flood Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Zaległa 46 46.bsmx46.weizen 2v3 - salvatorianer copy45 Weizen/Weissbier Parametry: Początkowe blg: 12.4* (OG 1.0487) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.1% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Wheat Malt, Ger - (3.9 EBC, 53.6%) 2kg pilnenski castle malt 2 row - piwodziej (3.2 EBC, 35.7%) 0.4kg carapils weyerman - weyerman (5 EBC, 7.1%) 0.2kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 3.6%) 30g Hallertauer Hersbrucker 2.7AA (10IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Premiant HB 6AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 60min Fermentum Mobilis FM - gwozdzie i banay 2017-09-30 Zacieranie: Step (Infuzja 2min) 48°C 30min Dodano 12l wody 54°C Mash In (Infuzja 2min) 68°C 30min Dodano 11l wody 96°C Mash Out (Infuzja 2min) 72°C 30min Dodano 4l wody 99°C Step (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min Notatki: dodatkowo ok 1kg starej pszenicy - bez wp³ywu na wydajnosc d³uga burzliwa - po tygodniu rozbujana i az do 6.09 - 6Brix. 0,7L wody i 190 glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Zaległa 47 47.bsmx47.weizen 2v3 - salvatorianer copy46 Weizen/Weissbier Parametry: Początkowe blg: 11.3* (OG 1.0444) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.5% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Wheat - MaltEU - Malteurop (4.8 EBC, 64.1%) 2kg pilnenski castle malt 2 row - piwodziej (3.2 EBC, 25.6%) 0.6kg carapils weyerman - weyerman (5 EBC, 7.7%) 0.2kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 2.6%) 20g Lublin 3AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Hallertauer Hersbrucker 2.7AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 60min Fermentum Mobilis FM - gwozdzie i banay 2017-09-30 Zacieranie: Step (Infuzja 2min) 42°C 15min Dodano 16l wody 47°C Step2 (Infuzja 2min) 52°C 10min Dodano 5l wody 96°C step3 (Infuzja 2min) 68°C 30min Dodano 14l wody 98°C step4 (Infuzja 2min) 72°C 30min Dodano 6l wody 97°C mashout (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min Notatki: plus 1kg starej pszenicy. Dość drobno mielony. Wyszło 29L - 14.5Brix, dwa wiadra 25 plus 9 L do 20 L dolano 5L do 5 dolano 4l. Pracuje wsciekle po pół doby. Po tygodniu 6.5brix rozlano 32 litry z 250g glukozy, 21.09. Chyba nic z tego nie wyjdzie. EDIT z przełomu września i października - te drożdż juz ida w ostatnią podróż. Za dużo mutacji. Bardziej sour niż pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się