karczmarz Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Jesienią uwarzyłem 2 warki na belgijskim słodzie Amber z TB. Słód uwiódł mnie swoją barwą i aromatem. Czy może się ktoś wypowiedzieć, czy jest jakaś różnica pomiędzy belgijskim Amber, a strzegomskim Bursztynowym? Który w ogólnym rozrachunku jest lepszy? Jesienią chciałbym zamówić większą ilość tego słodu, stąd też moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Różnica jest zasadnicza, te słody są zupełnie inaczej produkowane. Strzegomski to zwykły słód karmelowy, Amber jest lekko opiekany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Na stronie słodowni ten słód nie znajduje się w kategorii karmelowych. Piszą, że powstaje w procesie delikatnego prażenia i wnosi posmakować herbatnikowe. Zastanawiam się, czy ktoś z Was go używa i do czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 w sumie, Strzegom reklamuje go jako zamiennik Biscuit czy Abbey, ale delikatnie mówiąc - to marketingowa ściema. Przy dodatkach 600-800g na 25l nie czułem ani herbatników, tostów, ani melanoidyn. Poza kolorem i pewną zbożowo-słodową słodyczą niewiele daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Z powodu noworocznej bezsenności przeczytałem cały wątek na browar.biz na temat słodów cara_xxx. Było też kilka osób dowodzących, że z oryginalnego Biscuit także herbatników nie uzyskali . Trzeba będzie sprawdzić samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja bym tego herbatnikami nie nazwał, ale rzeczywiście biscuit nie jest szczegónie intensywny. Polecam spróbować z jakimś brytyjskim słodem amber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 w sumie, Strzegom reklamuje go jako zamiennik Biscuit czy Abbey, ale delikatnie mówiąc - to marketingowa ściema. W rzeczywistości bliżej mu raczej do słodu aroma, niż do tych karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Na stronie słodowni ten słód nie znajduje się w kategorii karmelowych. Piszą, że powstaje w procesie delikatnego prażenia i wnosi posmakować herbatnikowe. Zastanawiam się, czy ktoś z Was go używa i do czego. http://browar.biz/forum/showpost.php?p=1066680&postcount=358 Na pewno nie można traktować go jako jakikolwiek z karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się