Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze wiedzieć, że ktoś czasem czyta te wypociny ;)

 

Właśnie odważyłem słód. Jutro z okazji dnia ten tego, powstaną dwie urocze (mam nadzieję) warki - Ur i Mai.

 

Przy okazji sprawdziłem jak się miewa Czeski Pils z warki #19. Pycha :)

post-3232-0-05354500-1362660759_thumb.jpg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.03.2013

warka #23 Maibock, 15,5°Blg

BS2 IBU - 28, BS2 EBC - 15, wydajność estymowana BS2 - 85%

 

post-3232-0-63189900-1362997900_thumb.jpgpost-3232-0-39541100-1362997932_thumb.jpg

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 2,80 kg, 58,3%
  • Monachijski 18 EBC Litovel - 1,20 kg 25,0%
  • Wiededeński 6 EBC Weyermann - 0,50 kg 10,4%
  • Caraamber 70 EBC Weyermann - 0,30 kg 6,3%
  • Magnum 14%AA - 15g
  • Saaz 3,0%AA - 35g
  • WLP 833 German Bock Lager - starter 1,5l

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

woda do zasypu - 14l

45 min - 67°C

3,5l wrzątku

15 min - 71°C

wysładzanie 12l o temperaturze około 65°C

 

Zacieranie w izolowany fermentatorze z weżykim, bez mash-out (nie było czasu), filtracja raz się przytkała, po zamieszniu ruszyła, strasznie się ślimaczyła, po ponad 1h uzyskałem 27l.

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Magnum 10g (szyszka)

5 min - Saaz 35g

 

21l - 15,5°Blg do fermentacji

1l odzyskany z chmielin na refermentację / FFT

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 92,8%

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania: 11°C

Temperatura otoczenia: 11-12°C

 

Starter 1l był robiony tydzień wcześniej, później zdekantowałem płyn i dzień przed warzeniem zrobiłem ponownie starter, tym razem 1,5l. Fermentacja ruszyła około 4h po zadaniu drożdży, czego się nie spodziewałem, raz że to jednak starter a dwa że wysoka gęstość.

 

----------------

30.03.2013

 

Przelanie na lagerowanie

Temperatura burzliwej: 11-12°C, ostatnie 6 dni w 15-16°C

Gęstość: 3,5°Blg

 

----------------

16.04.2013

 

Butelkowanie

Rozlew do butelek 0,5l

Refermentacja z 60g cukru

Nagazowanie 2,3 v/v

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.03.2013

warka #24 Urbock, 17°Blg

BS2 IBU - 27, BS2 EBC - 30, wydajność estymowana BS2 - 82,5%

 

Słód wędzony Steinbach to prawdziwa wędzonka, czuć nią mocno podczas śrutowania, zacierania, gotowania, będzie jej na pewno sporo w piwie. Podczas gotowania uraczyłem się również aromatem dymu :D

post-3232-0-29801900-1362999041_thumb.jpg

 

SKŁAD:

  • Wędzony 5 EBC Steinbach - 3,00 kg, 53,1%
  • Wiededeński 6 EBC Weyermann - 1,50 kg 26,5%
  • Monachijski 18 EBC Litovel - 0,50 kg 8,8%
  • Pszeniczny 4 EBC Weyermann - 0,25kg 4,4%
  • Carabohemian 195 EBC Weyermann - 0,20 kg 3,5%
  • Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,20 kg 3,5%
  • Sybilla 6,2%AA - 25g
  • Perle 8%AA - 25g
  • Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa z I zbioru

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

woda do zasypu - 16l

30 min - 65°C

30 min - 72°C

wygrzew 78°C i przeniesienie do filtracji

wysładzanie 15l o temperaturze około 65°C

 

Filtracja w mojej skrzynce z filtratorem rurkowym, filtracja marzenie. W 30 min uzyskałem 27l do gotowania.

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Sybilla 25g

8 min - Perle 25g

 

21l - 17°Blg do fermentacji

1l odzyskany z chmielin na refermentację / FFT

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 88,3%

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania: 14°C

Temperatura otoczenia: 11-12°C

 

Gęstwa Bavarian okazała się być zasyfiona chmielinami, nie zauważyłem tego wcześniej, wybrałem łyżką z wiadra co czystsze części, nie było czasu na płukanie. Fermentacja ruszyła po około 5h.

 

Czas pracy obuwa warek to 7h, myślałem, że bedzie dłużej, ale urobiłem się po pachy, dobrze że zdecydowałem się na produkcję 40l warek a nie 2x20l.

