Mały Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 ciekawa receptura, taki singel malt i hop można liczyć na jedną butelczynę tak do spróbowania (koszty wysyłki oczywiście pokryję). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 można liczyć na jedną butelczynę tak do spróbowania Jak wyjdzie to oczywiście! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 19, 2015 Author Share Posted June 19, 2015 (edited) #13 Ordinary Bitter na bazie przepisu Jamila Zasyp: 6,00 kg optima pale ale 0,38 kg caramunich (miało być 0,2 ale okazało się, że jest więcej) 0,10 kg optima karmelowy ciemny 600 HLT woda do 83, po transferze do zaciernej powinna uzyskać 73 po zadaniu 6,3 kg słodu powinna ustabilizować się na poziomie 68 Do gara zaciernego dodałem około 8g gipsu piwowarskiego Zacieranie: 60 min@68°C->65.7°C wygrzew do 76°C około 20 minut wysłądzanie do objętości Chmielenie: FWH - 30 g Phoenix 11,2 AA w granulacie 30 minut - 30 g EKG 6,0 AA w szyszce 00 minut - 30 g EKG 6,0 AA w szyszce chłodzenie chłodnicą do 24 °C Drożdże: jedno wiadro zadane napuchniętą saszetką Wyeast 1469 / drugie wiadro nalane na yeast cake S-04 po #11 założone parametry -> parametry faktycznie uzyskane V=38 l -> ok.42 l OG=9,5 -> 9,5 IBU=30, ABV=3,5 -> 3,7 edit 16.07.15 Jest źle. O ile wiadro Wyeastów poszło w butelki (FG=2), pachnie słabo ale ma solidną goryczkę o tyle w wiadrze na S-04 na ściance ponad lustrem piwa zobaczyłem grudy zielonej pleśni. Butelki były już przygotowane ale rozlaliśmy do starych 5 litrowych baniaków na tzw. wszelki wypadek. Ale chyba pójdzie w kanał po weekendzie, bo strach. Edited July 16, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 16, 2015 Author Share Posted July 16, 2015 Po weekendzie szykuję się przerwa sezonowa. Do ogarnięcia w przerwie: - dokładnie wymyć i zdezynfekować cały sprzęt (kaustyk + oxi/ piro); - zrobić porządek w butelkach - grupowe odmaczanie; - ogarnąć lodówkę - dotychczas stosowana jako skrzynia fermentacyjna, z grzałką odpalaną zimą dla podniesienia temperatury, czas mieć coś chłodzącego nie tylko zamarzniętymi butelkami; - zamówić hop spider - kolega lewatywa8 bedzie proszony o pomoc ; - usprawnić mocowanie chłodnicy - ostatnio było sporo przecieków; Do ogarnięcia jesienią: - pilnować dat warzenia/ zlewania/ leżakowania; - rygorystycznie planować pasaże i planów się trzymać; - pilnować, żeby na warzelni zawsze być we dwójkę (Browary Maltańskie czyli Rafał i Dominik); - ... (milion innych spraw) Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 (edited) usprawnić mocowanie chłodnicy - ostatnio było sporo przecieków; Spróbuj tak: Coś takiego http://autogaz-market.pl/2056-BARYLKA---DOCISK-ZEWN--FI-8-KOMPLET.html plus odpowiednia redukcja. Sprawdzone, nie ciekło jeszcze ani raz. Podłączyć wystarczy ręką w rękawiczkach. Edited July 17, 2015 by profik zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 17, 2015 Author Share Posted July 17, 2015 Dzięki za tipa, dam znać co i jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 (edited) #14 nisko-ALE-koholowe Miałą być wersja ubiegłorocznej niskoalkoholowej pszenicy. Okazało się, jednak, że słodu pszenicznego było za mało (notatki vs stan faktyczny). Zasyp:2 kg karmelowy 20-30 Optima 1,5 kg pale ale Optima 0,5 kg pszeniczny Optima Zacieranie:40 minut w 72°C potem recyrkulacja do niemal 80°C Bez wysładzania, spuszczono ok. 30 litrów brzeczki o BLG=7 mierzone w 56°C