Niph Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Zakładam temat, bo jak znam życie moje zapiski na luźnych karteluchach zaraz gdzieś wywędrują... #1 Słodki Czarnuch - 23 marca '13 #2 Pale Ale - 9 czerwca '13 #3 Hefe-Weizen - 14 czerwca '13 #4 Weizen bzowy - 21 lipca '13 #5 Foreign Extra Stout (Sweet) - 26 lipca '13 #6 Robust Porter - 13 sierpnia '13 #7 Roggenbier - 15 sierpnia '13 #8 Single Hop APA - 15 sierpnia '13 #9 Belgian Dubbel - 16 sierpnia '13 #10 Dunkelweizen - 17 sierpnia '13 Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Co do warki nr 1 to się nie wypowiem, bo nie znam tych symboli. Warka nr 2 to na pewno nie jest Pale Ale tylko prawie APA ale na to drugie za mało chmieli dałeś. Co do trzeciej warki to drożdże WB06 są dobre tylko mocno wymagające, mi wyszła na nich 1 dobra pszenica na 4 uwarzone. Ale to mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Znawca ze mnie żaden, ale wg opisu to bardziej pasuje Blonde Ale Na Cream Ale to za dużo chmielu aromatycznego chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) #1 Słodki Czarnuch - 23 marca '13 1 Ekstrakt słodowy ciemny WES 1 Piwo domowe - stout WES 1 Piwo domowe - ciemne WES 20 litrów brzeczki, 19 Blg, S-04 Butelkowane 10 kwietnia, 6,5 Blg + 500g laktozy, + 85g sacharozy (za mało, słabe nagazowanie) EDIT po dłuższym czasie ładnie się dogazowało. Obecny octan etylu, prawdopodobnie skutkiem nienatlenienia brzeczki. EDIT 29 czerwca Właśnie otworzyłem butelkę Słodkiego Czarnucha - piwo się ładnie nagazowało, tak jak miało być Po nalaniu pojawia się bursztynowa piana, co prawda grubopęcherzykowa i zaraz znika, ale i tak jestem z niej dumny Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) #2 Pale Ale - 9 czerwca '13 3 kg słód pils Strzegom 1,5 kg monachijski Strzegom 450 g bursztynowy Strzegom Zacierane infuzyjnie 60 min 68 st. chmiele: marynka 15g - 60 min mosaic 5g - 15 min mosaic 20g - 10 min 20 IBU drożdże S-04 Wyszło 26 litrów 13 Blg - > wydajność 90% Odfermentowało do 3 Blg - a miało być na słodko... Poszło do 29 czerwca butelek z dodatkiem 160g cukru. Piwo z którego zdecydowanie nie jestem zadowolony. Aromatu mosaica praktycznie w ogole nie ma, wyszło jakieś takieś ale. Na dodatek piwo stało przez dłuższy czas w pokoju w którym w czasie upałów było ponad 30 stopni, i moim zdaniem pachnie, ale też smakuje, po czymś takim gotowanym bobem, ochyda Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) #3 Hefe-Weizen - 14 czerwca '13 1,3 kg pils Strzegom 2,6 kg pszeniczny Strzegom 45 st - 15 min (początkowo ciut wyższa, za wysoka byłą przy wsypywaniu słodów) 55 st - 15 min 62 st - 40 min 72 st - 40 min 78 st - mash out Filtracja przebiegłą sprawnie, bezproblemowo, aczkolwiek za dużo wysłodziłem troszeczkę. Gotowane 80 minut Chmielenie: 25g lubelski - 60 min 10 IBU 23,5l brzeczki, 11 Blg (85% wydajności) Drożdże WB-06 Odfermentowało do 2 Blg Poszło 30 czerwca do butelek z 220g cukru. Piwo wyszło całkiem całkiem, aromat niestety bardzo słaby, bananów praktycznie w ogóle nie ma (goździki nie wiem czy są, wiele pszenic wypiłem i dalej nie mam pojęcia jak one pachną...). Niestety przegazowany, schłodzony z butelki nie wychodzi, ale jest problem z nalaniem (chyba że ktoś lubi mieć cały kufel piany, dosłownie). Za to piana jest moim zdaniem bardzo fajna, drobna, gęsta, dość wolno opada W smaku orzeźwiające, ciut wodniste, lekko kwaskowate. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) #4 Weizen bzowy - 21 lipca '13 1,2 kg pils Strzegom 2,4 kg pszeniczny Strzegom Zapisy czasów podaje z pamięci, bo nie zanotowałem, ale z tego co pamiętam skróciłem, w porównaniu do #3 tylko przerwę scukrzającą, o ile sę nie mylę do 5 minut. 45 st - 15 min 55 st - 15 min 62 st - 5 min? 72 st - 40 min 78 st - mash out - < zapomniałem o nim Chmielenie: 24g lubelski 3,8% - 60 min Dodatkowo do gotowania na 5 minut dołożone mrożone kwiatostany bzu czarnego, mniej więcej 100 sztuk (ok 400g). Drożdże WB-06, gęstwa po #3. 17,5l brzeczki, 11blg Odfermentowało do 3 Blg, rozlew 11 sierpnia z dodatkiem 130g sacharozy (czyli 3 v/v; 3,5 v/v w weizenie poprzednim to było troszkę za dużo) Pierwsza degustacja 17 sierpnia - piwo nagazowane, lekko, więc pewnie jeszcze dogazuje. Piana tragiczna, dość gruba, znika momentalnie. Aromat mnie zaskoczył, są lekkie banany! Bzu za bardzo nie ma. W smaku bardziej gorzkie od #3, bez lekko wyczuwalny. Mam nadzieje że bzowatość wzmocni się z czasem. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) #5 Foreign Extra Stout (Sweet) - 26 lipca '13 3 kg Pils Strzegom 2 kg Monachijski II Strzegom 1kg Monachijski I Strzegom 500g Karmelowy ciemny Litovel 500g Płatki owsiane błyskawiczne 250g Płatki orkiszowe błyskawiczne 200g Aroma Castle 150g Czekoladowy 1200 Strzegom 150g Pszeniczny czekoladowy Weyermann 500g laktozy - do dodania przy rozlewie 68 st - 60 min 72 st - 25 min + 5 min ze słodami czekoladowymi Mash out - Zapomniałem Chmielenie: Perle 9,4% 25 g 60 min Perle 9,4% 15 g 10 min Drożdże (rehydratowane) - M03 Oczywiście, o natlenieniu brzeczki przypomniało mi się dzień później (spieszyłem się na koniec). Uzyskałem ok 21 litrów, 20 Blg. Liczyłem na piwo czarne, wyszło jednak ciemnobrązowe. Generalnie nie miałem możliwości obserwacji początku fermentacji, ale w baniaku ok 35 litrów (18-19 st C) mam pokrywkę ubrudzoną pianą, więc impreza była niezła. Ciekawie wygląda brzeczka wirująca w fermentorze. Piwo spleśniało w baniaku Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) #6 Robust Porter - 13 sierpnia '13 4 kg Pale Ale Strzegom 1 kg Monachijski II Strzegom 350 g Karmelowy 600 Strzegom 200 g Aroma 100EBC Castle 200 g Crystal 150EBC Castle 200 g Specjal B Castle 100 g Czekoladowy Ciemny Strzegom 52 st - 5 min 64 st - 45 min 72 st - 35 min mash out Chmielenie: Pilgrim 11,2% 20g - 60 min 25g - 15 min 30g - 0 min Drożdże - S-04 Brewtarget wyliczył mi 93% wydajności... Przez to musiałem troszkę zwiększyć ilość chmielu. 25l brzeczki, ok 15,5 Blg Odfermentowało do 5 Blg. Rozlew 25 września. Edytowane 12 Października 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) #7 Roggenbier - 15 sierpnia '13 2,5 kg Żytni Weyermann 1,8 kg Monachijski I Strzegom 500 g Pszeniczny Strzegom 200 g Special B Castle 100 g Pszeniczny czekoladowy Weyermann 68 st - 60 min mash out Chmielenie Perle 9,4% 15g - 60 min 15g - 10 min Drożdże - M20 Filtracja - katorga Ale jakoś się udało... Na dodatek brewtarget miał wpisane ektraktywność żytniego na 65%, więc troszkę się zdziwiłem gdy przed gotowaniem wyszło 11 zamiast 14 Blg I znowu wszystko trzeba było zmieniać - skutek - ok. 27l, 13 Blg. Odfermentowało do ok 5 Blg. Osadu zostało jakieś 5 litrów w baniaku. Zabutelkowane 20 listopada z dodatkiem 190g sacharozy. Edytowane 20 Listopada 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) #8 Single Hop APA - 15 sierpnia '13 3 kg Pale Ale Strzegom 1 kg Monachijski II Strzegom 250 g Kasza manna błyskawiczna 100 g Karmelowy 600 Strzegom 68 st - 45 min 72 st - 15 min mash out chmielenie: Calypso 15% 10g - 60' 10g - 30' 20g - 10' 30g - 0' 30g - na zimno (na przedłużoną burzliwą?) Drożdże - Wyeast 1272 American Ale II - trzecie pokolenie 23 litry, 11,5 Blg 4 września zlane na chmielenie na zimno, zeszło do ok 3 Blg. 22 września zabutelkowane ze 130g cukru, Blg bez zmian. Edytowane 22 Września 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) #9 Belgian Dubbel - 16 sierpnia '13 3,5kg Pils Strzegom 0,5kg Abbey Castle 0,5kg Monachijski I Strzegom 0,5kg Pszeniczny Strzegom 0,2kg Special B Castle 0,2kg Aroma 100 Castle 0,2kg Cara Ruby 50 Castle Plus 0,5kg syropu cukrowego karmelowego (własna produkcja) 52 st - 10' 64 st - 20' 72 st - 40' mash out Chmielenie: Perle 9,4% - 20g - 60 min Styrian Goldings 4,4% - 15g - 15 min Drożdże WLP500 Trappist Ale 24 litry, 16 Blg Zeszło do 4 Blg. Rozlew 1 listopada z dodatkiem 130g sacharozy. Edytowane 1 Listopada 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) #10 Dunkelweizen - 17 sierpnia '13 2,7kg Pszeniczny Strzegom 1,1kg Monachijski II Strzegom 0,3kg Bursztynowy Strzegom 0,2kg Cara Ruby Castle 0,2kg Crystal 150 Castle 70g Karmelowy Ciemny Strzegom 50g Pszeniczny Czekoladowy Castle 44 st - 20' 64 st - 40' 72 st - 20' Chmielenie: Lubelski 3,8% 25g 60 min Drożdże M20 22,5l, 13 Blg Rozlane 7 stycznia 2014 z dodatkiem 170g sacharozy. Zeszło do 4 Blg. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 I jak to calypso? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Dopiero dzisiaj wsypałem chmiel na zimno W smaku moim zdaniem fajne, zobaczymy co bedzie po chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Rozlewałem dzisiaj dubbla, i miałem kilku fajnych pomocników Oto jeden z nich: Teraz siedzą w piwnicy i pilnują mojego piwa Edytowane 1 Listopada 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się