krzysiek9999 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Czy długi czas przebywania w fermentorze (zarówno na burzliwej jak i na cichej) można "zaliczyć" do leżakowania? Tak się złożyło, że jedno z moich piw przeleżało na "burzliwej" 20 dni, a ponieważ miało być chmielone na zimno, to poszło jeszcze na cichą na co najmniej 14 dni, a może i więcej (bo wcześniej nie mam kiedy zlać). Zdaję sobie sprawę, że w zasadzie jest to rozważanie czysto teoretyczne, ale czy można przyjąć, że piwo będzie wcześniej zdatne do picia? I nie myślę tu o piciu piwa "niedoleżakowanego" co niestety jest częstą przypadłością (także moją), ale o piwie w pełni dojrzałym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Praktycznie identyczny temat: http://www.piwo.org/topic/10101-czy-cicha-fermentacja-wplaywa-na-czas-lezakowania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 a jak wklepałem w wyszukiwarkę, to nic nie wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi