Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg) - 24 l

 

Słody:

 

Słód pilzneński - 5,0 kg

Pszeniczny - 0,23 kg

 

Zacieranie:

 

62°C - 10 min.

DEKOKT

72°C - 10 min.

Gotowanie - 15 min.

72°C - 40 min

78°C - 35 min. (za długo by opisywać dlaczego tak właśnie, wódociągi się zemściły i tyle)

 

Wysładzanie:

 

78°C - do 10,8°Blg

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 60 min.

Marynka - 20 g - 40 min.

Lubelski - 25 g - 5 min.

 

Fermentacja:

 

Saflager S-23 - suche (Dzięki Daniel)

 

Burzliwa - 01.12.2013 - 10°C (6-10)

Cicha/lagerowanie - 24.12.2013 - 3,4°Blg - 6°C

- 04.02.2014 - 3,1°Blg - czas myśleć o butelkowaniu, minęło 6 tygodni lagerowania ;-)

Butelka - 12.02.2014 - 3,1°Blg - 5,1% Vol - 140g glukozy - 42x 0,5l + 4 x 0,33 l + 0,5l wypróbowane za pomocą paszczy

 

UWAGI

Piwo przy butelkowaniu pyszne, jak tu doczekać nagazowania :-/

 

Uwagi:

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z drożdży suchych i jednego litra słabej brzeczki zrobiłem starter, startowałem drożdże w temperaturze 15-16°C. Brzeczka stała na balkonie do schłodzenia. W niedzielę wieczorem ustabilizowałem temperaturę startera i brzeczki około 14°C i zadałem dobrze wystartowany starter.

Poniedziałek rano - 10°C - słabiutka piana

Wtorek rano - 6°C - piana na 2 cm

 

Stoi sobie na balkonie owinięte w kocyk i zasuwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 IRA Красная Армия 11°Blg (22 l) - zabutelkowana, niniejszym browar do Świąt będzie nieczynny... no chyba że ;-) Cydr sobie fermentuje, Calvados też, brendy słoikowe jeszcze muszę nastawić, zatrzeć żyto... uffff trochę jeszcze roboty.

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg)

 

Wczoraj było 4,9 °Blg, zimny wychów balkonowy daje popalić, ale drożdże się nie poddają, ja też nie ;-) Jestem cierpliwy, a zapachy wydobywające się z fermentora to po prostu bajka, oby tylko żadne paskudztwo się nie zaplątało. Przed wigilią chyba przeleję na cichą i dalej będzie na balkonie ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka #13 Euro ku*** lager - Zemsta po latach (12,1°Blg)

Bardzo ładnie się poukładało po lagerowaniu, minęło 6 tygodni i czas butelkować.

 

I zostało zabutelkowane!

 

12.02.2014 - 3,1°Blg - 42 x 0,5 l i 4 x 0,33 l - 140g glukozy + 0,5l wypróbowane za pomocą paszczy... dobre jest

 

Warka # 9 Cydr

 

Dosłodzony ksylitolem z Careffura i nie wiedzieć czemu, cały czas coś się w nim dzieje...

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 Cydr 12°Blg

 

W końcu został zabutelkowany ;-) Trochę mu się zeszło w związku z zimnym wychowem, od nastawienia do mrozów przebywał na nieogrzewanym strychu, potem dofermentowywał w domu, w końcu jeszcze mu się zeszło po dosładzaniu ksylitolem. W smaku już jest niezły, mam nadzieję, że na wielkanoc będzie OK.

 

Otrzymał nazwę "Zielona mila"

 

post-6660-0-46433400-1392675852_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #14 Schwarzbier Emily 12,5°Blg (24 l)

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 5.00 kg

Melonoidynowy - 0,20 kg

Czekoladowy 400 - 0,15 kg

Karmelowy 300 - 0,15 kg

Pszeniczny ciemny -0,15 kg

palony jęczmień - 0,10 kg (moczony w zimnej wodzi i dodany na 5 min)

 

Zacieranie:

Woda 15l

67°C - 60 min

78°C - 10 min

 

Wysładzanie:

 

78°C - 20 l

 

Chmielenie:

 

Gotowanie - 80min

 

Marynka - 20 g - 60 min

Willamatte - 5 g - 10 min

Marynka - 5 g - 10 min

Willamatte - 15g - 5 min

 

Fermentacja:

 

Lager 497 Mauribrew - 2x 12,5 g

 

Burzliwa - 03.03.2014 - 8°C

 

Cicha -

Butelka -

 

Uwagi: Brewtarget ma zwalone importowanie receptur, dzięki czemu zginęło kilka ważnych informacji z tego piwa i nie tylko :-/

Piękny zapach czarnej pożeczki, czyżby Willamatte?

