicznych.

Mam dobre miejsce z podejściem wody w kotłowni, nie muszę montować zestawu np. w kuchni pod zlewozmywakiem.

Który z zestawów moglibyście zaproponować? Macie jakieś inne dobre propozycje?

1. http://sklep.osmoza.pl/system-ro5-p-634.html

2. http://aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/434/5stopniowy-system-odwroconej-osmozy-ro5walro5.html?title=5-stopniowy%2520system%2520odwr%25C3%25B3conej%2520osmozy%2520%28RO5%29%2520-%2520WALRO5&ref=12

Link to comment
Share on other sites

ja brałbym wersję z mineralizatorem (podwójna wylewka) - co prawda taki mineralizator daje ok. 100mg/l i ponoć działa nieliniowo (najpierw więcej, potem mniej) ale wtedy masz wodę nie tylko do akwarium czy rozrabiania ekstraktu ale do picia

 

poza tym polecam zestawy w których pojemniki na filtry są przeźroczyste - fajnie jak widać czy są brudne

 

Ja wziąłem taki:

http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILMTEC-BLUE-FILTERS-RO7-OSMOZA-NAJLEPSZA-100GPD-/153

ale wybierał mi kumpel, który więcej przyglądał się tematowi, producentom itp.

Do kompletu warto wziąć dodatkowy zawór na odpływ (możesz zamknąć obieg płynu z każdej strony żeby membrana była cały czas zalana) + takie plasticzki blokujące szybkozłączki (w razie co wal na priv)

Link to comment
Share on other sites

I podobno są dwa rodzaje membran osmotycznych, do wody pitnej(przepuszczają w dość dużym stopniu minerały) i do pełnej demineralizacji. Jeszcze nie zweryfikowałem tej informacji.

Link to comment
Share on other sites

Wodę mam ze swojej dość płytkiej studni, badań nie mam żadnych. Jest twarda, kamień się osadza ale widziałem gorsze od mojej wody przypadki.

W każdym bądź razie do pilsów się nie nadaje :(

Zamierzam wodę po osmozie mieszać ze studzienną (albo z biedronki), a proporcje pewnie dobiorę experymentalnie.

Dobrze kombinuję?

Link to comment
Share on other sites

Nie znasz parametrów studziennej, więc nie będziesz wiedział ile jej dodać. Lepszy wybór to woda z biedronki o ile jest podany jej skład.

Link to comment
Share on other sites

@coder, mineralizator tak jak pisałem, żeby pić wodę prosto z wylewki (żeby nie był to rozpuszczalnik w postaci zdemineralizowanej wody)

czy w piwowarstwie tylko zdemineralizowana jest OK? - tez nie (drożdży nią nie przepłuczesz...)

 

@mateos, membrany są różnej jakości i wydajności, ale nie ma takich co to przepuszczają wybraną część - myślę że słyszałeś właśnie o takiej podwójnej wylewce (jeden kurek do wody RO, a drugi do wody RO która przeszła przez mineralizator)

Edited by sugarsweet
Link to comment
Share on other sites

To nie to, gościu coś mi mówił że pory błony osmotycznej są celowo większe, aby mogły przepuszczać możliwie dużo pierwiastków mineralnych, które nie muszą być odrzucane z oczyszczanej wody pitnej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.