Jump to content

Piwo marchewkowe


lkulos

Recommended Posts

No dobrze, sprawa zaczęła się od rodzinnego żartu, ale nurtuje mnie pytanie: co sądzicie o piwie marchewkowym? A dokładniej o smaku ciasta marchewkowego. Dyniowe wyszło nam bardzo przyzwoicie i mam ochotę na eksperyment. Nie jest to sprawa pilna, prawdopodobnie weźmiemy się za to dopiero jesienią, ale potrzebuję przygotować recepturę.

Wersja wstępna wygląda tak:

 

Składniki na ok. 23 l piwa:

4 kg pale ale

0,25 kg bursztynowego

0,25 Biscuit

0,25 candi syrup amber

Chmiele:

10 g Cascade 60 min.

10 g Wiliamette 30 min.

15 g Lubelski 20 min.

Inne dodatki:

1 laska wanilii (ziarenka): 3 dni cichej

1 laska cynamonu: 3 dni cichej

starty 5 cm kawałek korzenia imbiru (15 min., gotowanie podczas chmielenia)

½ startej gałki muszkatołowej: 3 dni cichej

½ łyżeczki zmielonych goździków: 3 dni cichej

2 kg obranej i posiekanej marchewki, upieczonej w piekarniku z dodatkiem brązowego cukru (ok. 100g) dodane do zacieru

200 g orzechów włoskich kilkakrotnie uprażonych w piekarniku, aby pozbyć się tłuszczu

Drożdże:

hmm… Wyeast 1968 London ESB Ale?

 

Docelowe BLG to ok. 14, mocne smaki karmelowe ze słodów, dość treściwe (więc zacierane w wyższej temp.), słabo chmielone, z lekkimi aromatami cytrusowymi. Oprócz tego przyprawy oraz orzechy (tak, jak w cieście marchewkowym). Rozważam jeszcze dodanie do zacieru rodzynek...

 

Myślicie, że to będzie pijalne?

Edited by lkulos
Link to comment
Share on other sites

No nie wiem, marchewka i piwo? Jak chcesz ten aromat wyciągnąć? Musiałbyś pewnie z 5 kilo tego załadować. Z resztą smak marchewki, goździki i orzechy włoskie, to też dziwne połączenie, jednak marchewka to nie dynia.

Edited by St. Anger
Link to comment
Share on other sites

No to odsyłam do mojego ulubionego przepisu na to ciasto: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze

Jest i marchewka i przyprawy i orzechy :D Marchewka, podobnie jak dynia, zawiera sporo cukrów. Myślę, że fermentować się będzie dobrze. A nie do końca o sam aromat marchewki mi chodzi, a właśnie ciasta marchewkowego.

Link to comment
Share on other sites

Nigdy ciasta marchewkowego nie jadłem przyznam się szczerze. Jednak dla mnie idea robienia piwa o smaku ciasta jakoś mija się z celem. Swoją drogą jakbyś chciał uzyskać taki efekt (jak w cieście), to dawanie tyle chmielu na goryczkę mija się z celem. W moim mniemaniu już lepiej zamiast lubelskiego dać galaxy i amarillo na aromat, a lubelski na goryczkę, by uzyskać maks 14-16 IBU. Myślę, że z dużą goryczką to to na nic smakować nie będzie, ale mogę się mylić... Jeśli jednak uwarzycie to chętnie spróbuję :P. Swoją drogą użyłbym T-58 zamiast londonów.

Edited by St. Anger
Link to comment
Share on other sites

zgoda- dzięki, fajnie wiedzieć, że rodzynki aromatu nie dadzą.

St.Anger - z podanego chmielu IBU wychodzi też jakieś 20 ;) Ale może racja. Zmniejszam nieco ilość i zmieniam rozkład czasowy. Natomiast co do zmiany... na akurat te wydają mi się odpowiednie. Galaxy i amarillo wydają mi się za bardzo wyraziste i nie wiem, jak będą się komponować z piernikowym zestawem przypraw... ale to przemyślę. Może lepszy byłby Newport, który podobno wnosi aromaty rodzynek właśnie lub Green Bullet?

Link to comment
Share on other sites

Ciekawostek nigdy dosyć.Raz się żyje i trzeba spróbować.Zamawiam butelczynę. :beer::)

 

Jakby wyszła Wam tylko jedna butelka, to pamiętajcie, iż ja pierwszy zamawiałem. :P:beer::cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.