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 I*PA 13,7°Blg 35 IBU (24 l)

 

International Pale Ale - Takie tam Pale Ale na amerykańskich i australijskich chmielach. Pierwszy raz zakwaszałem wodę do wysładzania

Młynek Zelmer wyzionął ducha, zmielił może ze 30 kg słodów

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 2,5 kg

Pale ale -2,5 kg

Owies niesłodowany - 0,4 kg (skleikowany)

Karmelowy czerwony 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

Owies wsypany do 3 l wrzącej wody, kleikował się koło godziny

66°C - 80 min

78°C - 5 min

woda 15 l

 

Wysładzanie:

 

80°C - do 11°Blg - 23 l (6 ml kwasu fosforowego 75%)

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Cascade - 15 g - 60 min

Citra - 20 g - 30 min

Cascade - 15 g - 30 min

Galaxy - 20 g - 5 min

 

Fermentacja:

 

Danster Windsor

 

Burzliwa - 09.03.2014 - 20°C

Cicha - 19.03.2014 - 5,03°Blg - 20°C

Butelka - 30.03.2014 - 3,9°Blg - 125g glukozy - 43 x 0,5l + 5 x 0,33l

 

Uwagi:

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodajesz kwas fosforowy do wody wysłodkowej? Mierzyłeś PH? Skąd 6 ml, a nie np. 10? Ja też ostatnio zacząłem eksperymentować z kwasem fosforowym, ale dodawałem go w małych porcjach, aby utrzymywać PH 5.2-5.6 podczas zacierania. Napisz coś więcej o swojej technice dodawania kwasu.

Edytowane przez Kamot1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też miałem zamiar dodawać również do zacieru, ale miałem pH 5,5 i nie dodałem, do wody wysłodkowej dodawałem po 1,5ml na każde przygotowane 5l, sprawdzałem paskami i wyszło mi, że woda do wysładzania miała około pH 4,6. Może to trochę za nisko, ale paski mi się kończyły i nie chciałem już się dłużej bawić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #16 FES-tiwal 15,4°Blg 45 IBU (24 l)

 

Nowy śrutownik, nowe mieszadło, Nowy filtraror z miedzi- zmiany w browarze idą w dobrą stronę ;-)

 

Słody:

 

Pale ale - 4,5 kg

pszeniczny - 0,4 kg

karmelowy czerwony - 0,65 kg

czekoladowy - 0,25 kg

Carafa II - 0,1 kg

Carafa II specjal - 0,1 kg

Jęczmień palony - 0,15 kg

 

Zacieranie:

 

66°C - 80 min

78°C - 10 min

woda 18 l + 4 ml kwasu fosforowego

 

Wysładzanie:

 

78°C - do 12,7°Blg - do 30 l (2,4 ml kwasu fosforowego 75% na 10l wody)

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Iunga - 30 g - 60 min

Willamatte - 25 g - 30 min

Willamatte - 25 g - 10 min

 

Fermentacja:

 

US-05

 

Burzliwa - 02.04.2014 - 18°C

Cicha - 13.04.2014 - 4,4°Blg - 18°C

Butelka - 22.04.2014 - 4,1°Blg - 1,1l rezerwy 17,9°Blg - 6,2% VOL - 44 x 0,5l

 

Uwagi: Smak póki co dupy nie urywa ;-) Goryczka całkiem dobrze wyczuwalna, niezalegająca.

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Pszeniczne na maj 11,6°Blg - 15 IBU (25 l)

 

 

Słody:

 

Pszeniczny - 2,3 kg

Pilzneński (GD) - 1,7 kg

Carahel - 0,3 kg

Carapils - 0,3 kg

 

Zacieranie:

 

43° - 40 min

52°C - 15 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C - 5 min

woda 15l

 

Wysładzanie:

 

80°C - do 29 l

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Iunga - 10 g - 60 min

Styrian Goldings - 10 g - 20 min

 

Fermentacja:

 

Gozdawa BW 11

 

Burzliwa - 13.04.2014 - 18°C

Cicha - °Blg -°C

Butelka - 26.04.2014 - 3,2°Blg - 4,5% ABV - 170g glukozy- 50 x 0,5l

 

Uwagi: Filtrator w kociołku sprawił się na medal, wysładzanie razem z ułożeniem złoża to było 35 minut ;-)

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #18 Witbier Kleosin 12,25°Blg - 12,5 IBU (23 l)

 

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 2,8 kg

Pszenica niesłodowana - 1,8 kg

 

Zacieranie:

 

39° - 45 min

52°C - 20 min

67°C - 60 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

 

80°C - do 3°Blg

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Willamatte - 15 g - 40 min

Willamatte - 20 g - 10 min

 

Skórka pomarańczowa - 100g - 15 min.

