dori Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Podpowiedzcie jak liczyć czas gotowania brzeczki, jeśli przed końcem gotowania wkładam chłodnicę do gotującej się brzeczki celem dezynfekcji. Wiadomo brzeczka przestaje wrzeć i ponowne doprowadzenie do wrzenia zajmuje około 10 minut. Powiedzmy, że zakładam czas gotowania 70 minut, a dodanie ostatniej porcji chmielu na 5 minut przed końcem gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Ja bym się nie przejmował przerwą we wrzeniu, wszak brzeczka jest cały czas gorąca i dochodzi do izomeryzacji alfa-kwasów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Do głowy by mi nie przyszło, żeby coś tu liczyć. Czasem dolewam resztkę filtratu podczas gotowania i też intensywność wrzenia trochę spada, ale też nic nie zmieniam w obliczeniach. Browar to nie apteka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 Browar to nie apteka. To chyba sobie w podpisie umieszczę Wszyscy wszystko liczą, średnie wyciągają, wyliczają błędy pomiarów to i mnie się udzieliło A co do czasu gotowania to też się jakoś specjalnie nigdy tym nie przejmowałam, tylko czasami mam dylemat kiedy wrzucić chmiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 W moim "browarze"zastosowałem termometr elektroniczny z sondą,która cały czas jest kotle.Po uzyskaniu 100°C zaczyna się gotowanie,zapisuje czas i po np.10 min wrzucam chmiel.Termometr pracuje cały czas warzenia,od rozpoczęcia grzania wody aż do schłodzenia.Bardzo dobra inwestycja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 DORI ciekawe spostrzeżenie. Jakoś nigdy się tym nie przejmowałem i chyba tak zostanie. KOPYR ma rację "Browar to nie apteka." JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now