Jump to content

zasadniczo browar / browary maltańskie

Recommended Posts

Zasadniczo Browar #95: Simcoe Black (tmave specialne albo cascadian dark lager albo cold robust porter)

W grudniu 2021 zrobiłem ciemne czyszczące magazyn na WLP518 ale plan na prawilnego ciemniaka dolnej fermentacji towarzyszący mi od pierwszej warki z zacieraniem domaga się realizacji. Z braku monachijskiego zasyp kombinowany. Drożdże FM703 i w34/70 (a może i jeszcze jeden inny szczep w zależności od ostatecznego litrażu i gęstości). Drugi raz przesiewam ześrutowany słód i dodaję najpierw grube a mąkę mieszam z wodą i dodaję na koniec. Poprzednio z zakładanych 72% osiągnąłem 80% wydajności wg WORT

Zasyp:

7,00 kg pilzneński bestmalz

0,50 kg special B castlemaltig

0,25 kg karmel 150 castlemaltig

0,25 kg karmel 600 Viking

0,25 kg carafa 3 special

0,25 kg carafa 2

Zacieranie:

30 litrów wody bez modyfikacji, 3300W na doprowadzenie

65°C 90 minut (z czego  z 20 na zasyp) 2500W

72°C 15 minut 2800W

78°C 5 minut 3300W

Filtracja i wysładzanie:

~13 itrów wody, ok 78°C z 3 ml kwasu fosforowego 75%

Uzyskałem ~40l brzeczki o ~14 BLG

edit: dzien pozniej.powtorzylem pomiar brzeczki zapomnianej na parapecie do ostygnięcia i wyszło ok.12. czyli spokojnie moglem wiecej wysładzać...

Chmielenie granulatem 90 minut warzenia, Simcoe 2021 11.4%AA:

na 60 minut - 20 g

na 30 minut - chłodnica, pożywka

na 10 minut - 50 g

na 5 minut - whirflock

na 1 minutę - 130 g

Chłodzenie:

do 24°C chłodnicą zanurzeniową, zlane do fermentorów, przez wymoczoną w Starsanie siateczkę na warzywa z Biedronki

W fermentorach wylądowało 13 + 12 + 8 litrów o BLG wahającym się paranoicznie od 12 do 15 w zależności od tego skąd zakraplałem na szkiełko. Jutro przed zadaniem drożdży lagerowych zmierzę na poważnie. 12 i 13 zniosłem do piwnicy na dochłodzenie, jeden od razu zasypałem Kveik od Mangrove Jacks.

W kociołku zostało ok. 3-4 litrów osadu, nie chciałem żyłować tego ostatniego fermentora, było w nim wystarczająco błota z wyciskania siateczki

Drożdże:

Wiadro 1, 12 l: FM703 ok.litra z 2,2 litrowego startera plus zawartoac niewystartowanej. Temperatura zadania ok.11.5°C

Wiadro 2, 13 l: Fermentis w34/70, 2 saszetki rozsypane po powierzchni piany. Temperatura zadania ok.11.5°C

Wiadro 3, 08 l: Mangrove Jack's Voss Kveik M12 jedna saszetka rozsypana na powierzchni. Temperatura zadania ok.24°C 

Gęstość zmierzona przed zadaniem drożdży dolnej fermentacji wyniosla ok.13BLG. Brzeczka napowietrzona machaniem wiadrem, piana pomiedzy 12 a 15 litrami.

Fermentacja:

Wiadra 1 i 2: piwnica 10°C otoczenia Wiadro 3: kuchnia, bez kontroli.

Parametry (Wort Pro 72% wydajności) -> zaobserwowane:

V= 38 l -> 33 l

OG= 11,7 BLG -> 13BLG

FG= 3,1 -> 1: ??; 2: ??;; 3: ??.

ABV= 4,6 -> 1: ??; 2: ??;; 3: ??.

IBU= 34

large.95_SIMKO_BLACK.png.773e07c3a858a2059302cee9a255191b.png

Edit 2.05: do butelek trafiła wersja na kwejkach. Nie mierzyłem gęstości. Nagazowanie na 2,5 jednostki, ok.400 ml syropu z wody i ok.55g cukru białego. Tydzień będą stać w kuchni. Koncowka z wiadra smakowala kwaśno. Nie wiem na ile z ciemnych słodów, na ile z kwejkow, na ile z ew.infy. Przy lagerach będę sprawdzał.

Edit 06.06: wczoraj w butelkach wylądowały lagery. Nagazowanie planowane na 2,5 jedostek, w obydwy wypadkach 80 g cukru białego w ok.500 ml wody. Zamiast 13 w jednym wypadku 12,5, w drugim 12 litra czyli bedzie nagazowane mocniej. Wbrew powyższej deklaracji nie sprawdzałem BLG, nie wiem więc nic o smaku próbek. Dzisiaj piwnica i zobaczymy w sierpniu.

Wersja na kwejkach wchodzi ładniutko, mam nadzieję, że lagerki wyjdą jeszcze lepiej. Jedna uwaga - chmielu prawie nie czuć, głównie elementy zasypu.

Sprzątanie piwnicy i sprawdzanie jak się mają zapomniane piwka.

#83 Ciemna czternastka: nadal niesmaczna, ale zdecydowanie mniej niesmaczna niż wtedy gdy do zlewu poszła połowa butelek. Ciemne, lekko kwaśne owoce. Jakbym sie uparł powiedziałbym, że to session dubbel BA ;)

#84 nie smasz - nie kolsz: nadal niesmaczne, strasznie, dramatycznie niesmaczne dokładnie tak (a może i bardziej niż gdy do zlewu poszła połowa butelek. Stara szmata, zła ziarnistość, fujowe, fujaste etc.