Skórka cytrynowa - 80g - 15 min.

kolendra Indyjska - 15g - 15 min.

 

Fermentacja:

 

Brewferm Blanche

 

Burzliwa - 01.05.14 - 20°C

Cicha - °Blg -°C

Butelka - 18.05.2014 - 3,0°Blg - 4,9% ABV - 157g cukru- 42 x 0,5l

 

Uwagi: Warzenie wyjazdowe, butelkowanie telefoniczne... ciekawe czy dadzą spróbować ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 Pils 11,4°Blg - 29 IBU (26 l)

 

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 4,75 kg

Pszeniczny - 0,25 kg

 

Zacieranie:

 

62°C - 40 min

dekokt 72°C - 15 min.

100°C - 30 min.

72°C - 30 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

 

80°C - do 3,5°Blg

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Iunga - 20 g - 60 min

Styrian Goldings - 15 g - 30 min

Lubelski - 14 g - 10 min

 

Fermentacja:

 

SafLager S-23

 

Burzliwa - 18.05.14 - 11-14°C

29.05.14 - 3,3°Blg

Cicha - °Blg -°C

Butelka - - °Blg - % ABV - g- x 0,5l

 

Uwagi: Testujemy lodówkę ;-)

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 Cream Ale 12°Blg - 21 IBU (23 l)

 

Od jakiegoś czasu ciągnie mnie do tego stylu, 20. warka to dobry moment ;-) A już niebawem Porter Bałtycki!

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 3,5 kg

Kaszka kukurydziana - 0,4 kg

Owies niesłodowany - 0,4 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 kg

 

Zacieranie:

 

Niesłodki skleikowane

 

67°C - 140 min

78°C - 5 min

 

Wysładzanie:

 

80°C - do 3,6°Blg

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min

Cluster - 20 g - 60 min.

Summer - 10 g - 30 min.

Cluster - 10 g - 10 min.

Summer - 10 g - 10 min.

 

Fermentacja:

 

US 05

 

Burzliwa - 17.05.14 - 19°C

Cicha - 28.05.14 - 2,45°Blg - 20°C

Butelka - 09.06.2014 - 2,3°Blg - 5,2% ABV - glukoza 140g - 48 x 0,5l

 

Uwagi: Bardzo głęboko odfermentowało, w smaku bardzo OK ;-)

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #21 Piwo marki Piwo 11,6°Blg - 24 IBU (27 l)

 

Słody:

 

Pilzneński (GD) - 2,2 kg

Pale Ale OPTIMA - 2,0 kg

Pszeniczny - 0,25 kg

Karmelowy 130 (GD) - 0,2 kg

Karmelowy czerwony - 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

67°C - 70 min

78°C - 5 min

woda 15l + 4l

 

Wysładzanie:

 

75°C - do 20 l - zakwaszona do pH 5,2

 

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 min.

Iunga - 20 g - 60 min.

EKG - 10 g - 20 min.

Summer - 10 g - 5 min.

 

Fermentacja:

 

Safale S-04

 

Burzliwa - 08.06.2014 - 19°C

Cicha - °Blg -°C

Butelka - 2014 - °Blg - % ABV - g glukozy- x 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Olaboga, jakie tu przestoje w zapiskach ;-) BSa sobie kupiłem i nawet mi się nie chce pisać.

 

Warka #22 Rosanke 11°Blg - 19 IBU (25 l)

 

Warka #23 Dunkelweisen 12,2°Blg - 21,5 IBU (22,5 l)

 

Warka #24 Piwo marki Piwo - Kleosin 12,2°Blg - 25 IBU (24,5 l)

 

Warka #25 Witbier + ;-) 11°Blg - 19 IBU (25 l)

 

I tak oto, jak powiada kolega Dino, pierwsza ćwiartka za mną...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od czasu pierwszej warki... to jakiś rok już będzie, zdążyłem polubić piwo, oczywiście prawdziwe piwo ;-)

 

Cholera, 6. lipca minął rok od mojej pierwszej warki, a ja zapomniałem to opić, sklerotikus multiplexit ziemniaczany opętał mnie ;-/

 

P.S. Czyżbym musiał czekać aż cztery lata na 100. warkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.