 

----------------

01.04.2013

 

Przelanie na lagerowanie

Temperatura burzliwej: 11-12°C, ostatnie 4-5 dni w 16-17°C

Gęstość: 4°Blg

 

----------------

16.04.2013

 

Butelkowanie

Rozlew do butelek 0,5l

Refermentacja z 0,5l rezerwy

Nagazowanie 2,3 v/v

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie w izolowany fermentatorze z weżykim, bez mash-out (nie było czasu), filtracja raz się przytkała, po zamieszniu ruszyła, strasznie się ślimaczyła, po ponad 1h uzyskałem 27l.

Czy fermentor masz zaizolowany matą zagrzejnikową? Jak to trzyma temperaturę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji piątkowego warzenia #22 Czeski Pils poszła do lagerowania. Testy smakowe próbek były zaskakujące.

 

Bavarian Lager odfermentowały do 3,5°Blg a goryczka o wiele wyższa niż na Urquell Lager, które odfermentowały do 3°Blg. Sprawa się szybko wyjaśniła, w fermentatorze z Bavarianami było sporo chmieli z dekantacji po chłodzeniu, jakimś cudem to przeoczyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy fermentor masz zaizolowany matą zagrzejnikową? Jak to trzyma temperaturę?

 

W sumie to nie wiem, bo wiadro służyć ma do grzajania wody do wysładzania (zamontowana w nim jest grzałka 2kW od czajnika) a posłużyło, wyjątkowo, po raz pierwszy, do zacierania. Ocieplenie jest z grubej karimaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Testy nowej chłodnicy wypadły bardzo zadowalająco, chłodziłem 22l.

 

post-3232-1362929527,8129_thumb.jpg

 

Bez mieszania w trakcie chłodzenia:

Z 100°C do 20°C - 9 min

Z 20°C do 11°C - 10 min

 

Jaki przepływ??

 

Bo skoro taki wynik, to chyba na maksa?;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Testy FFT z ostatniego warzenia, dawno nie robiłem ale to mocniejsze piwa na nowych drożdżach więc byłem ciekaw czego się można spodziewać.

 

#23 Maibock - 15,5°Blg -> 3,5°Blg (WLP 838 German Bock Lager)

#24 Urbock - 17°Blg -> 4°Blg (Wyeast 2206 Bavarian Lager)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze oszołomiony po wrażeniach z Karpackiego KPD wróciłem do pracy w browarze.

 

#22 Czeski Pils pójdzie w tym tygodniu do kega i butelek.

 

Dziś rano #23 Maibock 15,5°Blg przeniosłem na kilka dni do 16°C, piwo ładnie odfermentowało do 3,5°Blg (zgodnie z FFT), pójdzie za kilka dni na lagerowanie. O dziwo WLP 833 okazały się niezwykle szybkimi robalami a spodziewałem się długiej mozolnej fermentacji.

 

Pomiar #24 Urbock 17°Blg wykazał ~5°Blg więc pozostawiłem na fermentacji, oczekiwane są okolice 4°Blg. Cały czas wali wędzonką :D

 

Jutro/pojutrze zmierzę się #25 Witbier'em. Starter z Belgian Abbey kręci się na mieszadle. Dziś czeka mnie śrutowanie ... pszenicy. To będzie moja druga warka w tym stylu, z większym bagażem doświadczenia liczę na bardziej udane piwo.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-27.03.2013

warka #25 Witbier, 11,5°Blg

BS2 IBU - 12, BS2 EBC - 6, wydajność estymowana BS2 - 85%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 1,80 kg, 52,9%
  • Pszenica - 1,00 kg 29,4%
  • Płatki pszenne - 0,60 kg 17,6%
  • Lubelski 3,2%AA - 25g
  • skórka świeża z 4 pomarańczy - 110g
  • skórka świeża z 2 cytryn - 20g
  • kolendra - 6g
  • łuska ryżowa - 50g
  • Wyeast 1214 Belgian Abbey - starter 1

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

kleikowanie pszenicy w 5l wody z 100g słodu pilzneńskiego

20 min - 48-50°C

20 min - 64-66°C

Dosypanie słodu i płatków i dodanie 5l wody

30 min - 65°C

45 min - 72°C

próba jodowa negatywna

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

wysładzanie 22l o temperaturze około 65°C

 

Do filtracji użyłem 50g łuski ryżowej (wcześniej namoczonej). Spełniła swoje zadanie.

post-3232-0-75232100-1364382550_thumb.jpg

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Lubelski 25g

5 min - skórka świeża z 4 pomarańczy 110g

5 min - skórka świeża z 2 cytryn 20g

5 min - kolendra 6g

 

21,5l - 11,5°Blg do fermentacji (w tym starter 1l)

1l odzyskany z chmielin na refermentację

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 94%

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania: 18°C

Temperatura otoczenia: 17°C

 

Warka rozłożona po praz pierwszy na 2 dni, wczoraj wieczorem zacieranie, filtracja i wysładzanie oraz podgrzanie brzeczki >80°C. Rano gotowanie i reszta. Brzeczka przez 8 godzin ostygła do około 40°C. W sumie wyszło 5,5h roboty.