co przekłąda się na około 10. Chmielenie: FWH - 10 g EKG 6,0 AA szyszka i 10 g granulatu Phoenix 11,2 15 minut - 100 g granulatu Triskel i 2 łyżeczki mchu irlandzkiego Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa plus uzupełnienie wodą mineralną z baniaka z zamrażarki do objętości garnka (mniej niż 50 litrów łącznie) Uzyskaliśmy dwa fermentory po jakieś 22l brzeczki o BLG=5 Drożdże Mangrove M10 Jacks Workhorse rozsypane po powierzchni. We wtorek pierwsze sprawdzenie, mam nadzieję, że w przyszły weekend pójdzie w butelki. edit 29.09.15 BLG=3 mierzone w T=16 w jednym wiadrze, drugiego nie ruszałem edit 02.10.15 BLG=2,5-3 mierzone w T=14 w jednym wiadrze, =3 w T=13,5 w drugim edit: 10.10.15 w obydwu wiadrach taki sam poziom odfermentowania FG: 2,7, ABV: 1,5 Jedno wiadro 17,5 litra w butelkach z wysokim nagazowaniem (3), 19 litrów w butelkach z bardzo wysokim nagazowanie (3,5). Edited April 3, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 (edited) #15 Zaorany Bitter wychodząc od receptury znalezionej w sieci Zasyp:7,3 kg pale ale Optima0,7 kg karmelowy Strzegom 100-1500,3 kg cukier dry demarara Zacieranie:dodane 1,5 łyżeczki gipsu piwowarskiego 40 minut w 66°C recyrkulacja ponad godzinę do 76°C (#14 się chłodził i trwała przerwa na kolację) Wysładzanie do pełnej objętości gara (50 l) uzyskano brzeczkę o BLG=9 w T= 60°C co przekłada się na BLG ok.13Chmielenie:FWH - 50 g Challenger 8,3 AA% granulat & 10 g EKG 6% AA szyszka20 minut - 50 g Goldings 4,3 AA granulat i 2 łyżeczki mchu irlandzkiego 5 minut - 50 g Goldings 4,3 AA granulatChłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa, około 60 minut do T=23°C Duży przełom, dużo granulatu, spore straty. Uzyskano brzeczkę około 14BLG, podzielone na dwa fermentory 20 l + 16-18 l (jeden niewyskalowany). Zadane Mangrove Jack's - jeden British Ale M07, drugi Burton Union Ale M79 W przyszły weekend sprawdzę co i jak. edit 29.09.15 BLG wiadra na M79 = 12 w 15,5°C BLG wiadra na M07 = 5 w 18°C edit 2.10.15 BLG wiadra na M79 = 5 w 14°C BLG wiadra na M07 = 3 w 14°C edit 10.10.15: Wiadro na M07 zeszło poniżej 3 (3 zaobserwowane, po korekcie temperatury 2,7), poszło w butelki z syropem planowanym na nagazowanie pomiędzy 2,5-3. 18,5 l łącznie. edit 6.11.15 30.10 butelkowaliśmy wiadro na M79. BLG zeszło podobnie jak w poprzednim, także podobnie zadany syrop cukrowy. W niedzielę teść próbował #14 i #15, we wtorek kolega z pracy #15, ja w niedzielę i dzisiaj #15 i mam dziwne wrażenia. Piwo jest zaskakująco pełne, wręcz słodkie - tak jakby cukier do refermentacji został w smaku. Nagazowanie jednak jest widoczne, więc to nie to. Goryczka zbyt niska, aromatu niedużo a jeśli już to od drożdży (chyba nazywają to owocami pestkowymi). Ciekawe. Aż chce mi się zanieść do depozytu.edit 22.11.15: piję drugą butelkę na MJ07 i potwierdzam wszystkie wcześniejsze obserwacje. Lekkie owoce pestkowe w smaku i aromacie, "okrągły" mouthfeel mimo ewidentnie zbyt wysokiego nagazowania. Jak na piwo stołowe nieco zbyt mocne, ale jestem zadowolony. Jestem ciekawy jak różni się partia na MJ79 i ciekawy jak podobny zasyp wyszedł z innym chmieleniem (zmutowany bitter) i jak wyjdzie z samym Fugglesem. edit 23.11.15: piję pierwszą butelkę na MJ79. Nagazowanie mimo tego co napisane powyżej, wydaje się zdecydowanie niższe, przez co piwo zyskuje na krągłości. Smak i zapach równie owocowy jak kolegi - a może nawet bardziej! Strasznie