Celdur Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Uwarzone w środę - 25.XI#36 - Barleywine #1 - English BarleywineZasyp:10,00kg - Pale Ale - Golden Promise0,30kg - Crystal 900,20kg - Crystal II 200Zacieranie:67°C - 90'mash-outChmielenie:Brzeczka gotowana 180', pierwsze dwie godziny na większym ogniu niż przy chmieleniu.60' - 25g Admiral; 14,2%; granulat30' - 30g Pilgrim; 8,1%; granulat10' - 20g Pilgrim; 8,1%; granulatDodatki:- 5g mech irlandzkiObliczenia:Kolor - 32,6 EBCGoryczka - 58,8 IBUWydajność (wg BS) - 69,3%Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - gęstwa z warki #35Wyszło 16l, 32,3°Blg. Miejsce fermentacji - piwnica 15°C.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Uwarzone dzisiaj.#37 - Stout #9 - Imperial Chocolate StoutZasyp:9,50kg - Pale Ale - Flagon0,50kg - Czekoladowy 1200 EBC*0,50kg - Pszenica prażona0,30kg - Crystal II 2000,30kg - Jęczmień palony*0,20kg - Crystal 90*dodatki palone, za wyjątkiem pszenicy, dodane chwilę przed podgrzaniem do mash-outZacieranie:67°C - 480' //pod koniec temperatura spadła do ~50°Cmash-outChmielenie:Brzeczka gotowana 120', pierwsza godzina na większym ogniu niż przy chmieleniu.60' - 50g Admiral; 14,2%; granulat30' - 25g Admiral; 14,2%; granulatDodatki:- 500g łuska kakaowa- 5g mech irlandzkiObliczenia:Kolor - 145,5 EBCGoryczka - 74,6 IBUWydajność (wg BS) - 72,8%Drożdże - Wyeast 1728 - Scottish Ale - gęstwa z warki #35Wyszło 22l, 27°Blg. Miejsce fermentacji - piwnica 15°C.Wygląda na to, że łuska zawierała wystarczająco dużo tłuszczu żeby zniszczyć piane. Przy przelewaniu wężykiem brzeczki do fermentora powstająca piana praktycznie od razu znikała. Edytowane 27 Listopada 2015 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 #38 - Bock #2 - Doppelbock #1Zasyp:5,00kg - Monachijski Jasny, Steinbach3,00kg - Wiedeński, Steinbach0,40kg - Caramunich I, Weyermann0,20kg - Aroma, Castle Malting0,20kg - Caraaroma, WeyermannZacieranie:zacieranie w 21l wody62°C - 10'> po wrzuceniu słodu odebrane 7l zacieru> gotowanie dekoktu - zagotował się ~6' przed końcem przerwy maltozowej< zwrot dekoktu72°C - 40'> odebranie 5l zacieru w 20' przerwy> doprowadzenie do wrzenia dekoktu i gotowanie ~10min< zwrot dekoktu77°C - zacier przeniesiony do filtratoraChmielenie:Brzeczka gotowana 90'60' - 15g Admiral; 14,2%; granulat10' - 20g Hallertauer Mittelfrueh; 3,0%; granulatDodatki:- 5g mech irlandzki- 2,4ml kwasu fosforowego 75% do wody do wysładzaniaObliczenia:Kolor - 38,2 EBCGoryczka - 19,7 IBUWydajność (wg BS) - 77,3%Drożdże - Mangrove Jack's M76 Bavarian LagerWyszło 23l, 22°Blg.Miejsce fermentacji - piwnica 8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się