nms007 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Mam jeszcze w zapasach dwa (na szczęście ostatnie ) brewkity od Brewferm, a dokładnie: Brewferm Oranje Bock --- brew-kit 1,5 kg / 12l Brewferm Grand Cru - belgijski brew-kit 1,5 kg / 9l Zamierzam dodać do tego ekstrakt jasny Bruntala 1.7kg (po połowie do obydwu warek) Dodatkowo chciałbym je nieco stuningować - a mianowicie, dochmielić na zimo. Jaki chmiel (i ile) możecie polecić to tych styli? Mówimy o chmielu w granulacie. Oczywiście mógłbym sam eksperymentować, ale te kity (jak wiadomo) już są "fabrycznie" nachmielone i nie chciał bym jakoś popsuć (o ile to możliwe) tych warek ps. Jest gdzieś w ogóle jakaś rozpiska, jakie chmiele to jakich stylów stosować? Takie chmielowe "know how" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Proponuję: zrób te brewkity tak jak podano na opakowaniu, a chmiel wykorzystaj w innych wrakach. Będzie z tego więcej pożytku niż chmielenie nachmielonego i tuningowanie czegoś natiuningowanego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 chmielić chmielić i jeszcze raz chmielić !!!! w formie herbatki/ normalnie / na zimo i na gorącą. bez znaczenia dodaj chmielu na aromat i będzie pyszne. "wadą " brewkitów poza ceną jest właśnie lekkie nachmielenie. Więc jak dochmielisz będzie fajnie a potem już tylko zacieranie tam dopiero jest fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się