Mariusz_74 Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Witam po ostatnich eksperymentach pozostało mi troszeczkę słodu tj: - palony - 200g - karmelowy ciemny - 0,5 kg - pilzeński 3 kg - chmiel lubelski 50g - Marynka 20g - cascade 15g - citra 10g - simcoe 5g pomyslałem o drożdżach dolnej fermentacji Saflager W34/70 co by z tego uwarzyć ? , jakieś pomysły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Trochę mało tego słodu. Uwarz jakąś ciemną dziesiątkę. Np: pilznenski - 3 karmelowy - 0,2 palony - 0,2 Dekokcja dla lepszej wydajności 60 min - 20g Marynka 5 min - 25g Lubelski Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Idą temp powyżej 18st.C a Ty myślisz o dolnych drożdżach? Ja bym z tego pilzneńskiego zatarł coś max 8-9 Blg i chmiele wg własnej inwencji. Jakieś drożdże górniaki i masz piwko do obiadu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_74 Posted May 27, 2013 Author Share Posted May 27, 2013 drożdży niemam jeszcze, myslałem o dolnej bo jeszcze nierobiłem lagerów a jeśli chodzi o dekokcje to nierobiłem jeszcze w ten sposób myslałem o sterowaniu temp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 (edited) Przy takiej ilości możesz spróbować kilku nowych rzeczy. Dekokcja to ciekawa i historyczna metoda sterowania temperatury zacieru, jak najbardziej warto tutaj ją spróbować, ale nie gotuj palonego słodu - dodaj go pod koniec zacierania. Widzę, że masz troszkę amerykańskich chmieli, ja bym je zostawił na chmielenie na zimno. Może wyjść ciekawa desitka tmava o amerykańskim aromacie - jak padło już wyżej lunch beer ;-) Edited May 27, 2013 by karczmarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_74 Posted May 27, 2013 Author Share Posted May 27, 2013 dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now