finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Witam wszystkich! Jako ,,zielony" piwowar potrzebuję pomocy. Zlałem do butelek pierwsze piwko z kita Coopersa, jest to Stout. I teraz tak: kolor jest piękny, piwo klarowne, pachnie w sumie ładnie. Pianka jest. Martwi mnie tylko smak - nie jest ono gorzkie, tylko takie płaskie, jakby bez smaku. Czy to normalne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Piwko jest młode więc tak może być, myślę że jak troszkę poleży to się zbalansuje. Na przyklad mój kolsch jest naprawdę dobry dopiero po 3-4 miesiącach od rozlewu. Zalecam cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Piwko jest młode więc tak może być, myślę że jak troszkę poleży to się zbalansuje. Na przyklad mój kolsch jest naprawdę dobry dopiero po 3-4 miesiącach od rozlewu. Zalecam cierpliwość Dzięki, będę czekał..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Niestety brewkity są ciut wodniste. Możesz porównać je ze sklepowym koncerniakiem to i tak okaże się że jest to pełen smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Martwi mnie tylko smak - nie jest ono gorzkie, tylko takie płaskie, jakby bez smaku. Bardzo podobnie określiłem swoje pierwsze piwo z brewkita, smak z czasem "pojawi" się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Martwi mnie tylko smak - nie jest ono gorzkie, tylko takie płaskie, jakby bez smaku. Bardzo podobnie określiłem swoje pierwsze piwo z brewkita, smak z czasem "pojawi" się. Bardzo się cieszę, bo właśnie bulga już English Bitter i było by mi przykro, gdyby to pierwsze było do niczego. Uzbrajam się w cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Napisz moze jak to robisz - ile litrow, jaki surowiec do fermentacji, temperatura itp Zrobilem 5 Coopersow i uwazam ze 23 litry to zdecydowanie za duzo, wg mnie powinno sie robic max 20 litrow, a do tego zdecydowanie lepiej uzywac ekstraktu slodowego niz cukru. Temperatura podawana w instrukcji tez nie jest do konca odpowiednia - w instrukcji czesto pisza o minimum 21 stopniach podczas fermentacji, a bardziej doswiadczeni koledzy raczej sugeruja temp. blizsza 18* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Napisz moze jak to robisz - ile litrow, jaki surowiec do fermentacji, temperatura itp Zrobilem 5 Coopersow i uwazam ze 23 litry to zdecydowanie za duzo, wg mnie powinno sie robic max 20 litrow, a do tego zdecydowanie lepiej uzywac ekstraktu slodowego niz cukru. Temperatura podawana w instrukcji tez nie jest do konca odpowiednia - w instrukcji czesto pisza o minimum 21 stopniach podczas fermentacji, a bardziej doswiadczeni koledzy raczej sugeruja temp. blizsza 18* Uznałem, że na początek nie będę niczego zmnieniał, gdy nic nie umiem. Tak więc rozpuściłem 1 kg cukru w 2 litrach wody, dodałem puszkę, dodałem 20 litrów wody, potem drożdże. Fermentowało 7 dni - cukromierz pokazał koniec. 2 dni stało w pokoju - 24 st. C, potem zniosłem do piwnicy, aha do butelek dodałem po 4 g. cukru i przez 2 dni wstrząsałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Napisz moze jak to robisz - ile litrow, jaki surowiec do fermentacji, temperatura itp Zrobilem 5 Coopersow i uwazam ze 23 litry to zdecydowanie za duzo, wg mnie powinno sie robic max 20 litrow, a do tego zdecydowanie lepiej uzywac ekstraktu slodowego niz cukru. Temperatura podawana w instrukcji tez nie jest do konca odpowiednia - w instrukcji czesto pisza o minimum 21 stopniach podczas fermentacji, a bardziej doswiadczeni koledzy raczej sugeruja temp. blizsza 18* Uznałem, że na początek nie będę niczego zmnieniał, gdy nic nie umiem. Tak więc rozpuściłem 1 kg cukru w 2 litrach wody, dodałem puszkę, dodałem 20 litrów wody, potem drożdże. Fermentowało 7 dni - cukromierz pokazał koniec. 2 dni stało w pokoju - 24 st. C, potem zniosłem do piwnicy, aha do butelek dodałem po 4 g. cukru i przez 2 dni wstrząsałem. Fermentowałem w temperaturze pokojowej, 23 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Teraz zanim zrobisz nastepne poczytaj troche o brewkitach na forum, z kazdym nastepnym bedzie lepsze piwo. Nie wiem jak Stout bo go nie robilem, ale English Bitter jest bardzo fajny, tylko pamietaj zeby dac duuzo mniej cukru niz pisza. Moj English Bitter ze stycznia w chwili obecnej jest zdecydowanie za mocno gazowany - dalem do kazdej butelki miarke cukru z zestawu Coopersa dla but. 0,5L, jakbym robil teraz to dalbym pewnie ta miarke do 0,33 albo jeszcze mniej Z brewkitow oprocz EnglishBitter zdecydowanie polecam IPA Coopers natomiast nie polecam Coopers Wheat - mimo ze robilem go z ekstraktem slodowym pszenicznym z pszenica nie ma to nic wspolnego - moze jakby dodac jakies inne drozdze byloby lepiej. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Teraz zanim zrobisz nastepne poczytaj troche o brewkitach na forum, z kazdym nastepnym bedzie lepsze piwo. Nie wiem jak Stout bo go nie robilem, ale English Bitter jest bardzo fajny, tylko pamietaj zeby dac duuzo mniej cukru niz pisza. Moj English Bitter ze stycznia w chwili obecnej jest zdecydowanie za mocno gazowany - dalem do kazdej butelki miarke cukru z zestawu Coopersa dla but. 0,5L, jakbym robil teraz to dalbym pewnie ta miarke do 0,33 albo jeszcze mniej Z brewkitow oprocz EnglishBitter zdecydowanie polecam IPA Coopers natomiast nie polecam Coopers Wheat - mimo ze robilem go z ekstraktem slodowym pszenicznym z pszenica nie ma to nic wspolnego - moze jakby dodac jakies inne drozdze byloby lepiej. OK. Dzięki, nad tym cukrem do bittera się pochylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZ Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Napisz jakie uzyskales Blg startowe z tego kitu i cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finneganswake Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Rzeknę tak- po trzech tygoniach od rozlania dziś schłodziłem butelkę i otworzyłem. Wcześniejsze obawy znikły, bowiem szczęka mi opadła, ale to dobre !! Dzięki temu doświadczeniu i temu co tu piszecie moi Drodzy przyjmuję do wiadomości, że piwko musi poleżeć, aby było dobre. Już będę omijał piwa w sklepie.!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się