się cieszę, że na tej gęstwie poszła reszta weizenbocka, owoce inne niż banany mogą ciekawie zagrać z tropikami i cytrusami z chmielenia. No i muszę zrobić pakiet do depozytu, jeśli nie jutro, to w bieżącym tygodniu... Edited April 3, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Dodatkowo. Nie ogarnęliśmy jeszcze zmiany przyłacza chłodnicy, zmniejszenie ciśnienia podawanej wody pomaga, ale plan pozostał. Zamówiony hop spider, przyszłe warzenie już powinno być w systemie szyszka & niskie straty Zamówione surowce na weizena i weizenbocka. Dodatkowo mnie korci old ale/ barley wine a Rafała saahti i porter bałtycki. Zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 10, 2015 Author Share Posted October 10, 2015 (edited) Wychodząc od planu z watku, sprawa wyglądała następująco: Browary maltańskie warka #16 Para-porter (American Imperial Porter) Zasyp: 4 kg Wiedeński Optima 4 kg Monachijski Optima 1 kg Pszeniczny Optima 0,5 kg Karmelowy 60-80 Optima 0,7 kg Special B 0,5 kg Special X 0,3 kg Whiskey Castlemaltig (czyszczenie resztek) Zacieranie: 66°C przez jakieś 40 minut, start recyrkulacji T do 76°C, po 1,5 godziny zacierania 0,5 carafy 1 i zacząłem spuszczać brzeczkę. BLG około 18. Warzenie: FWH 50 g Iunga 10%AA w szyszce 15 minut - mech irlandzki Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa do 20°C Uzyskano ok 23 litrów BLG 20 nalana na gęstwę MJ10 Workhorse z dwóch wiader #14 edit 25.12: pierwsza butelka odbita. Dominuje czekolada, wchodzi gładko, delikatnie. Myślę, że jeśli tak smakuje teraz (ok. miesiąca po butelkowaniu) to na późną wiosnę, o wczesnej jesieni nie wspominając nawet będzie bardzo dobrze. edit 24.06: głównie gorzka czekolada, odrobina alkoholu, słodkie, lekko zaklejające. Następnym razem więcej chmielu - dodatkowe 25 g na 20 minut a nawet coś na koniec. edit 22.09.2017: po 2 latach odbita przedostatnia butelka. Alkoholu nie czuć w ogóle, poza wspominanymi wyżej nutami, które zelżały, pojawiły się leciutkie; orzech laskowy i kwasek. Piana prawie niewidoczna. Ostatnia butelka pójdzie pewnie po 2 pełnych latach. W tym roku w planach jest pełnoprawny bałtycki porter. . Edited September 22, 2017 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 10, 2015 Author Share Posted October 10, 2015 (edited) Browary maltańskie warka #17 Mini-para-porter Zasyp:wysłodziny po #16 o BLG ca. 7 Warzenie: FWH - 35 g Iunga 10 % AA szyszka 500 g cukru trzcinowego nierafinowanego Dark Muscovado Chłodzenie:chłodnica zanurzenioa do ok.22°C Uzyskano kilkanaście litrów brzeczki o niezmierzonym BLG nalanej na gęstwę po jednym z wiader #15 - MJ07 edit: 12.12 - 12 litrów poszło w butelki z syropem z 50 g cukru. Odfermentowało do 3 (najpewniej z 10) edit: 25.12 - pierwsza butelka odbita. Nie mam doświadczenia ze stoutami czy brytyjskimi porterami niemal w ogóle, ale w taką okolice poszło to piwo - poza kolorem i właściwie niską do nieobecną palonością. edit: 28.12 - miało nie być etykiety, ale do pracy przygotowałem kilka butelek prezentowych i ugniotłem w Canvie dwustronną: edit: 29.12 - powyższa po wydrukowaniu okazała się nieczytelna, więc zrobiłem następną w incskape Edited December 29, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 10, 2015 Author Share Posted October 10, 2015 (edited) Browary maltańskie warka # 18 Weizen Słody:4 kg pale ale Optima4 kg pszeniczny OptimaZacieranie: Plan był taki: 45°C - 15 min - dodatek wrzątku