 

----------------

20.04.2013

 

Przelania do kega i 4x0,5l butelek

Temperatura burzliwej: 18°C->20°C, ostatnie 2 tygodnie 18°C

Gęstość: 2°Blg

Refermantacja keg: 0,8l rezerwy

Refermentacja butelka: 3g cukru na 0,5l

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A masz jakieś orientacyjne dane, ile wody Ci schodzi na takie chłodzenie?

 

Dane z dzisiejszej warki:

Przepływ na maks, chłodzenie około 14 min z 100°C do 18°C. Zużycie wody około 160l (z tego odebrałem dwa pełne wiadra do mycia).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z zapowiedzią, 29.03 w piątek, po 21 dniach lagerowania #22 Czeski Pils 13°Blg poszedł do butelek (Urquell Lager) i kega (Bavarian Lager). Na Bavarianach piwo na początku jakieś mdłe ale z mocną goryczką na finiszu, chyba piwo na tych drożdżach musi się ułożyć, Urquell za to dały już dość dobrze zbalanowane piwo. 30.03, w sobotę, po 22 dniach fermentacji #23 Maibock 15,5°Blg poszedł na lagerowanie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dziś, po 23 dniach fermentacji #24 Urbock 17°Blg również poszedł na lagerowanie. Kilka dni wcześniej wstawiłem go do 16°C. Skończył w okolicach 4°Blg.

 

Po świętach ostatnia warka sezonu, Porter Bałtycki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pożegnanie sezonu.

 

02.04.2013

warka #26 Porter Bałtycki, 22,5°Blg - pępkowy :D

BS2 IBU - 35, BS2 EBC - 75, wydajność estymowana BS2 - 80%

 

post-3232-0-04873900-1364922760_thumb.jpgpost-3232-0-82271700-1364922770_thumb.jpg

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 3,40 kg, 46,6%
  • Wiedeński 8 EBC Weyermann - 1,50 kg 20,5%
  • Monachijski 18 EBC Litovel - 0,89 kg 12,2%
  • Karmelowy ciemny 333 EBC Litovel - 0,38 kg 5,2%
  • Carabohemian 195 EBC Weyermann - 0,30 kg 4,1%
  • Carafa III 1300 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,4%
  • Pszeniczny 4 EBC Weyermann - 0,18 kg 2,5%
  • Cukier - 0,40 kg 5,5%
  • Sybilla 6,2%AA - 45g
  • Lubelski 3,2%AA - 25g
  • WLP 833 Bock German Lager - gęstwa z I zbioru
  • Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa z II zbioru

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

Woda do zacierania 24l

30 min - 65°C

30 min - 72°C

próba jodowa negatywna

dodanie Carafa III

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

wysładzanie 10l o temperaturze około 65°C

 

GOTOWANIE - 90 min:

60 min - Sybilla 45g

10 min - Lubelski 25g

Cukier pod koniec gotowania

 

20l - 22,5°Blg do fermentacji

0,8l odzyskany z chmielin na FFT

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 85,6%

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania: 12°C

Temperatura otoczenia: 12-14°C

 

Podzieliłem na dwa fermentatory (po 10l), jeden zadany WLP 833 Bock German Lager, drugi Wyeast 2206 Bavarian Lager.

 

--------

01.05.2013

 

Przelałem na lagerowanie

Fermentacja burzliwa 12-15°C, 16-27.04 w 14,5°C (zamrażarka), 27.04-01.05 w 18°C

WLP 833 Bock German Lager zeszły do 5°Blg

Wyeast 2206 Bavarian Lager zeszły do 5,5°Blg

 

--------

12.05.2013

 

Butelkowanie:0,5l i 0,33l

Refermentacja: 40g cukru na każdy fermentator

Nagazowanie: 2,4 v/v

ABV: 10,9% / 10,6%

 

---------

27.01.2015

Degustacja: http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page__st__1020#entry329013

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po 2 tygodniach lagerowania #23 Maibock 15,5°Blg i #24 Urbock 17°Blg poszły w butelki. O tydzień wcześniej niż planowałem ale temperatura w garażu doszła już do 14-15°C i będzie rosnąć a #26 Porter Bałtycki 22,5°Blg jest dopiero w połowie fermentacji i musiał wskoczyć do fermentowni.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.