bubuś Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja na początku prażę na patelni , później moździerz. To daje bardziej wyrazisty aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Warka #13 No właśnie, zrobiona tylko czy jest sens opisywać? Numer mówi sam za siebie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg) - 24 l Słody: Słód pilzneński - 5,0 kg Pszeniczny - 0,23 kg Zacieranie: 62°C - 10 min. DEKOKT 72°C - 10 min. Gotowanie - 15 min. 72°C - 40 min 78°C - 35 min. (za długo by opisywać dlaczego tak właśnie, wódociągi się zemściły i tyle) Wysładzanie: 78°C - do 10,8°Blg Chmielenie: Gotowanie 60 min. Marynka - 20 g - 40 min. Lubelski - 25 g - 5 min. Fermentacja: Saflager S-23 - suche (Dzięki Daniel) Burzliwa - 01.12.2013 - 10°C (6-10) Cicha/lagerowanie - 24.12.2013 - 3,4°Blg - 6°C - 04.02.2014 - 3,1°Blg - czas myśleć o butelkowaniu, minęło 6 tygodni lagerowania ;-) Butelka - 12.02.2014 - 3,1°Blg - 5,1% Vol - 140g glukozy - 42x 0,5l + 4 x 0,33 l + 0,5l wypróbowane za pomocą paszczy UWAGI Piwo przy butelkowaniu pyszne, jak tu doczekać nagazowania :-/ Uwagi: Edytowane 12 Lutego 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Może coś więcej napiszesz, jak przygotowałeś i zadałeś drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Z drożdży suchych i jednego litra słabej brzeczki zrobiłem starter, startowałem drożdże w temperaturze 15-16°C. Brzeczka stała na balkonie do schłodzenia. W niedzielę wieczorem ustabilizowałem temperaturę startera i brzeczki około 14°C i zadałem dobrze wystartowany starter. Poniedziałek rano - 10°C - słabiutka piana Wtorek rano - 6°C - piana na 2 cm Stoi sobie na balkonie owinięte w kocyk i zasuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #11 IRA Красная Армия 11°Blg (22 l) - zabutelkowana, niniejszym browar do Świąt będzie nieczynny... no chyba że ;-) Cydr sobie fermentuje, Calvados też, brendy słoikowe jeszcze muszę nastawić, zatrzeć żyto... uffff trochę jeszcze roboty. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg) Wczoraj było 4,9 °Blg, zimny wychów balkonowy daje popalić, ale drożdże się nie poddają, ja też nie ;-) Jestem cierpliwy, a zapachy wydobywające się z fermentora to po prostu bajka, oby tylko żadne paskudztwo się nie zaplątało. Przed wigilią chyba przeleję na cichą i dalej będzie na balkonie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg) Przelana na cichą/ lagerowanie, jak temperatury nie spadną zbyt nisko to jest szansa na porządne lagerowanie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg) Bardzo ładnie się poukładało po lagerowaniu, minęło 6 tygodni i czas butelkować. I zostało zabutelkowane! 12.02.2014 - 3,1°Blg - 42 x 0,5 l i 4 x 0,33 l - 140g glukozy + 0,5l wypróbowane za pomocą paszczy... dobre jest Warka # 9 Cydr Dosłodzony ksylitolem z Careffura i nie wiedzieć czemu, cały czas coś się w nim dzieje... Edytowane 12 Lutego 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Warka #9 Cydr 12°Blg W końcu został zabutelkowany ;-) Trochę mu się zeszło w związku z zimnym wychowem, od nastawienia do mrozów przebywał na nieogrzewanym strychu, potem dofermentowywał w domu, w końcu jeszcze mu się zeszło po dosładzaniu ksylitolem. W smaku już jest niezły, mam nadzieję, że na wielkanoc będzie OK. Otrzymał nazwę "Zielona mila" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Warka #14 Schwarzbier Emily 12,5°Blg (24 l) Słody: Pilzneński (GD) - 5.00 kg Melonoidynowy - 0,20 kg Czekoladowy 400 - 0,15 kg Karmelowy 300 - 0,15 kg Pszeniczny ciemny -0,15 kg palony jęczmień - 0,10 kg (moczony w zimnej wodzi i dodany na 5 min) Zacieranie: Woda 15l 67°C - 60 min 78°C - 10 min Wysładzanie: 78°C - 20 l Chmielenie: Gotowanie - 80min Marynka - 20 g - 60 min Willamatte - 5 g - 10 min Marynka - 5 g - 