podnosi do 55°C - 15 minut - dekokt podnosi do 62°C - 40 minut - cyrkulacja podnosi do 72°C - 40 minut i wysładzanie. Faktycznie 45°C było osiągnięte ale do 62°C podnosiło sie zupełnie bez sensu, kolejnymi, nierównymi dodatkami wrzątku. W 62 dobre pół godziny a potem cyrkulacja łącznie do wygrzewu bez specjalnej dyscypliny. Filtracja i wysładzanie:do objętości garnkaChmielenie:15 g Iungi FWHChłodzenie naturalne - garnek zostawiony na noc pod przykryciem Parametry teoretyczne BT 75% wydajności: BLG: 11,2 ABV: 4,3%, jak będzie naprawdę okaże się. BLG około 12 W pogotowiu trzy rodzaje drożdży - FM41, WB-06 i MJ20. Pewnie FM i MJ bo WB juz były uzywane wielokrotnie. Wniosek z bałaganu: nie szarżować, nie brać się za weizena po 22 edit 23.11: fermentacja odbyła się w temperaturach około 20°C, rozlewu nie pamietam za dobrze, notatki leżą gdzieś na sali warzelnej. Dzisiaj próbuję i jestem zachwycony. Najbliższe skojarzenie: Meisels Weisse. Dowąchuję się nawet lekkiej wanilii. Bardzo! I żałuję, że nie zdążyłem dostarczyć na konkurs... edit 27.06: zostały z cztery butelki, dzisiaj odbiłem jedna na Fermentum Mobile. Nalała się mega klarowna i zdecydowałem nie dodawał gruntu. Pięknie wysycone, ładny dywanik piany przez cały czas. Piwo pełne, lekko wyklejające, banan i delikatny goździk/ inne przyprawy. Jestem bardzo zadowolony, pozostałe trzy butelki poczekają jeszcze trochę skoro wbrew obiegowej opinii ponad 7 miesięcy w butelkach nie zaszkodziło pszeniczniakowi. Edited June 27, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted October 10, 2015 Share Posted October 10, 2015 #14 nisko-ALE-koholowe Miałą być wersja ubiegłorocznej niskoalkoholowej pszenicy. Okazało się, jednak, że słodu pszenicznego było za mało (notatki vs stan faktyczny). Jak to wyszło, woda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 10, 2015 Author Share Posted October 10, 2015 Jak to wyszło, woda? Ubiegłoroczna wyszła wg mnie słabo - czułem właśnie wodnistość i cierpkość ale kolega zabierający butelki na treningi/ tańce bardzo chwalił. W tym roku jest inaczej, mocno goryczkowe, zobaczymy za jakieś 2 tygodnie jak w ogóle sie udało. Zgodnie z sugestią z wątku dałem dużo cukru do refermentacji, nasycenie podobno pokrywa pustkę. Chyba, że pytałeś o modyfikacje wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
dine Posted October 10, 2015 Share Posted October 10, 2015 Jak to wyszło, woda? Ubiegłoroczna wyszła wg mnie słabo - czułem właśnie wodnistość i cierpkość ale kolega zabierający butelki na treningi/ tańce bardzo chwalił. W tym roku jest inaczej, mocno goryczkowe, zobaczymy za jakieś 2 tygodnie jak w ogóle sie udało. Zgodnie z sugestią z wątku dałem dużo cukru do refermentacji, nasycenie podobno pokrywa pustkę. Chyba, że pytałeś o modyfikacje wody Nie, dostałem odpowiedź, o którą mi chodziło. Pytam z ciekawości, bo niby FG 2.7 to nie tak mało, udział karmelowych spory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 31, 2015 Author Share Posted October 31, 2015 (edited) Browary maltańskie warka # 19 Weizenbock - BOB3Słody:7 kg pszeniczny Optima6 kg pale ale Optima1 kg monachijski OptimaZacieranie:Plan był taki:45°C - 15 min - dodatek wrzątku podnosi do55°C - 15 minut - dekokt podnosi do62°C - 40 minut - cyrkulacja podnosi do72°C - 40 minut i wysładzanie.Faktycznie zamiast 45°C - 47°Czamiast 55°C jakieś 59°Costatecznie 62°C do 66°C przez jakieś 1,5hw związku z dużym