Jump to content

Pierwsze kegowanie

Recommended Posts

Witam serdecznie

zaczynam swoje pierwsze kegowanie i mam pare pytań dotyczące co2

Planuję wlać do kega piwo Marcowe Oktoberfes

Jeżeli dobrze używam Promasha pokazuje ze powinienem użyć ciśnienia 15PSI czyli 1Bar przy temp 8C

i tutaj moję pytanie czy program dobrze wylicza? i ile powinienem trzymać piwo pod co2 2 tygodnie-3 tygodnie ponieważ nie mogę znaleźć informacji i pod jakim ciśnieniem najlepiej rozlewać piwo ?

Dziękuję bardzo :)

Ja stosuję 15 PSI przez 3 dni (rano i wieczorem wstrząsam kegiem, aby CO2 łatwiej wysycało piwo), a potem 10-12 PSI wyszynk. Teraz mam w piwnicy 13 st. i trochę już piwo się pieni. Jak było około 9 st. wszystko fajnie funkcjonowało :)

Czy 3 dni wystarczą aby piwo się odpowiednia nagazowało ?

i pytanie do innego piwa które potrzebuje na przykład leżakowania powiedzmy 15 dni ? odłączmy pod 3 dniach co2 i zostawiamy na ten czas i potem lejemy z podpiętym co2 ? czy lepiej podłączyć co2 na te 15 dni ??

dzięki.

Czy 3 dni wystarczą aby piwo się odpowiednia nagazowało ?

Tak.

odłączmy pod 3 dniach co2 i zostawiamy na ten czas i potem lejemy z podpiętym co2 ? czy lepiej podłączyć co2 na te 15 dni ??

Odłączasz po 3 dniach, a przed wyszynkiem spuszczasz zaworem ciśnienie prawie do końca i odkręcasz zawór butli ustalając ciśnienie na 10-12 psi.

energicznym potrząsaniem możesz nagazować schłodzone piwo i w pół godziny. Nie trzymaj za długo pod wyższym ciśnieniem bo potem będziesz miał przegazowane, w zależności od temp. w której będziesz trzymał załadowanego kega wylicz sobie ciśnienie tym http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ . Potem wyszynk rób na mniejszym ciśnieniu, jeśli będzie ci się pieniło w przewodach to zwiększ ciśnienie rozlewu.

Edited by Rysiek

Odnośnie samego rozlewu z kega, serwisanci swego czasu podali mi w miarę niezawodny sposób na obliczanie ciśnienia CO2 do wyszynku.

Temp. otoczenia dzielona przez 10.

Czyli np jeśli mam w pomieszczeniu 25 stopni C, to na reduktorze daję 2,5bar.

Przy czystej instalacji i kranie piwo leje się idealnie.

Dzięki hexx na pewno spróbuje

Jeszcze mam pytanie ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz

Jeżeli piwo będzie rozlewane tylko w piątki i soboty powiedzmy przez okres 1 mce

To czy powino być podłączone pod co2 cały tydzien z 10-12 Psi czy tylko kiedy jest rozlewane?

hex, wszystko zależy od tego jak nagazowałeś piwo, dla twoich objętości co2 się sprawdza, ktoś nagazuje inaczej i już problem, wiem co mówię, przeżywałem z tym horror.