2artur2 Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 W starych przepisach jako dodatku używano lukrecji. Niestety, nie mogę znaleźć nic konkretnego w sieci, oprócz tych właśnie starych przepisów. Przykładowa receptura (1821r.) z książki "Nowy Piwowar" Jakuba Skoczyńskiego na piwo "Table beer" (na 4000 kwart ): - słodu białego - 1260 funtów - słodu blado żółtego - 630 funtów - słodu bursztynowego - 630 funtów - chmielu - 80 funtów - soku z lukrecji - 12 funtów. Wg. autora sok z lukrecji czyni piwo "podobnym do porteru" Czy ktoś z Was warzył piwo z dodatkiem lukrecji (soku z lukrecji) ? Jakie smaki wprowadza do piwa ? Lukrecja jest obecnie dostępna w sklepach w postaci korzenia, więc gotując go można ten sok zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 W wielu belgijskich piwach pojawia się aromat lukrecji, ale raczej produkowany przez drożdże. Powiem szczerze, że jakoś specjalnie nie potrafię sobie uświadomić jak lukrecja smakuje/pachnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Krzysiu tego używał. Poszukaj w jego wątku na Browar.biz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 To byłaby ostatnia rzecz jaką bym dodał do mojego piwa. Nie toleruje smaku lukrecji w ogóle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 Napisz proszę jaki toto ma smak. Domyślam się, że niezbyt przyjemny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulipunk Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 (edited) Kopyr jesteś blisko. Ale czarne Haribo to Hardcorowe jest. Na sklep biegiem marsz i spróbować Edited March 20, 2009 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Kojarzą mi się z anyżem. Dalej głupi jestem. Niczego nie straciłes. W NL tez się tym zajadają. Ja omało co nie hawtnąłem po takim czarnym cukierku. Robia jeszcze numery z Mentosami. Niby miętowy a w środku to czarne świństwo. Trza czytać etykiete, bo mozna się naciąć. A do piwa to świństwo dawać? W życiu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Część stosowana lukrecji, o korzeń, po pozbyciu się kory i wysuszeniu ma kolor żółty i nie ma zapachu. Co do smaku, to będzie on słodki Tak, tak słodki, dzięki glicyryzynie (inaczej kwas glicyryzynowy), która jest słodka ale nie jest cukrem (a więc też nie ulega fermentacji alkoholowej), więc może być stosowana jako słodzik. Pomija właściwości lecznice lukrecji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Jadłeś czarne HARIBO? tam jest wyraźny aromat i smak lukrecji Ja np. naprawdę go lubię Wiem... w Polsce mało osób to lubi, ale np. w Finlandi jest wódka na tym - SALMIAKI. Wogóle skandynawia słynie z miłości do lukrecji i anyżu. Może dlatego tak lubię Skandynawię taa a w Szwecji prawie wszystkie słodycze są z lukrecją - lody Aligdy u nich Glace, niby te same lody tzn. firma ale w NOGGERze zamiast nadzienia toffi jest lukrecja, polewy lukrecjowe itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now