zasypem i kretyńskim błędem (mieszanie złoża - nie wiem co mi strzeliło) cyrkulacja właściwie nie szłaFiltracja i wysładzanie:koszmar - z HERMSa ostatecznie złoże przeniesione do lodówki i nakapało pełen garnekChmielenie:30 g Iungi FWHpo 10-12 g Amarillo, Citra i Motueka w szyszce na 20, 15, 10, 5 i 0 minutChłodzenie chłodnica zanurzeniona do 23-24°CRozlew #18 udowodnił, że wiadro MJ najpewniej się zepsuło więc około 25 litrów brzeczki nalaliśmy na gęstwę Fermentum Mobile Gwoździe i banany, a kilkanaście awaryjnie na gestwę MJ79. Zobaczymy co z tego wyjdzie - imperialny anglo-amerykański pszeniczniak?BLG zmierzone = 17.Wiadra w 20°C, edit: obydwa wiadra odfermentowały podobnie 3,5-4. Rozlew do butelek 0,33 i 0,4 z syropem cukrowym planowanym na nagazowanie 3,5 jednostek. Około 20 litra na Fermentum Mobile poszło w 58 butelek, około 15 litrów na Mangrove poszło w 42 butelki. Jo. edit: etykieta przygotowana dla ludzi z pracy. Kilka sztuk dosłownie. Dość oszczędna Edited April 25, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 9, 2015 Author Share Posted November 9, 2015 (edited) Browary maltańskie warka #20 Zmutowany Bitter Zmieniając już wykorzystaną recepturę znalezioną w sieci Zasyp:3,5 kg pale ale Optima 0,7 kg pszeniczny Optima0,3 kg karmelowy Strzegom 100-150 Zacieranie:90 minut w 66-65°C Wysładzanie do niepełnej objętości garnka emaliowanego (23-25 litra) uzyskano brzeczkę o BLG=11 w T= 25°C co przekłada się na niewiele więcejChmielenie:FWH - 20 g Iunga 10% AA szyszka15 minut - 50 g mieszanki szyszek Amarillo (10,5% AA) Citra (12,7%AA) i Motueka (10,5% AA) i łyżeczka mchu 0 minut - 75 g mieszanki szyszek Amarillo (10,5% AA) Citra (12,7%AA) i Motueka (10,5% AA)Chłodzenie: Chłodnica zanurzeniowa, około 100 minut do T=12°C Uzyskaną brzeczkę około 12BLG, napowietrzono i zadano Mangrove Jack's Burton Union Ale M79. Boję się że temperatura będzie za niska. W komorze fermentacyjnej za która robi stara wyłączona lodówka z możliwością włączania grzałki jak do szaf z elektryką, było 20°C po doraźnym podgrzaniu. W środę sprawdzę co się dzieje. Pierwsze od zawsze użycie fermentora bez kranika.Pozostałe 3 czekają jeszcze na nawiercenie otworów pod kątową rurkę fermentacyjną - w najbliższym czasie planuję lagery żeby wykorzystać temperatury i kątowe pozwoją bez kombinacji przechowywać dwa fermentory w lodówce. edit 02.01.2016: odfermentowało do 2 BLG. W butelki poszło 20 litrów piwa z syropem ze 130 g cukru - planowane nagazowanie rzędu 2,5 jednostek. Próbka pachnie i smakuje słodko - owocowo. To chyba charakterystyczne dla tych drożdży, mam wrażenie że zaprzyjaźnię się z nimi na dłużej. edit 06.02.2016: Minimalna piana, zapach na granicy autosugestii ale przyjemny. W smaku nieduża goryczka, i znów na granicy autosugestii owoce tropikalne. Najbliższe skojarzenia to Full Nelson z Tiny Rebel. Do poprawy świeżość chmielu (ten był z 2014), dodać chmielenie na zimno i/lub hop stand/ whirpoolowe. Edited April 3, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 (edited) Dzisiaj kolejne podejście do dolniaka. Lekka modyfikacja Maltańskiej jedenastki. Browary Maltańskie warka #21: Maltańska 11 - SMaSH pilzneński vs Oktawia Zasyp:7 kg słód pilzneński Optima Zacieranie40 minut @ 63°C20 minut @ 72°C 20 minut @ 76°C Chmielenie:FWH: 33 g szyszki Oktawia 8% AA30 minut: 33 g szyszki Oktawia 8% AA20 minut: 33 g szyszki Oktawia 8% AA15 minut: 2 łyżeczki mchu