krzysiek9999 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Czy długi czas przebywania w fermentorze (zarówno na burzliwej jak i na cichej) można "zaliczyć" do leżakowania? Tak się złożyło, że jedno z moich piw przeleżało na "burzliwej" 20 dni, a ponieważ miało być chmielone na zimno, to poszło jeszcze na cichą na co najmniej 14 dni, a może i więcej (bo wcześniej nie mam kiedy zlać). Zdaję sobie sprawę, że w zasadzie jest to rozważanie czysto teoretyczne, ale czy można przyjąć, że piwo będzie wcześniej zdatne do picia? I nie myślę tu o piciu piwa "niedoleżakowanego" co niestety jest częstą przypadłością (także moją), ale o piwie w pełni dojrzałym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Praktycznie identyczny temat: http://www.piwo.org/topic/10101-czy-cicha-fermentacja-wplaywa-na-czas-lezakowania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 a jak wklepałem w wyszukiwarkę, to nic nie wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się