Marian7 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Do tej pory zrobiłem 6 warek z brewkitów i najkrótsza fermentacja burzliwa jaką miałem, trwała 4 dni. W sobotę pierwszy raz zacierałem (Saison wg receptury Doroty Chrapek) i burzliwa dzisiaj już się skończyła. Drożdże wystartowały około północy z soboty na niedzielę, a dzisiaj od rana już nie bąbluje. Przed chwilą zrobiłem pomiar i z 13Blg zeszło do 3Blg. Temperatura fermentacji - 24 st C, niżej nie udało mi się zejść. Z jednej strony, fajnie odfermentowało, ale czy to nie za szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Przy tak wysokiej temperaturze tak bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Jakiego szczepu drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Użyłem dokładnie tego, co jest w tym zestawie: http://www.homebrewing.pl/saison-15stblg-premium-zestaw-surowcow-p-678.html czyli Safbrew T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Te drożdże charakteryzują się dość szybką pracą, więc jest to jak najbardziej możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Może się zdarzyć, ja bym zostawił i tak na 7\10 dnijak dalej nie zejdzie to' na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Planuję zostawić do weekendu na wszelki wypadek. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się