irlandzkiego + chłodnica5 minut: 100 g szyszki Oktawia 8% AA Uzyskano 37 litrów brzeczki o BLG = 10,5 Drożdże:2 opakowania Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 do jednego (18 l), 2 opakowania Fermentis W-34/70 do drugiego (19 l) wiadra. Mocno wstrząśnięte i wstawione do lodówki z grzałką (konieczna, bo ostatnio było w niej 5-6°C) edit 23.01: wiadro na Mangrove odfermentowało słabiej, albo wręcz nie odfermentowało do końca. Spławik pokazał 5, ale i tak poszło w butelki z syropem z 50 g cukru. Planowane regularne sprawdzanie nagazowania i trzymanie skrzynek z daleka od siedzib ludzkich. Wiadro na Fermentisach zeszło do 1,5 BLG i dostało nieco więcej cukru (bo było go więcej). W butelki poszło łącznie jakieś 36 litrów. edit 27.06: wersja na Mangrove bardzo gładka, lekka, nie czuć goryczki właściwie. Aromat lekko owocowy, jak ktoś w opisie Oktawii zauważył - sad z czerwonymi jabłkami na którego brzegu palą ognisko. Wersja na W-34 pachnie całkiem jak lubelska Perła. Nisko-bajlingowy SMaSH pilzneńskiego z dolniakami na bank do powtórzenia w sezonie 16/17, tym razem z Sybillą. Edited June 27, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 wąchałeś już oktawie? jak aromat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 (edited) wąchałeś już oktawie? jak aromat? Nie - cały czas w paczce: 2014 z TB. Coś sugerujesz? Edited December 4, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Nie, jestem ciekawy aromatu piłem Zefira SH Oktawia z Olimpu i aromat był przyzwoity Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 (edited) Browary Maltańskie warka #22: Bitter - SMaSH pale ale vs fuggles Zasyp:4 kg słód pale ale Optima Zacieranie60 minut @ 67°C - 63°C Chmielenie:30 minut: 50 g szyszki Fuggles 4,9% AA15 minut: 2 łyżeczki mchu irlandzkiegowyłączenie palnika: 50 g szyszki Fuggles 4,9% AA chłodzenie naturalne drożdże Mangrove Jacks M79kolega został na warzelni, ja się wymiksowałem już edit 02.01.2016: w butelki poszło 16 litrów piwa z syropem z 50 g cukru. Smak próbek zwiastuje kłopoty - jak w pierwszym Po-Bie-Weizenie dziwnie garbnikowa goryczka, jakby patyki z kora pogotować. Mam pewne podejrzenia o przyczynach, ale to się jeszcze okaże. Edited April 3, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 13, 2015 Author Share Posted December 13, 2015 (edited) Browary Maltańskie warka #23: Sahti wychodząc od dywagacji z wątku. Zasyp: 3 kg pilzneński Optima2 kg monachijski Optima2 kg żytni Optima0,5 kg pszeniczny karmelowy Optima Zacieranie (lodówka turystyczna z filtratorem z rurek): 22,5 litra wody podgrzane do 55°C, po dodaniu 7,5 kg słodu ustaliła się na 50°C w której przebywał 30 minut. Razem ze słodem poszła paczka 15 g zmiażdżonych jagód jałowca. Po dodaniu około 8 litrów wrzątku, zacier osiągnął temperaturę rzędu 62°C w której przebywał 40 minut Po dodaniu około 10 litrów wrzątku, zacier osiągnął temperaturę rzędu 70°C w której przebywał 40 minut Bałem się, że wychlupnie z lodówki, ale idealnie się zmieściło. Nie mieliśmy żadnych gałązek do wyłożenia dna. Filtracja bez wysładzania do objętości garnka. Filtrat około 11 BLG. Bardzo sie zdziwiłem, bo qbrew dla tego zasypu pokazywało mi 17. Potem pomyślałem, że ustawione było gotowanie 60 minut i może z tego wyniknęła ta różnica? W każdym razie do gara od początku poszło kolejne 15 gram zmiażdżonej jagody jałowca, ale po 15 minutach gotowania ściągnąłem je razem z burzynami. Gotowało