illuzio Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 (edited) Witam otóż zostałem wyrzucony z kuchni i muszę radzić sobie z warzeniem w garażu, w piwnicy. No i pytanie jest następujące muszę czymś tam to wszystko podgrzać. (30 litrów) http://allegro.pl/ku...3257684010.html plus myślę 2 takie grzałeczki http://allegro.pl/gr...3269190603.html dadzą radę doprowadzać to do wrzenia, tzn z fizycznego punktu widzenia dadzą radę mocy powinno być wystarczająco nie bedzie to oszałamiająco szybko ale myślę że da radę, główne pytanie jest takie czy jest sens bawić się w takie coś? Może macie jakieś inne pomysły Pozdrawiam Krzysiek Edited May 28, 2013 by illuzio Link to comment Share on other sites More sharing options...
illuzio Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 (edited) Zapomniałem dodać, gaz z butli propan butan odpada.. czyli taboret też. Poprzedni piec w kuchni 2400 watt i doprowadzało do wrzenia ale dłuuugo dłuugo Edited May 28, 2013 by illuzio Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 (edited) Na początku grzałem jedynie taką elektryczną płytą - bardzo ciężko na niej kontrolować temperaturę. Nawet jak już wyłączysz, to płyta nadal jest bardzo gorąca i grzeje jeszcze przez długi czas. Najlepiej zdecyduj się na taboret gazowy, za niewiele więcej możesz już kupić. Moim zdaniem jest to tak samo podsatowe narzedzie jak garnek No to nie bardzo masz inny wybór. Tych grzałem 2000W wystarczy Ci jedna, jako dodatkowe źródło grzania. Edited May 28, 2013 by karczmarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
illuzio Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 No Tak jak niestety napisałem nieco wyżej, taboret na dzień dzisiejszy odpada, może jak będę mieszkał u siebie to sobie sprawię pomieszczenie do warzenia ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewatywa8 Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Kup kociołek z lidla bądz kega i wstaw grzałki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Te grzałki drogie. Jeżeli się zdecydujesz na nie to daj znać. Mam taniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
illuzio Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Dziękuję wszystkim, za pomoc, grzałki podałem tylko i wyłącznie orientacyjnie też mam tańszy dostęp Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 (edited) Żeby przyśpieszyć gotowanie (palnik standardowej kuchenki) planuję kupić grzałkę zanurzeniową. Na oku mam 2000W i 1400W - czy przy litrażu rzędu 25 l różnica w ich pracy będzie zauważalna? Jakieś doświadczenia? Edited June 28, 2013 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
feder Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 (edited) Ja właśnie zacząłem używam grzałki zanurzeniowej. Mam garnek z Olkusza i używam dwóch palników z płyty indukcyjnej. Niestety układ zabezpieczający przed przegrzaniem potrafi mi włączyć ograniczenie maksymalnej mocy w dowolnym momeńcie pracy i wtedy zagotowanie trwa już bardzo długo. Aby to skompensować używam właśnie grzałki. Znacznie przyspiesza proces zagotowania brzeczki, ale trzeba uważać, ponieważ brzeczka potrafi zagotować się najpierw w okolicy grzałki, a po wyjęciu jej i wymieszaniu okazuje się, że nadal ma temperaturę 90 stopni. Używam grzałki Eliko 2kW. Edited June 28, 2013 by feder Link to comment Share on other sites More sharing options...
tatamatyldy Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Można też tak Sam tak zrobiłem. Z kablami jest dużo prościej niż na filmiku. żadnych kabelków nie trzeba przepinać/lutować. Idealnie pasuje kabel do zasilania komputera. Używam takiego zestawu do grzania wody. Raz skusiłem się na gotowanie brzeczki i się udało, chociaż temperatura kabli troszkę mnie zmartwiła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now