#88 Enkel; całkiem bez wyrazu. Ani chmielu, ani drożdży. Więc nieudane. Natomiast przy grillu bym się nie zawahał i popychał nim smażeninę.

#92 jasne lekkie aka kwietniowe słabe: nadal bardzo dobre, nawet bardziej weizenowe niż wcześniej.

• 2 weeks later...

Zasadniczo Browar #96: Szreniawski Simcoe Saison.

Piwo warzone 18.06 podczas pokazu w trakcie 12 szreniawskiego festiwalu piwa: piwo z kulturą. Styl do końca nie był pewny, robione ze składników z pokazu.

Sprzęt: zacierna i warzelna 20l nierdzewki.

Woda: Oaza z Biedronki.

Zasyp: 3kg pilznenskiego BM * 3,5 litra

Zacieranie: od 67 w dół z dwoma podgrzaniami, mieszane recznie. Z 1,5h bylo.

Filtracja i wysładzanie: 10 litrów wody o T ok.70°C, wiadro z Castoramy ze sprężyną na dnie.

Chmielenie: pierwsze 20 minut gotowane bez chmielu, potem 10 g Simcoe, 15 minut przed końcem 20 g Simcoe, 50 g na wyłączenie/zdjecie z maszynki

Chlodzenie: karbowanka z nierdzewki, 20 minut do 20°C.

Przykryte stalo wgarnku jeszcze podvzas sprzątania stoiska, po umyciu wszystkiego filtracyjna zostala zdezynfekowama i zamieniona w fermentacyjną. Brzecza przelana przez siatke na warzywa z Biedronki, drozdze Danta Belle Saison rozsypane po powierzchni piany.

Fermwntacja: kuchnia bez kontroli temeperatury.

Parametry: 13 litrow, 13 BLG, IBU z kalkulatora wychodzi jakiea 40.

Zdjęcia w galerii:

Edit 22.06: no i wczoraj wieczorem w kuchni powódź. Rozszczelnił sie kranik i piwo wyciekalo na stół i podłogę. Ze smutkiem pozegnalem się z zawartością wiaderka, przypominajac sobie dlaczego fermentuje bez kraników.

Zasadniczo Browar #96: Wreszcie - Lekkopiwian Belgianu

blubry [do uzupełnienia]

Zasyp:

6,00 kg pilzneński bestmalz

1,00 kg pszeniczny bestmalz

0,50 kg płatki owsiane - skleikowane
0,40 kg orkisz ziarno - ześrutowane i skleikowane

0,25 kg Viking 30
0,25 kg Viking 50

0,10 kg łuski ryżowej zaparzonej i odsączonej

Zacieranie:

35 litrów wody bez modyfikacji, 3300W na doprowadzenie do 68°C

65°C 90 minut (z czego  z 20 na zasyp) 2500W

słodu i kleiku jest po rant prawie, temperatura zamiast ustawionej 65°C jest 69°C i nie mam jak zimną modyfikować.

Po około 45 minutach musiałem wyłączyć i wyjść do innych spraw. Po ok. godzinie w garze było 56°C, włączyłem na wygrzew i poszedłem szukać podpięcia chłodnicy ;)

78°C 5 minut 3300W

Filtracja i wysładzanie:

ok. 10 l wody o niezmierzonej temperaturze, bez modyfikacji.

Uzyskałem niemal 40 l brzeczki ok. 10 BLG

Chmielenie granulatem:

3300W na doprowadzenie do wrzenia na 1 minutę, potem 2300 na utrzymanie

chmielenie nadal nie jest wymyślone ale podłączenie chłodnicy znalezione!

na 60 minut: 25 g Nelson '22 granulat 11,3%AA

na 15 minut: whirlflock 1/2 tabletki

na 05 minut: po 50 g granulatów '22: Motueka 5,4%AA, Pacifica 4%AA, Kohatu 8,9%AA + 25 g Nelson '22 granulat 11,3%AA

na wyłączenie palnika: po 50 g granulatów '22: Motueka 5,4%AA, Pacifica 4%AA, Kohatu 8,9%AA, Nelson 11,3%AA

w zapasie 100g białego cukru kandyzowanego

Chłodzenie:

zanurzeniową do 26°C

Zlane przez siateczkę z biedronki do wiaderek, zniesione do piwnicy na dochłodzenie.

W garze miałem 37 litrów brzeczki o ok.12BLG. Dużo zostało w osadach, w wiadrach wyladowalo 5 litrów mniej.

Drożdże:

Wiadro 1: 15 l napowietrzone machaniem wiadrem, na pianę rozsypana saszetka LaBrew Abbaye

Wiadro 2: 17 l napowietrzone machaniem wiadrem, na pianę rozsypana saszetka LalBrew Farmhouse

Fermentacja:

kuchnia bez kontroli temperatury

w 3 dobie: Abbaye wyższa czapa drożdży, mniej na dnie, nastaw niemal klarowny; Farmhouse niższa czapa drożdży, więcej osadu na dnie i niemal mleczna brzeczka. Kolor obydwu ciemniejszy niż bym się spodziewał.

Po tygodniu obydwa wiadra zeszly do ok.5BLG wg.refraktometru czyli ok.2BLG, co daje 5ABV kazdego. Drugi pomiar w środe i pewnie rozlew zaraz potem.

Edit 31.08: w środe nie zmierzyłem tylko zaniosłem wiadra do piwnicy. Ma nadzieje, ze zabutelkuje do polowy września.

Parametry (Wort Pro 70% wydajności) -> zaobserwowane:

V= 39 l -> 32 l

OG= 11,4 -> 12

FG= 3,1 ->

ABV= 4,6 ->

IBU= do 30 ->

large.96_WRESZCIE-2.png.0126b94996a7979128c17ea7b0f54fee.png