się 60 minut, dyży przełom, duże gluty, po wyłączeniu grzałek dodałem ostatnie 15 gram jałowca. Zostawiłem do naturalnego stygnięcia, brzeczka po gotowaniu miała jakieś 14 BLG, dzisiaj od rana kolega miał przelewać i zadawać drożdze. edit: jest winowajca niskiego BLG. Jest nim objętość. Piwa jest spokojnie 5 l więcej niż planowane. Co zrobić, gapowe się płaci jak mawiał dziadek. edit 02.01.2016: kwas jak w pysk. Latem idealny do gaszenia pragnienia, teraz albo do mięsa (5 litrowe baniaki w pogotowiu), albo do kanału. Edited January 23, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 27, 2015 Author Share Posted December 27, 2015 (edited) Zasadniczo browar wersja 2.0 warka #28 Bezglutenowe"zasyp i zacieranie":~2,2 kg ekstrakt kukurydziany WES rozpuszczony w ~13 litrach wodychmielenie:60 minut 10 g Marynka 8,0 AA granulat20 minut 33 g Pacifica 4,8 AA granulat00 minut 66 g Pacifica 4,8 AA granulatchłodzenie:w wanniedrożdże:uwodnione S-04 edit 26.01.2016: W butelkach 10 l dwa tygodnie temu stanelo na 3, dzisiaj nie mierzyłem. Rozlew na partyzanta, syrop cukrowy strzykawką, gruba rurka zasysająca piwo bez kranika i zaworka zrobiła masakrę w kuchni Nie, zdecydowanie nie będę się bawił w warzenie (nawet z ekstraktów) bez zmontowania pełnego zestawu mieszkaniowego. Tymczasem inne obowiązki wzywają. Czuwaj! Edited January 26, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 23, 2016 Author Share Posted January 23, 2016 (edited) Browary Maltańskie warka #24: Wędzony koźlak, wychodząc od wątku Zasyp: 10 kg wędzony Steinbach 3 kg monachijski Optima 0,7 kg Special X Best Malz Zacieranie: 52°C przez jakieś 20 minut -> dodatek wrzątku podnosi do 62°C 62°C przez jakieś 20 minut -> dekokt podnosi do 70°C przez jakieś 2h 70->65°C Cyrkulacja podnosi do 72°C Filtracja i wysładzanie: wysładzane woda ok.80°C Chmielenie: FWH 50 g Magnum szyszka 11,4AA (2013) Chłodzenie: zanurzeniową do ~15°C Uzyskano około 36 l brzeczki ~18,5 BLG 20 litrów nalane na świeżą gęstwę Fermentis Saflager W34/70, reszta wraz z osadami na Mangrove Jacks Bavarian Lager. W lodówce temperatura ustalona na 10°C Zobaczymy. edit 13.02: po ponad dwóch tygodniach w T=10°C zaliczyliśmy awarię prądu i przez kilka dni T w lodówce wynosiła 5°C. Na następny tydzień podnosimy do 15 żeby obudzić drożdże. Nie wiem czy można to traktować jako przerwę dwuacetylową, ale taki miałem plan zanim się okazało, że prąd się sypnął. Fermentory bez kraników więc nie sprawdzałem BLG, w przyszły weekend po raz pierwszy otworzę. edit 14.03: wiadro na Saflagerach rozlane z syropem z ok.50 g cukru, nagazowanie planowane na 2,5 jednostek. W połowie rozlewu zorientowałem się, że nie zmierzyliśmy BLG. No skucha. Wiadro na Mangrove zeszło do 5,2 czyli ABV nieco ponad 7. Tutaj planowane nagazowanie ciut wyższe, syrop z 40 g. Jutro skrzynki do piwnicy pomiędzy para portera a jedenastkę. edit 26.10.2018: piję kolejne butelki tego zabunkrowanego dobra. Jedna na Mangrove bardzo smaczna, cały czas silnie wędzona ale i okrągła, słaba piana (efekt coca-cola), druga na w34/70 bardziej wytrawna i z gorszym aromatem z butelki. Ze szkła nadal pachnie bardzo dobre. Tak się złożyło, że butelek nadal mam sporo. To jest chyba najstarsze zachowane w większej ilości piwo i nadal jest bardzo smaczne. To piwowarstwo domowe to jest jednak fest przygoda! Edited October 26, 2018 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now