lkulos Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) No dobrze, sprawa zaczęła się od rodzinnego żartu, ale nurtuje mnie pytanie: co sądzicie o piwie marchewkowym? A dokładniej o smaku ciasta marchewkowego. Dyniowe wyszło nam bardzo przyzwoicie i mam ochotę na eksperyment. Nie jest to sprawa pilna, prawdopodobnie weźmiemy się za to dopiero jesienią, ale potrzebuję przygotować recepturę. Wersja wstępna wygląda tak: Składniki na ok. 23 l piwa: 4 kg pale ale 0,25 kg bursztynowego 0,25 Biscuit 0,25 candi syrup amber Chmiele: 10 g Cascade 60 min. 10 g Wiliamette 30 min. 15 g Lubelski 20 min. Inne dodatki: 1 laska wanilii (ziarenka): 3 dni cichej 1 laska cynamonu: 3 dni cichej starty 5 cm kawałek korzenia imbiru (15 min., gotowanie podczas chmielenia) ½ startej gałki muszkatołowej: 3 dni cichej ½ łyżeczki zmielonych goździków: 3 dni cichej 2 kg obranej i posiekanej marchewki, upieczonej w piekarniku z dodatkiem brązowego cukru (ok. 100g) dodane do zacieru 200 g orzechów włoskich kilkakrotnie uprażonych w piekarniku, aby pozbyć się tłuszczu Drożdże: hmm… Wyeast 1968 London ESB Ale? Docelowe BLG to ok. 14, mocne smaki karmelowe ze słodów, dość treściwe (więc zacierane w wyższej temp.), słabo chmielone, z lekkimi aromatami cytrusowymi. Oprócz tego przyprawy oraz orzechy (tak, jak w cieście marchewkowym). Rozważam jeszcze dodanie do zacieru rodzynek... Myślicie, że to będzie pijalne? Edited May 24, 2013 by lkulos Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) No nie wiem, marchewka i piwo? Jak chcesz ten aromat wyciągnąć? Musiałbyś pewnie z 5 kilo tego załadować. Z resztą smak marchewki, goździki i orzechy włoskie, to też dziwne połączenie, jednak marchewka to nie dynia. Edited May 23, 2013 by St. Anger Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 No to odsyłam do mojego ulubionego przepisu na to ciasto: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze Jest i marchewka i przyprawy i orzechy Marchewka, podobnie jak dynia, zawiera sporo cukrów. Myślę, że fermentować się będzie dobrze. A nie do końca o sam aromat marchewki mi chodzi, a właśnie ciasta marchewkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 (edited) Nigdy ciasta marchewkowego nie jadłem przyznam się szczerze. Jednak dla mnie idea robienia piwa o smaku ciasta jakoś mija się z celem. Swoją drogą jakbyś chciał uzyskać taki efekt (jak w cieście), to dawanie tyle chmielu na goryczkę mija się z celem. W moim mniemaniu już lepiej zamiast lubelskiego dać galaxy i amarillo na aromat, a lubelski na goryczkę, by uzyskać maks 14-16 IBU. Myślę, że z dużą goryczką to to na nic smakować nie będzie, ale mogę się mylić... Jeśli jednak uwarzycie to chętnie spróbuję . Swoją drogą użyłbym T-58 zamiast londonów. Edited May 23, 2013 by St. Anger Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Z rodzynek nie będziesz miał nic poza cukrem. Nie dały mi żadnego efektu w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 zgoda- dzięki, fajnie wiedzieć, że rodzynki aromatu nie dadzą. St.Anger - z podanego chmielu IBU wychodzi też jakieś 20 Ale może racja. Zmniejszam nieco ilość i zmieniam rozkład czasowy. Natomiast co do zmiany... na akurat te wydają mi się odpowiednie. Galaxy i amarillo wydają mi się za bardzo wyraziste i nie wiem, jak będą się komponować z piernikowym zestawem przypraw... ale to przemyślę. Może lepszy byłby Newport, który podobno wnosi aromaty rodzynek właśnie lub Green Bullet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Ciekawostek nigdy dosyć.Raz się żyje i trzeba spróbować.Zamawiam butelczynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Ciekawostek nigdy dosyć.Raz się żyje i trzeba spróbować.Zamawiam butelczynę. Jakby wyszła Wam tylko jedna butelka, to pamiętajcie, iż ja pierwszy zamawiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 Dobra, jesteście zapisani Ale jak już wspomniałam, warzenie dopiero jesienią, chwilowo będzie wakacyjna przerwa Ale powiem Wam, że je prawie na pewno zrobię Z ciekawości St. Anger 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pii Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Witam, ciekawy jestem czy piwko ujrzało światło dzienne i jak wyszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Nie wiem czy to ujrzało, ale mamy taki "klubowy" pojedynek w Olsztynie, i w lutym 3-4 różne marchewkowe będą ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now