Skocz do zawartości

Przerwa w dekokcie?


qni

Rekomendowane odpowiedzi

Wykorzystujesz w ten sposób enzymy znajdujące się w dekokcie, zanim nastąpi ich denaturacjia przy wyższych temperaturach. Po tej przerwie i konwersji skrobii dekokt będzie też rzadszy, więc prościej będzie go mieszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja, gdy robiłem dekokt pierwszy raz, strasznie dałem ciała i zrobiłem za krótkie przerwy. Ubiłem później enzymy w trakcie gotowania dekoktu, także gdy go dodałem do zacieru, próba jodowa była pozytywna jeszcze przez godzinę, bo w zacierze zostało już mało enzymów. Nie lekceważ tej przerwy, bo wtedy zacieranie może się ciągnąć niesłychanie długo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.