10 min Willamatte - 15g - 5 min Fermentacja: Lager 497 Mauribrew - 2x 12,5 g Burzliwa - 03.03.2014 - 8°C Cicha - Butelka - Uwagi: Brewtarget ma zwalone importowanie receptur, dzięki czemu zginęło kilka ważnych informacji z tego piwa i nie tylko :-/ Piękny zapach czarnej pożeczki, czyżby Willamatte? Edytowane 22 Maja 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Warka #15 I*PA 13,7°Blg 35 IBU (24 l) International Pale Ale - Takie tam Pale Ale na amerykańskich i australijskich chmielach. Pierwszy raz zakwaszałem wodę do wysładzania Młynek Zelmer wyzionął ducha, zmielił może ze 30 kg słodów Słody: Pilzneński (GD) - 2,5 kg Pale ale -2,5 kg Owies niesłodowany - 0,4 kg (skleikowany) Karmelowy czerwony 0,25 kg Zacieranie: Owies wsypany do 3 l wrzącej wody, kleikował się koło godziny 66°C - 80 min 78°C - 5 min woda 15 l Wysładzanie: 80°C - do 11°Blg - 23 l (6 ml kwasu fosforowego 75%) Chmielenie: Gotowanie 90 min Cascade - 15 g - 60 min Citra - 20 g - 30 min Cascade - 15 g - 30 min Galaxy - 20 g - 5 min Fermentacja: Danster Windsor Burzliwa - 09.03.2014 - 20°C Cicha - 19.03.2014 - 5,03°Blg - 20°C Butelka - 30.03.2014 - 3,9°Blg - 125g glukozy - 43 x 0,5l + 5 x 0,33l Uwagi: Edytowane 31 Marca 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Dodajesz kwas fosforowy do wody wysłodkowej? Mierzyłeś PH? Skąd 6 ml, a nie np. 10? Ja też ostatnio zacząłem eksperymentować z kwasem fosforowym, ale dodawałem go w małych porcjach, aby utrzymywać PH 5.2-5.6 podczas zacierania. Napisz coś więcej o swojej technice dodawania kwasu. Edytowane 10 Marca 2014 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Też miałem zamiar dodawać również do zacieru, ale miałem pH 5,5 i nie dodałem, do wody wysłodkowej dodawałem po 1,5ml na każde przygotowane 5l, sprawdzałem paskami i wyszło mi, że woda do wysładzania miała około pH 4,6. Może to trochę za nisko, ale paski mi się kończyły i nie chciałem już się dłużej bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #16 FES-tiwal 15,4°Blg 45 IBU (24 l) Nowy śrutownik, nowe mieszadło, Nowy filtraror z miedzi- zmiany w browarze idą w dobrą stronę ;-) Słody: Pale ale - 4,5 kg pszeniczny - 0,4 kg karmelowy czerwony - 0,65 kg czekoladowy - 0,25 kg Carafa II - 0,1 kg Carafa II specjal - 0,1 kg Jęczmień palony - 0,15 kg Zacieranie: 66°C - 80 min 78°C - 10 min woda 18 l + 4 ml kwasu fosforowego Wysładzanie: 78°C - do 12,7°Blg - do 30 l (2,4 ml kwasu fosforowego 75% na 10l wody) Chmielenie: Gotowanie 90 min Iunga - 30 g - 60 min Willamatte - 25 g - 30 min Willamatte - 25 g - 10 min Fermentacja: US-05 Burzliwa - 02.04.2014 - 18°C Cicha - 13.04.2014 - 4,4°Blg - 18°C Butelka - 22.04.2014 - 4,1°Blg - 1,1l rezerwy 17,9°Blg - 6,2% VOL - 44 x 0,5l Uwagi: Smak póki co dupy nie urywa ;-) Goryczka całkiem dobrze wyczuwalna, niezalegająca. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #17 Pszeniczne na maj 11,6°Blg - 15 IBU (25 l) Słody: Pszeniczny - 2,3 kg Pilzneński (GD) - 1,7 kg Carahel - 0,3 kg Carapils - 0,3 kg Zacieranie: 43° - 40 min 52°C - 15 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C - 5 min woda 15l Wysładzanie: 80°C - do 29 l Chmielenie: Gotowanie 90 min Iunga - 10 g - 60 min Styrian Goldings - 10 g - 20 min Fermentacja: Gozdawa BW 11 Burzliwa - 13.04.2014 - 18°C Cicha - °Blg -°C Butelka - 26.04.2014 - 3,2°Blg - 4,5% ABV - 170g glukozy- 50 x 0,5l Uwagi: Filtrator w kociołku sprawił się na medal, wysładzanie razem z ułożeniem złoża to było 35 minut ;-) Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Warka #18 Witbier Kleosin 12,25°Blg - 12,5 IBU (23 l) Słody: Pilzneński (GD) - 2,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,8 kg Zacieranie: 39° - 45 min 52°C - 20 min 67°C - 60 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 