Celdur Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Przez jakiś czas nic się nie działo, jednak dzisiaj znalazłem trochę czasu i przystąpiłem do drugiej próby uwarzenia witbiera. Poprzedni wit był zdecydowanie za bardzo kolendrowy, bez jakiejkolwiek nuty pomarańczy. Właściwie w smaku nie było nic oprócz kolendry, tym razem dałem jej o połowę mniej i znacznie zwiększyłem ilość skórek z cytrusów. #21 - Witbier #2 Zasyp: 2,50kg - Pilzneński Heidelberg 2,00kg - Płatki pszenne* 0,50kg - Słód diastatyczny 0,50kg - Słód owsiany 0,25kg - Słód zakwaszający 0,10kg - Biscuit *płatki najpierw gotowano przez 10' w 10l wody, następnie dodano 6l chłodnej wody i ustalono temperaturę pierwszej przerwy. Zacieranie: 67°C - 120' mash-out Chmielenie i przyprawy: 60' - 15g Hellertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat 30' - 10g Hellertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat 7' - Skórki z cytrusów - 78g z pomarańczy, 33g z grejpfruta, 19g z cytryny; + 5g Kolendry indyjskiej 3' - Skórki z cytrusów - 78g z pomarańczy, 33g z grejpfruta, 19g z cytryny; + 5g Kolendry indyjskiej Obliczenia: Kolor - 7,4EBC Goryczka - 11,7IBU Wydajność (wg BS) - 78,9% Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Wyszło 24,5l, 12,6°Blg. Skórki z cytrusów obrane tylko cienka warstwa, bez "białego". Zbierane przez ostatni czas i zamrożone. Próbę jodową zrobiłem po godzinie zacierania, wyszła (jak można się spodziewać) pozytywna, po kolejnej godzinie negatywna. Słód owsiany (wiem, że tradycyjnie używa się surowego owsa) przed śrutowaniem lekko zwilżyłem i grubiej ześrutowałem, została praktycznie cała łuska. Zapewne przez to obyło się bez problemów z wysładzaniem. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Warka #20 17.II - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v. Warka #21 27.II - próbka FFT odfermentowała do 0,8°Blg. 11.III - brzeczka w fermentorze odfermentowała do ~1°Blg. 18.III - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v. Edytowane 30 Marca 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Dzisiaj znalazłem trochę czasu na kolejną warkę, tym razem mój drugi lager: #22 - Marcowe #1 Zasyp: 4,00kg - Wiedeński 2,00kg - Pilzneński 0,35kg - Biscuit 0,10kg - Caramunich III Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 23g Iunga; 11,0%; granulat 5' - 15g Perle; 6,0%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 14,8EBC Goryczka - 24,8IBU Wydajność (wg BS) - 83,9% Drożdże - SafLager W34/70 Wyszło 26,5l, 15°Blg. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #22 27.III - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 4°Blg. 02.IV - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 3°Blg, piana prawie całkowicie opadła. 11.IV - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) W końcu u mnie przyszedł czas na piwo wędzone. #23 - Wędzone Pale Ale #1 Zasyp: 3,00kg - Pilzneński 2,00kg - Pszeniczny Grodziski z Weyermann'a 0,10kg - Special B 0,05kg - Biscuit Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 15g Iunga; 11,0%; granulat 30' - 15g Perle; 6,0%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 13,6EBC Goryczka - 25,5IBU Wydajność (wg BS) - 79,6% Drożdże - Danstar Nottingham Wyszło 24l, 12,9°Blg. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Warka #23 25.IV - brzeczka odfermentowała do ~2,3°Plato wg BS lub ~2,9*Plato wg tego kalkulatora. 25.IV - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) #24 - Hefeweizen #2 Zasyp: 2,00kg - Pilzneński 2,00kg - Pszeniczny 1,00kg - Wiedeński 0,10kg - CaraMunich I 0,10kg - Zakwaszający 0,05kg - Special B Zacieranie: Zacierane w łącznie 15,75l wody. Słód zakwaszający wymieszany z 0,75l na początku zacierania, dodany do gara w momencie osiągnięcia temperatury pierwszej przerwy scukrzającej. 