Jump to content

piecyk, grzałka czy wystarczy?


illuzio

Recommended Posts

Witam otóż zostałem wyrzucony z kuchni i muszę radzić sobie z warzeniem w garażu, w piwnicy. No i pytanie jest następujące muszę czymś tam to wszystko podgrzać. (30 litrów)

 

http://allegro.pl/ku...3257684010.html

 

plus myślę 2 takie grzałeczki

 

http://allegro.pl/gr...3269190603.html

 

dadzą radę doprowadzać to do wrzenia, tzn z fizycznego punktu widzenia dadzą radę mocy powinno być wystarczająco nie bedzie to oszałamiająco szybko ale myślę że da radę, główne pytanie jest takie czy jest sens bawić się w takie coś? Może macie jakieś inne pomysły

 

Pozdrawiam Krzysiek :)

Edited by illuzio
Link to comment
Share on other sites

Zapomniałem dodać, gaz z butli propan butan odpada.. czyli taboret też.

 

Poprzedni piec w kuchni 2400 watt i doprowadzało do wrzenia ale dłuuugo dłuugo

Edited by illuzio
Link to comment
Share on other sites

Na początku grzałem jedynie taką elektryczną płytą - bardzo ciężko na niej kontrolować temperaturę. Nawet jak już wyłączysz, to płyta nadal jest bardzo gorąca i grzeje jeszcze przez długi czas. Najlepiej zdecyduj się na taboret gazowy, za niewiele więcej możesz już kupić. Moim zdaniem jest to tak samo podsatowe narzedzie jak garnek :)

 

No to nie bardzo masz inny wybór. Tych grzałem 2000W wystarczy Ci jedna, jako dodatkowe źródło grzania.

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

No Tak jak niestety napisałem nieco wyżej, taboret na dzień dzisiejszy odpada, może jak będę mieszkał u siebie to sobie sprawię pomieszczenie do warzenia ;P

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Żeby przyśpieszyć gotowanie (palnik standardowej kuchenki) planuję kupić grzałkę zanurzeniową.

Na oku mam 2000W i 1400W - czy przy litrażu rzędu 25 l różnica w ich pracy będzie zauważalna?

Jakieś doświadczenia?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie zacząłem używam grzałki zanurzeniowej. Mam garnek z Olkusza i używam dwóch palników z płyty indukcyjnej. Niestety układ zabezpieczający przed przegrzaniem potrafi mi włączyć ograniczenie maksymalnej mocy w dowolnym momeńcie pracy i wtedy zagotowanie trwa już bardzo długo. Aby to skompensować używam właśnie grzałki. Znacznie przyspiesza proces zagotowania brzeczki, ale trzeba uważać, ponieważ brzeczka potrafi zagotować się najpierw w okolicy grzałki, a po wyjęciu jej i wymieszaniu okazuje się, że nadal ma temperaturę 90 stopni.

Używam grzałki Eliko 2kW.

Edited by feder
Link to comment
Share on other sites

Można też tak

 

Sam tak zrobiłem. Z kablami jest dużo prościej niż na filmiku. żadnych kabelków nie trzeba przepinać/lutować. Idealnie pasuje kabel do zasilania komputera. Używam takiego zestawu do grzania wody. Raz skusiłem się na gotowanie brzeczki i się udało, chociaż temperatura kabli troszkę mnie zmartwiła :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.