MateuszO. Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam! Mam pytanie natury technicznej do zaawansowanych piwowarów. Zrobiłem http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Tripel,_Szymon_Kierszniowski_(sziszi) wg nieco zmodyfikowanego przepisu. Jak to było w przepisie dodałem cukier juz w trakcie fermentacji więc 23l brzeczki o blg 20,5 plus cukier.Wg moich obliczeń razemokoło 25. Drożdze T-58. Ładnie wszystko dofermentowało i po 8 dniach utrzymuje się 4blg. Dzisiaj sobie tak siedzę i myślę i wychodzi mi koło 11% alko i problem! Czyli tyle ile max wytrzymują T-58... I teraz pytanie: Skoro już wiecej nie zjedzą (tolerancje na alkohol mają 11% ) to czy zajdzie mi w butelkach refermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Jak po 8 dniach nie spada Blg to już więcej nie zejdzie. Jak napisałeś,T-58 wytrzymują stężenia do 11% więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - powinno być ok. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Jak po 8 dniach nie spada Blg to już więcej nie zejdzie. Jak napisałeś,T-58 wytrzymują stężenia do 11% więc sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - powinno być ok. Nie odpowiedziałem sobie. Znak zapytania był przy refermentacji. Skoro drożdże nie zjedza juz nic wiecej to jak nagazuję piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Niech ktoś pomoże może warto dodać wody i wtedy cukier aby lekko zbic stezenie alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Skoro drożdże dały radę do 11%, to czy nie łykną jeszcze trochę słodyczy i nie wytrzymają jeszcze tej odrobiny procenta (~0,3%). Poza tym możesz rozrobić cukier/glukozę w takiej proporcji z wodą, żeby uzyskać blg takie samo jak brzeczka przed fermentacją. Jeśli na przykład użyjesz 150g glukozy rzopuszczonej w pół litrze wody to dostaniesz 23 blg. Jak użyjesz litra wody, to też tragedii pownie nie będzie. Stężenie alkoholu w całej warce w każdym razie nie wzrośnie. Przy tak ciężkim piwie może warto dodać do refermentacji trochę gęstwy z fermentora. Gdzieś coś w tym temecie było chyba na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Nie jest ważny tylko szczep, ale również kondycja drożdży. Chyba lepiej byłoby potrzymać piwo na cichej, by sklarować piwo jak najbardziej, a następnie przy butelkowaniu dodać nową porcję przygotowanych odpowiednio suchych drożdży tego samego szczepu. To zwiększy szanse na prawidłową refermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Póki co po 9 dniach wygląda to tak ze do połowy się wyklarowalo i powoli opada, z tym ze w połowie fermentacji napowietrzałem. http://img191.imageshack.us/img191/6756/fnw4.jpg Planuje niedługo wrzucić na cichą ale nigdzie sie w sumie nie śpieszy. Makaron duża jest szansa ze bez zadania nowych drożdży do refermentacji piwo się nie nagazuje po dodaniu cukru? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Spokojnie, nagazuje się. Przelewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Robiłem to piwo i nagazowało się jak trzeba, nawet bez cichej. Niestety, trochę zajeżdżało bimberkiem (chociaż według niektórych piwo było bardzo dobre). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zobaczymy. Podobno musi chwile poleżeć. Mój ideał tripla to Leffe Triple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Klona Leffe na suchych drożdżach nie uzyskasz. Trzeba byłoby wybrać jakieś drożdże płynne, efekty byłyby dużo lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Przy moim stopniu zaawansowania różnice będą niewyczuwalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Przy moim stopniu zaawansowania różnice będą niewyczuwalne Naprawdę warto zainwestować w plynne drożdże w przypadku pow belgijskich. Gęstwę można wykorzystać kilka razy to koszty się rozłożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 dla chcących warzyć Tripla. Mój już na cichej stoi i ma piekny kolor i smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się