nms007 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W sobotę popełniłem moją pierwszą warkę z ekstraktów (padło na Milk Stouta 12°Blg z Centrum piwowarstwa). Czyli: - zagotowałem 18l wody, - nachmieliłem (gotowanie 60 min) - schłodziłem. Do fermentora zlałem jakieś 15,5l (reszta odparowała i została z osadem). Pomiar z tych 15l dał wynik ok. 17°Blg. Dolałem wody (z 5l banieczki) do 20l i gęstość zeszła do ok. 15°Blg. Jako, że lubię słodkawe piwa postanowiłem tak zostawić... I teraz pytanie - jak obliczacie ile potrzeba wody, żeby osiągnąć zamierzone BLG? Jakiś kalkulator, czy "na oko"? ps. Znalazłem takie coś w ProMash'u (tylko nie wiem jak tego używać): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody? 17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza. Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę. Edytowane 15 Lipca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W Twoim przypadku: masz 15 l 17°Blg. A chcesz mieć docelowo 15°Blg. Ile dolać wody? 17°Blg/15°Blg x 15l = 16,99 - dolej 2 litry. Metoda nie jest całkowicie precyzyjna, ale na nasze potrzeby wystarcza. Ps. Nie wiem dlaczego wyszło Ci 15°Blg przy 20 litrach, pewnie jakiś błąd podczas pomiarów, albo pominąłeś przy pierwszym pomiarze laktozę. Docelowo chcę/chciałem 12°Blg, czyli: 17blg/12blg x 15 = 21,25 wychodzi, że dolałem o 1,25 za mało Co do pomiarów (używam areometru z podziałką Specific Gravity): Mierzyłem przed i po dodaniu laktozy (brzeczka pobierana podczas gotowania i oczywiście odpowiednio schłodzona w cylindrze pomiarowym). - Dokładne wyniki mogę podać później, bo nie mam pod ręką notatek. Dwa ostatnie pomiary robione już z fermentora przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W toolkicie jest taka zakładka gdzie to obliczam. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 W toolkicie jest taka zakładka gdzie to obliczam. Polecam. albo na wiki http://www.wiki.piwo.org/Przelicznik_ilo%C5%9Bci_dodanej_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Dziękuję ślicznie za odpowiedzi! Teraz już wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 myśle, że przy zestawach z CP czy Browamatora są surowce na 20l piwa i wystarczy dolać wody do 20l i bedzię dobrze. Ja tak zrobiłem przy swojej pierwszej warce i się zgadzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się