44°C - 20' dekokcja 6,5l >gotowanie dekoktu 5' >zwrot do gara 63°C - 20' dekokcja 5l na początku przerwy >72°C - 10' >gotowanie dekoktu 7' >zwrot do gara 72°C - 40' dekokcja 3,5l >gotowanie dekoktu 5' >zwrot do gara mash-out Chmielenie: 60' - 10g Hallertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat 30' - 10g Hallertauer Mittelfrueh; 4,8%; granulat Obliczenia: Kolor - 12,2EBC Goryczka - 9,3IBU Wydajność (wg BS) - 79,0% Drożdże - Safbrew WB-06 Wyszło 24,5l, 12,9°Blg. Edytowane 14 Maja 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Warka #24 17.VI - brzeczka odfermentowała do ~1,6°Plato. Zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,7v/v. Dzisiaj uwarzyłem kolejną, 25 już warkę. Z okazji okrągłej liczby wybrałem na tę okazję piwo w stylu Imperial Stout, które doprawię na cichej płatkami dębowymi z beczki po Sherry Oloroso. Jednocześnie będzie to mały eksperyment z drożdżami winnymi, polecanymi na forum do tego stylu. #25 - Stout #4 - Russian Imperial Stout Zasyp: 4,00kg - Pale Ale 3,60kg - Pilzneński 0,80kg - płatki żytnie 0,30kg - palone ziarno jęczmienia 0,25kg - Czekoladowy 0,25kg - Czekoladowy pszeniczny 0,20kg - Special B 0,10kg - karmelowy 600 Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 50g Admiral; 14,3%; granulat 30' - 30g Admiral; 14,3%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki - 5g gips piwowarski - 10g - pożywka Activit - 50g płatki dębowe z beczki po Sherry Oloroso - na cichą Obliczenia: Kolor - 120,8EBC Goryczka - 91,9IBU Wydajność (wg BS) - 73% Drożdże - Fermivin PDM Wyszło 21l, 23,5°Blg. Z zacieru po tej warce wysłodziłem jeszcze 10l brzeczki ~6,5°Blg, jutro dodam do tego trochę cukru i nachmielę resztą Admiral'a. Zamiast drożdży piwowarskich użyję Bayanusy G995, które pierwotnie miały trafić do RIS'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Warka #25 11.VII - brzeczka odfermentowała do ~9,1°Blg (wg kalkulatora BS). Fermentor cały czas stoi w piwnicy w 18°C. Drożdże pracują bardzo spokojnie, piana w szczytowym momencie miała około 4-5cm. Na chwilę obecną piana ma góra 1,5cm. 23.VII - ostatecznie odfermentowało do ~8,9°Blg. Przelałem na cichą oraz dorzuciłem 50g płatków dębowych, wcześniej namoczonych w wódce. 21.VIII - zabutelkowano z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) W końcu znalazłem trochę czasu po dłuższej przerwie. Na kolejną warkę wybrałem stout'a z nieco nietypowym składem. #26 - Stout #5 - Wheat Stout Zasyp: 3,00kg - Pale Ale 1,00kg - Słód pszeniczny 0,80kg - Płatki pszeniczne 0,30kg - Karmelowy Pszeniczny 150EBC 0,20kg - Carafa III Special 0,20kg - Palona pszenica Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 25g Iunga; 11,0%; granulat 30' - 20g Admiral; 14,3%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki - 10g gips piwowarski Obliczenia: Kolor - 63,4EBC Goryczka - 49,9IBU Wydajność (wg BS) - 86% Drożdże - Fermentis SafAle S-04 Wyszło 25l, 13,9°Blg. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #26 31.VIII - brzeczka odfermentowała do 6°Blg. Fermentacja prowadzona w temperaturze otoczenia 19°C. Piana prawie całkowicie opadła, martwi mnie tak niski poziom odfermentowania. 28.IX - brzeczka ostatecznie odfermentowała do 5,7°Blg. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v. Edytowane 28 Września 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 #27 - AIPA #3 - Wielozbożowe AIPA Zasyp: 5,00kg - Pale Ale 0,50kg - Płatki owsiane* 0,50kg - Płatki pszenne* 0,30kg - Pszeniczny karmelowy 150 *płatki gotowane przez 10' w 5l wody Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 15g Mosaic; 12,0%; granulat 45' - 10g Chinook; 11,2%; granulat 25' - 15g Mosaic; 12,0%; granulat 15' - 20g Chinook; 11,2%; granulat 15' - 15g Simcoe; 12,9%; granulat 0' - 10g Chinook; 11,2%; granulat 0' - 15g Simcoe; 12,9%; granulat Na zimno - 7 dni - 20g Mosaic + 20g Simcoe + 10g Chinook Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 16,4EBC Goryczka - 63,2IBU Wydajność (wg BS) - 77,9% Drożdże - Danstar Nottingham Wyszło 24l, 15,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #27 02.XII - brzeczka odfermentowała do ~3,1°Blg. Wsypałem do fermentora 50g mieszanki chmieli. 09.XII - ostatecznie odfermentowało do ~2,9°Blg. Zabutelkowałem z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Trzeba korzystać z urlopu i coś uwarzyć. Przy okazji przetestuję nowy garnek 50l z Tadara. Dzisiaj leci kolejny stout. Za parę dni, korzystając ze sprzyjającej temperatury w piwnicy, uwarzę jakiegoś lagera. #28 - Stout #6 - Foreign Extra Stout Zasyp: 5,00kg - Pale Ale 1,00kg - Słód owsiany 0,40kg - Płatki jęczmienne 0,20kg - Biscuit 0,20kg - Brown 0,20kg - Carafa III 0,20kg - Palony jęczmień Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 50g Phoenix; 11,4%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki - 5g gips piwowarski Obliczenia: Kolor - 65,7 EBC Goryczka - 47,9 IBU Wydajność (wg BS) - 89,1% Drożdże - Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności - 2l starter, 3 dni na mieszadle Wyszło 25l (+1l z chmielinami został), 18°Blg. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Dzisiaj uwarzyłem kolejnego legera, trzeciego już. #29 - Porter #1 - Porter Bałtycki Zasyp: 5,00kg - Wiedeński 2,00kg - Monachijski II 1,00kg - Karmelowy 150 0,50kg - Karmelowy czerwony 0,20kg - Barwiący Wszystkie słody ze Strzegomia. Zacieranie: 55°C - 10' 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 90' - czas gotowania 60' - 30g Iunga; 11%; granulat 15' - 15g Iunga; 11%; granulat Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 69,8 EBC Goryczka - 34,8 IBU Wydajność (wg BS) - 81,4% Drożdże - Fermentis SafLager S-23 Wyszło 23,5l, 21,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Warka #2818.II - brzeczka odfermentowała do ~4,3°Blg. 26.III - brzeczka odfermentowała do ~4°Blg. 28.III - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v.Warka #2920.II - brzeczka odfermentowała do ~8,7°Blg. 24.II - brzeczka odfermentowała do ~7,4°Blg Edytowane 28 Marca 2015 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Następna warka, kolejny stout, kolejny RIS. #30 - Stout #7 - Imperial StoutZasyp:5,00kg - Pale Ale3,00kg - Monachijski1,00kg - Carafa Special III*0,40kg - Jęczmień palony*0,40kg - Płatki jęczmienne0,40kg - Special W0,30kg - Karmelowy czerwony*na początku zacierania dałem 0,5kg Carafy, resztę palonych dodałem rano przed ponownym podgrzaniemZacieranie:69°C - 660' - przez noc, rano przed podgrzaniem zacieru temperatura wynosiła ~40°Cmash-outChmielenie:100' - czas gotowania60' - 70g Pacific Gem; 15,3%; granulat20' - 30g Pacific Gem; 15,3%; granulatDodatki:- 10g - pożywka ActivitObliczenia:Kolor - 171,4EBCGoryczka - 100,3IBUWydajność (wg BS) - 79,2%Drożdże - Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa po poprzedniej warceWyszło 22l, 27°Blg. Przy okazji tej warki testowałem nowy sprzęt - Hop Spider, wykonany przez forumowicza lewatywa8. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, po chłodzeniu w brzeczce nie było żadnych pozostałości po chmielu. Edytowane 30 Marca 2015 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 #31 - Bitter #3Zasyp:4,50kg - Pale Ale, Maris Otter0,30kg - Crystal Medium 250-290 EBC0,20kg - Słód pszenicznyZacieranie:67°C - 60'mash-outChmielenie:60' - 10g Sorachi Ace; 12,0%; granulat30' - 20g East Kent Goldings; 5,0%; granulat30' - 15g Sorachi Ace; 12,0%; granulat10' - 15g East Kent Goldings; 5,0%; granulatNa zimno - 7 dni - 15g EKG + 25g Sorachi AceDodatki:- 5g mech irlandzki- 5g gips piwowarskiObliczenia:Kolor - 22,0 EBCGoryczka - 38,0 IBUWydajność (wg BS) - 82,3%Drożdże - Mangrove Jack's M79 Burton UnionWyszło 25l, 12,7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) #32 - Kwach #1 #32 - Sour Ale #1 - Kwach #1Zasyp:3,00kg - Pale Ale0,80kg - Słód pszeniczny0,50kg - Płatki pszenneZacieranie:67°C - 60'mash-outChmielenie:60' - 10g Lubelski; 3,0%; szyszkaDodatki:- 5g mech irlandzkiObliczenia:Kolor - 9,0 EBCGoryczka - 4,0 IBUWydajność (wg BS) - 75,9%Bakterie - Lactobacillus Plantarum - starter 0,5lDrożdże - Danstar NottinghamWyszło 19,5l, 12,9°Blg.Bakterie zdobyłem z probiotyku Swanson L.Plantarum. Przygotowałem starter 0,5l 10°Blg z ekstraktu płynnego z niewielkim dodatkiem glukozy oraz szczyptą pożywki dla drożdży. "Proszek" z pięciu kapsułek przed dodaniem do startera uwodniłem w niewielkiej ilości sterylnej wody. Po niecałym tygodniu zeszły do ~7°Blg bez żadnych zauważalnych śladów na brzeczce, wskazuje to na homofermentację mlekową, co nie do końca zgadza się z użytym szczepem bakterii. Niestety, nie posiadam miernika pH, a jedyne paski jakie mam kończą się na 5,4 pH. W smaku poziom kwaśności przypominał sok z cytryny.Drożdże piwowarskie dodam za 2-3 dni, tak żeby zdążyły zjeść resztę cukrów nim poziom pH spadnie poniżej ich zakresu pracy. W przypadku problemu z odfermentowaniem użyję drożdży winiarskich.Po około tygodniu od zadania drożdży planuję dolać 5-6l soku z wiśni.Ciekawe linki:http://www.milkthefunk.com/wiki/Lactobacillushttp://www.milkthefunk.com/wiki/Alternative_Bacteria_Sourceshttp://phdinbeer.com/2015/04/13/physiology-of-flavors-in-beer-lactobacillus-species/ Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Celdur bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #32 08.VI - brak wizualnych i smakowych objawów zakażenia lactobacillusem, dodałem 10 uwodnionych kapsułek Swanson L.Plantarum, wieczorem pojawiły się zalążki drobnej piany09.VI - ~3:00 nad ranem ~1cm dywan piany + regularne bulkanie, brzeczka wygląda jak przy fermentacji drożdżami piwowarskimi za wyjątkiem niskiej piany; pomiar refraktometrem 9,45*P (11*Bx), w smaku rześkie i lekko owocowe, ale kwaśność niewyczuwalna; dodałem 0,5l startera z dwóch przeterminowanych paczek Wyeast L. Brevis15.VI - odfermentowało do ~4,4*P (7,8*Bx), ~3,9 pH18.VI - odfermentowanie bez zmian, dolalem 5l soku wiśnia-jabłko (70% + 30%)19.VI - odfermentowanie ~4*P, dodałem paczkę uwodnionych drożdży Nottingham22.VI - odfermentowanie ~4*P, 3,8 pH, wygląda na koniec fermentacji, dodałem dwie uwodnione paczki drożdży Fermivin PDM23.VI - odfermentowanie ~3,8*P, 3,74 pH25.VI - odfermentowanie 3,5*P, 3,69 pH 26.VI - od wczoraj wyrosło mi coś takiego: 23.VII - odfermentowanie 2,86*P, 3,73 pH Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 #33 - Stout #8 - Wędzony FESZasyp:3,00kg - Wędzony, Steinbach2,00kg - Pale Ale1,00kg - Monachijski0,50kg - Płatki owsiane0,20kg - Caraaroma0,20kg - Carafa Special I0,20kg - Jęczmień palonyZacieranie:67°C - 60'mash-outChmielenie:60' - 40g Admiral; 14,2%; granulatDodatki:- 5g mech irlandzki- 3g kredaObliczenia:Kolor - 