qni Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Po co i czy trzeba zrobić przerwę w 72C jeżeli robi się dekokcję ? Nie można po prostu zagotować dekokt ? Wolfgang Vogel, Richard Lechre w swych książkach nie wspominają o takiej przerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zerknij tu http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-dekokcyjne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Wykorzystujesz w ten sposób enzymy znajdujące się w dekokcie, zanim nastąpi ich denaturacjia przy wyższych temperaturach. Po tej przerwie i konwersji skrobii dekokt będzie też rzadszy, więc prościej będzie go mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Ja, gdy robiłem dekokt pierwszy raz, strasznie dałem ciała i zrobiłem za krótkie przerwy. Ubiłem później enzymy w trakcie gotowania dekoktu, także gdy go dodałem do zacieru, próba jodowa była pozytywna jeszcze przez godzinę, bo w zacierze zostało już mało enzymów. Nie lekceważ tej przerwy, bo wtedy zacieranie może się ciągnąć niesłychanie długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Czytam temat i widzę : przerwa w DEKOLCIE ... Coś nie tak ze mną Sory za OT , ale nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Czytam temat i widzę : przerwa w DEKOLCIE ... Coś nie tak ze mną Sory za OT , ale nie mogłem się powstrzymać głodnemu chleb na myśli... głodny głodnemu wypomni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 A bo cholera chodzą gołe te kobity po ulicy , strach za kółko wsiadać . A teraz już oddeję głos specom od dekokcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi