Udo Grubbe Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) 12.07.2013 warka #5 PIPA (HB) SKŁAD: Pilzneński - 5kg Monachijski - 0,2kg Karmelowy - 0,2kg Marynka - 40g Lubelski - 60g Citra - 10g Cukier - 120g (7 czubatych łyżek) Mauribrem Ale 514 (saszetka) ZACIERANIE: woda do zasypu - 17l o temp 67C dodałem 4g CaCl2 40' - 65C 40' - 71C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 32l - ok. 75C 30l - 10Blg GOTOWANIE 70` Zrobiłem odwróconą przerwę chmielową. Dodałem Citrę i zakryłem garnek pokrywą. Nie podgrzewałem przez 3h. 60' - Marynka 40g 30' - Lubelski 30g 10' - Lubelski 30g 10' - Cukier 28,5l - 13Blg FERMENTACJA: Napowietrzenie grawitacyjne Drożdże zadane w 25C Burzliwa: 22C - planowana na 7-10 dni KOMENTARZ: - problem z fermentacją opis problemu: http://www.piwo.org/.../page__st__2580 EDIT: - Plan na burzliwą 1 tydzień - Plan na cichą 2-3 tygodnie Edytowane 18 Lipca 2013 przez Udo Grubbe plx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się