80°C - do 3°Blg Chmielenie: Gotowanie 90 min Willamatte - 15 g - 40 min Willamatte - 20 g - 10 min Skórka pomarańczowa - 100g - 15 min. Skórka cytrynowa - 80g - 15 min. kolendra Indyjska - 15g - 15 min. Fermentacja: Brewferm Blanche Burzliwa - 01.05.14 - 20°C Cicha - °Blg -°C Butelka - 18.05.2014 - 3,0°Blg - 4,9% ABV - 157g cukru- 42 x 0,5l Uwagi: Warzenie wyjazdowe, butelkowanie telefoniczne... ciekawe czy dadzą spróbować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Warka #19 Pils 11,4°Blg - 29 IBU (26 l) Słody: Pilzneński (GD) - 4,75 kg Pszeniczny - 0,25 kg Zacieranie: 62°C - 40 min dekokt 72°C - 15 min. 100°C - 30 min. 72°C - 30 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 80°C - do 3,5°Blg Chmielenie: Gotowanie 90 min Iunga - 20 g - 60 min Styrian Goldings - 15 g - 30 min Lubelski - 14 g - 10 min Fermentacja: SafLager S-23 Burzliwa - 18.05.14 - 11-14°C 29.05.14 - 3,3°Blg Cicha - °Blg -°C Butelka - - °Blg - % ABV - g- x 0,5l Uwagi: Testujemy lodówkę ;-) Edytowane 9 Czerwca 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Warka #20 Cream Ale 12°Blg - 21 IBU (23 l) Od jakiegoś czasu ciągnie mnie do tego stylu, 20. warka to dobry moment ;-) A już niebawem Porter Bałtycki! Słody: Pilzneński (GD) - 3,5 kg Kaszka kukurydziana - 0,4 kg Owies niesłodowany - 0,4 kg Płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 kg Zacieranie: Niesłodki skleikowane 67°C - 140 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 80°C - do 3,6°Blg Chmielenie: Gotowanie 90 min Cluster - 20 g - 60 min. Summer - 10 g - 30 min. Cluster - 10 g - 10 min. Summer - 10 g - 10 min. Fermentacja: US 05 Burzliwa - 17.05.14 - 19°C Cicha - 28.05.14 - 2,45°Blg - 20°C Butelka - 09.06.2014 - 2,3°Blg - 5,2% ABV - glukoza 140g - 48 x 0,5l Uwagi: Bardzo głęboko odfermentowało, w smaku bardzo OK ;-) Edytowane 9 Czerwca 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Warka #21 Piwo marki Piwo 11,6°Blg - 24 IBU (27 l) Słody: Pilzneński (GD) - 2,2 kg Pale Ale OPTIMA - 2,0 kg Pszeniczny - 0,25 kg Karmelowy 130 (GD) - 0,2 kg Karmelowy czerwony - 0,1 kg Zacieranie: 67°C - 70 min 78°C - 5 min woda 15l + 4l Wysładzanie: 75°C - do 20 l - zakwaszona do pH 5,2 Chmielenie: Gotowanie 90 min. Iunga - 20 g - 60 min. EKG - 10 g - 20 min. Summer - 10 g - 5 min. Fermentacja: Safale S-04 Burzliwa - 08.06.2014 - 19°C Cicha - °Blg -°C Butelka - 2014 - °Blg - % ABV - g glukozy- x 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Olaboga, jakie tu przestoje w zapiskach ;-) BSa sobie kupiłem i nawet mi się nie chce pisać. Warka #22 Rosanke 11°Blg - 19 IBU (25 l) Warka #23 Dunkelweisen 12,2°Blg - 21,5 IBU (22,5 l) Warka #24 Piwo marki Piwo - Kleosin 12,2°Blg - 25 IBU (24,5 l) Warka #25 Witbier + ;-) 11°Blg - 19 IBU (25 l) I tak oto, jak powiada kolega Dino, pierwsza ćwiartka za mną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 I tak oto, jak powiada kolega Dino, pierwsza ćwiartka za mną... Gratulacje! Jak na osobę, która piwa nie lubi to bardzo dobry wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Od czasu pierwszej warki... to jakiś rok już będzie, zdążyłem polubić piwo, oczywiście prawdziwe piwo ;-) Cholera, 6. lipca minął rok od mojej pierwszej warki, a ja zapomniałem to opić, sklerotikus multiplexit ziemniaczany opętał mnie ;-/ P.S. Czyżbym musiał czekać aż cztery lata na 100. warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jak nie warzysz regularnie co 2 tygodnie + jakieś okazjonalne, to się w 3 lata nie wyrobisz, prosta matematyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Staram się robić dwie warki na miesiąc, pierwszy rok 24 warki, więc matematycznie wychodzi cztery lata, trzeba trochę przyśpieszyć, tylko piwniczka za mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się