Dawid Narloch Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam W Poniedziałek popołudniu zrobiłem warkę z Brewkita (Strong Export Bitter), fermentacja burzliwa rozpoczeła się bardzo szybko i gwałtownie. Temperatura otoczenia 23-24 stopnie. Niestety nie wiem jaka bała temperatura fermentacji, gdyż nie posiadam termometru ciekłokrystalicznego. W środę gdy wróciłem z pracy zauważyłem że rurka bulga 1 raz na 20 minut. Więc sprawdziłem BLG, i wynosiło 3 (początkowe BLG 12). Dziś rówież sprawdziłem BLG i również wynosi 3. Nadal bulga raz na 20 min. Czy to możliwe że fermentacja już się zakończyła? i moge rozlewać mimo bulgania? P.s ile polecacie cukru na ten browar przy 23 litrach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Ja osobiście bym jeszcze poczekał parę dni i wtedy powtórzył odczyt, jeśli dalej stoi na poziomie 3 to w butelki. Do refermentacji bym użył około 150g cukru. Na następny raz przyłóż się chociaż trochę do ortografii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Przelej na cichą. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Miałem podobny dylemat, bałem przelewać na cichą ze względu na ewentualną infekcję, poczekałem jednak do pełnych 7 dni i zabutelkowałem, w obawie przed granatami dałem tylko 3g glukozy na butelkę 0,5l i wyszło mi piwo lekko gazowane, więc daj ok 4g cukru. Przeczytałem też że gdy dodaje się glukozę to powinno być jej trochę więcej niż cukru. W tej temperaturze fermentacja przebiega szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Do refermentacji bym użył około 150g cukru. A ja bym uzyl tego kalkulatora do refermentacji - http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ 150 g dla tego stylu to zdecydowanie za duzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Miałem ten sam problem. Po niecałych 2 dniach rurka przestała "pracować". Piana również ustąpiła. Chłopaki z forum zaproponowali zbadanie poziomu BLG. W przeciągu niecałych dwóch dób, z 15 blg zjechało do 4blg. Pozostawiłem tak przez 5 dni. Następnie zbadałem raz jeszcze blg, wynosiło 3. Przelałem na cichą. Teraz trzymam fermentor w skrzyni wypełnionej wodą z zamarzniętymi butelkami PET (temp. na poziome 21-22). Dodam tylko, że burzliwa odbywała się w temp. 27-28. Zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się