Skocz do zawartości

Długa fermentacja a leżakowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Czy długi czas przebywania w fermentorze (zarówno na burzliwej jak i na cichej) można "zaliczyć" do leżakowania? Tak się złożyło, że jedno z moich piw przeleżało na "burzliwej" 20 dni, a ponieważ miało być chmielone na zimno, to poszło jeszcze na cichą na co najmniej 14 dni, a może i więcej (bo wcześniej nie mam kiedy zlać). Zdaję sobie sprawę, że w zasadzie jest to rozważanie czysto teoretyczne, ale czy można przyjąć, że piwo będzie wcześniej zdatne do picia? I nie myślę tu o piciu piwa "niedoleżakowanego" co niestety jest częstą przypadłością (także moją), ale o piwie w pełni dojrzałym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.