59,8 EBCGoryczka - 50,5 IBUWydajność (wg BS) - 80,1%Drożdże - Danstar NottinghamWyszło 26l, 16,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Uwarzone w sobotę 5.IX#34 - AIPA #4 - SMaSH #1Zasyp:6,00kg - Pale Ale, OpticZacieranie:zacieranie w 15l wody50°C - 10'> po wrzuceniu słodu odebrane 6,4l zacieru> gotowanie dekoktu - ~4min do końca przerwy białkowej< zwrot dekoktu67°C - 60'> odebranie 5,7l zacieru> doprowadzenie do wrzenia dekoktu i gotowanie ~5min< zwrot dekoktu77°C - zacier przeniesiony do filtratoraChmielenie:60' - 20g Amarillo; 8,9%; granulat45' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat30' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat20' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat10' - 15g Amarillo; 8,9%; granulat5' - 10g Amarillo; 8,9%; granulat0' - 10g Amarillo; 8,9%; granulat50g Amarillo na zimno 3 dni przed butelkowaniemDodatki:- 5g mech irlandzkiObliczenia:Kolor - 11,5 EBCGoryczka - 64,0 IBUWydajność (wg BS) - 70,0%Drożdże - Fermentis US-05Wyszło 20,5l, 15,8°Blg. Miejsce fermentacji - piwnica 19°C.Chyba za grubo ześrutowałem, wydajność wyszła beznadziejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Warka #30 - Imperial stout14.IV - odczyt 19,2*Bx (~13,75°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~15°C, minimalna ilość drobnoziarnistej cienkiej piany25.IV - odczyt 18,4*Bx (~12,4°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~17°C, zauważalnie większa ilość drobnoziarnistej cienkiej piany06.V - odczyt 18,2*Bx (~12,1°Blg), fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze ~18°C, piana bez zmian.23.V - odczyt 18,2*Bx (~12,1°Blg), przelane do nowego fermentora + 2g pożywki + 20g drożdży G-99512.VI - odczyt 17,4*Bx (~10,7°Blg), brak piany09.IX - ostatecznie odfermentowało do 10,2°Blg, ~15l zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3 v/v. Pozostałe 5l przelane do szklanego balona z dodatkiem 10g mocno palonych francuskich kostek dębowych, wcześniej wymoczonych w mocnej nalewce pomarańczowej.Warka #32 - Kwach #130.VI - odfermentowanie 3,5°Blg, 3,84 pH23.VII - odfermentowanie 2,86°Blg, 3,73 pH06.VIII - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,68 pH08.IX - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,59 pHWarka #33 - Stout #8 - Wędzony FES06.VIII - odfermentowało ~3°Blg (8,3*Bx). Prawie brak piany.22.IX - zabutelkowane z dodatkiem glukoza, planowane nagazowanie 2,3 v/v.Warka #34 - AIPA #4 - SMaSH #123.IX - odfermentowanie ~2,5°Blg, przelane do innego fermentora + 50g Amarillo.26.IX - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5 v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Uwarzone wczoraj - 29.X#35 - Scottish Ale #1Zasyp:5,00kg - Pale Ale0,10kg - Jęczmień palony**jęczmień palony wrzucony do zacieru chwilę przed mash-outZacieranie:70°C - 60'mash-outChmielenie:Brzeczka gotowana 120', pierwsza godzina na większym ogniu niż przy chmieleniu.60' - 25g Challenger; 6,5%; granulatDodatki:- 4,5ml kwas fosforowy (1,5ml do zacieru, 3ml do wody do wysładzania)- 5g mech irlandzkiObliczenia:Kolor - 26,7 EBCGoryczka - 18,6 IBUWydajność (wg BS) - 80,7%Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - starter 1,2l na mieszadle 4 dniWyszło 22,5l, 14,1°Blg. Miejsce fermentacji - piwnica 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Warka #32 - Kwach #112.X - odfermentowanie 2,55°Blg, 3,58 pH03.XI - ofermentowanie 2,4°Blg, 3,58 pHWarka #35 - Scottish Ale #123.XI - odfermentowało do 4°Blg24.XI - zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,0 v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się