Jump to content

Co z tego wyjdzie ?


Mariusz_74

Recommended Posts

Witam

po ostatnich eksperymentach pozostało mi troszeczkę słodu tj:

- palony - 200g

- karmelowy ciemny - 0,5 kg

- pilzeński 3 kg

- chmiel lubelski 50g

- Marynka 20g

- cascade 15g

- citra 10g

- simcoe 5g

pomyslałem o drożdżach dolnej fermentacji Saflager W34/70

co by z tego uwarzyć ? , jakieś pomysły ?

Link to comment
Share on other sites

Trochę mało tego słodu. Uwarz jakąś ciemną dziesiątkę.

Np:

pilznenski - 3

karmelowy - 0,2

palony - 0,2

 

Dekokcja dla lepszej wydajności

 

60 min - 20g Marynka

5 min - 25g Lubelski

Link to comment
Share on other sites

Idą temp powyżej 18st.C a Ty myślisz o dolnych drożdżach?

 

Ja bym z tego pilzneńskiego zatarł coś max 8-9 Blg i chmiele wg własnej inwencji. Jakieś drożdże górniaki i masz piwko do obiadu :beer::P

Link to comment
Share on other sites

drożdży niemam jeszcze, myslałem o dolnej bo jeszcze nierobiłem lagerów

a jeśli chodzi o dekokcje to nierobiłem jeszcze w ten sposób myslałem o sterowaniu temp.

Link to comment
Share on other sites

Przy takiej ilości możesz spróbować kilku nowych rzeczy. Dekokcja to ciekawa i historyczna metoda sterowania temperatury zacieru, jak najbardziej warto tutaj ją spróbować, ale nie gotuj palonego słodu - dodaj go pod koniec zacierania. Widzę, że masz troszkę amerykańskich chmieli, ja bym je zostawił na chmielenie na zimno. Może wyjść ciekawa desitka tmava o amerykańskim aromacie - jak padło już wyżej lunch beer ;-)

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.