ladigb Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam serdecznie zaczynam swoje pierwsze kegowanie i mam pare pytań dotyczące co2 Planuję wlać do kega piwo Marcowe Oktoberfes Jeżeli dobrze używam Promasha pokazuje ze powinienem użyć ciśnienia 15PSI czyli 1Bar przy temp 8C i tutaj moję pytanie czy program dobrze wylicza? i ile powinienem trzymać piwo pod co2 2 tygodnie-3 tygodnie ponieważ nie mogę znaleźć informacji i pod jakim ciśnieniem najlepiej rozlewać piwo ? Dziękuję bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Ja stosuję 15 PSI przez 3 dni (rano i wieczorem wstrząsam kegiem, aby CO2 łatwiej wysycało piwo), a potem 10-12 PSI wyszynk. Teraz mam w piwnicy 13 st. i trochę już piwo się pieni. Jak było około 9 st. wszystko fajnie funkcjonowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Czy 3 dni wystarczą aby piwo się odpowiednia nagazowało ? i pytanie do innego piwa które potrzebuje na przykład leżakowania powiedzmy 15 dni ? odłączmy pod 3 dniach co2 i zostawiamy na ten czas i potem lejemy z podpiętym co2 ? czy lepiej podłączyć co2 na te 15 dni ?? dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Czy 3 dni wystarczą aby piwo się odpowiednia nagazowało ? Tak. odłączmy pod 3 dniach co2 i zostawiamy na ten czas i potem lejemy z podpiętym co2 ? czy lepiej podłączyć co2 na te 15 dni ?? Odłączasz po 3 dniach, a przed wyszynkiem spuszczasz zaworem ciśnienie prawie do końca i odkręcasz zawór butli ustalając ciśnienie na 10-12 psi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysiek Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 (edited) energicznym potrząsaniem możesz nagazować schłodzone piwo i w pół godziny. Nie trzymaj za długo pod wyższym ciśnieniem bo potem będziesz miał przegazowane, w zależności od temp. w której będziesz trzymał załadowanego kega wylicz sobie ciśnienie tym http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ . Potem wyszynk rób na mniejszym ciśnieniu, jeśli będzie ci się pieniło w przewodach to zwiększ ciśnienie rozlewu. Edited May 29, 2013 by Rysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 dzięki panowie za pomoc, tabelka super na pewno się przyda pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hexx Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Odnośnie samego rozlewu z kega, serwisanci swego czasu podali mi w miarę niezawodny sposób na obliczanie ciśnienia CO2 do wyszynku. Temp. otoczenia dzielona przez 10. Czyli np jeśli mam w pomieszczeniu 25 stopni C, to na reduktorze daję 2,5bar. Przy czystej instalacji i kranie piwo leje się idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Dzięki hexx na pewno spróbuje Jeszcze mam pytanie ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz Jeżeli piwo będzie rozlewane tylko w piątki i soboty powiedzmy przez okres 1 mce To czy powino być podłączone pod co2 cały tydzien z 10-12 Psi czy tylko kiedy jest rozlewane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysiek Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 hex, wszystko zależy od tego jak nagazowałeś piwo, dla twoich objętości co2 się sprawdza, ktoś nagazuje inaczej i już problem, wiem co mówię, przeżywałem z tym horror. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now