Bączek Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Właśnie rozważam zakup instalacji RO, generalnie do zastosowania domowego. No, wiadomo, że najważniejszy będzie browar, ale też zależy mi na dostarczeniu miękkiej wody do celów gastronomicznych. Mam dobre miejsce z podejściem wody w kotłowni, nie muszę montować zestawu np. w kuchni pod zlewozmywakiem. Który z zestawów moglibyście zaproponować? Macie jakieś inne dobre propozycje? 1. http://sklep.osmoza.pl/system-ro5-p-634.html 2. http://aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/434/5stopniowy-system-odwroconej-osmozy-ro5walro5.html?title=5-stopniowy%2520system%2520odwr%25C3%25B3conej%2520osmozy%2520%28RO5%29%2520-%2520WALRO5&ref=12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 ja brałbym wersję z mineralizatorem (podwójna wylewka) - co prawda taki mineralizator daje ok. 100mg/l i ponoć działa nieliniowo (najpierw więcej, potem mniej) ale wtedy masz wodę nie tylko do akwarium czy rozrabiania ekstraktu ale do picia poza tym polecam zestawy w których pojemniki na filtry są przeźroczyste - fajnie jak widać czy są brudne Ja wziąłem taki: http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILMTEC-BLUE-FILTERS-RO7-OSMOZA-NAJLEPSZA-100GPD-/153 ale wybierał mi kumpel, który więcej przyglądał się tematowi, producentom itp. Do kompletu warto wziąć dodatkowy zawór na odpływ (możesz zamknąć obieg płynu z każdej strony żeby membrana była cały czas zalana) + takie plasticzki blokujące szybkozłączki (w razie co wal na priv) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Mineralizator w piwowarstwie to zbędny i potencjalnie szkodliwy gadżet, minerały dodajemy samodzielnie w postaci dokładnie wyliczonych porcji soli wapnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 I podobno są dwa rodzaje membran osmotycznych, do wody pitnej(przepuszczają w dość dużym stopniu minerały) i do pełnej demineralizacji. Jeszcze nie zweryfikowałem tej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 Wodę mam ze swojej dość płytkiej studni, badań nie mam żadnych. Jest twarda, kamień się osadza ale widziałem gorsze od mojej wody przypadki. W każdym bądź razie do pilsów się nie nadaje Zamierzam wodę po osmozie mieszać ze studzienną (albo z biedronki), a proporcje pewnie dobiorę experymentalnie. Dobrze kombinuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Nie znasz parametrów studziennej, więc nie będziesz wiedział ile jej dodać. Lepszy wybór to woda z biedronki o ile jest podany jej skład. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 Niebawem będę mógł wpiąć się w wodociąg, z tego co wiem to też płynie w nim twarda, ale badania pewnie mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 (edited) @coder, mineralizator tak jak pisałem, żeby pić wodę prosto z wylewki (żeby nie był to rozpuszczalnik w postaci zdemineralizowanej wody) czy w piwowarstwie tylko zdemineralizowana jest OK? - tez nie (drożdży nią nie przepłuczesz...) @mateos, membrany są różnej jakości i wydajności, ale nie ma takich co to przepuszczają wybraną część - myślę że słyszałeś właśnie o takiej podwójnej wylewce (jeden kurek do wody RO, a drugi do wody RO która przeszła przez mineralizator) Edited May 21, 2013 by sugarsweet Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 To nie to, gościu coś mi mówił że pory błony osmotycznej są celowo większe, aby mogły przepuszczać możliwie dużo pierwiastków mineralnych, które nie muszą być odrzucane z oczyszczanej wody pitnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now