pontius Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Pora zacząć prowadzić porządek w notatkach. Warka nr 5 - Kundel - Bezstylowy Ale Uwarzony ze słódów do lagera wiedeńskiego, którego nie zdążyłem uwarzyć jak jeszcze były warunki; z dodatkiem chmieli amerykańskich, które przyszły w nowej dostawie . Zobaczymy co za mieszaniec wyjdzie. Mam nadzieję, że do wypicia Zasyp: - słód wiedeński - 2,0 kg - słód monachijski typ I - 2,0 kg - słód karmelowy jasny Carahel - 150 g - słód Caramunich - 150 g woda - słód: 3,5 - 1; zacieranie infuzyjne w 67 °C Gotowanie - 60 min Chmiele: - Hallertau Tradition (6,6% aa) - 30 g - 50 min. - Citra (12,1% aa) - 10 g - 40 min. - Amarillo (8,9 % aa) - 20 g - 15 min. Drożdże - Safale US-05 Wyszło nieco ponad 18 L brzeczki o gęstości 12,6 °Blg. Muszę następnym razem lepszy whirpool zrobić i dłużej dać odstać piwu przed zlaniem do fermentora, bo sporo brzeczki zostało uwięzionej z mułem. Na cichą wrzuciłem 30 g Amarillo. Piwo już zabutelkowane i oetykietowane Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez pontius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 tych chmieli amerykańskich to trochę oszczędnie dałeś. możesz ich nawet nie poczuć w gotowym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Zamówiłem po 100 g i chciałem jak najwięcej zostawić na następną warkę - AIPA. Ale jeszcze na cichą planuję dać do kundla. 30 g wystarczy? I co lepiej - Citra czy Amarillo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Warka nr 6 - Stout Owsiany Zestaw z Browamatora Zasyp: - słód Pale Ale Weyermann - 3,2 kg - słód karmelowy ciemny - 0,3 kg - słód Carafa typ I - 0,2 kg - jęczmień palony - 0,3 kg - płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg woda - słód: 3,5 - 1; zacieranie infuzyjne w 67-68 °C przez 65 min.; słódy ciemne i jęczmień palony wrzucone po pół godzinie od początku zacierania Gotowanie - 60 min. Chmiele: - Marynka 15 g - 55 min. - Marynka 10 g - 20 min. Drożdże - Safale S-04 Wyszło 22 L brzeczki nastawnej o gęstości 12,2 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Zamówiłem po 100 g i chciałem jak najwięcej zostawić na następną warkę - AIPA. Ale jeszcze na cichą planuję dać do kundla. 30 g wystarczy? I co lepiej - Citra czy Amarillo? Moim zdaniem ilosci, ktore zastosowales w przypadku "bezstylowego" ale sa jak najbardziej poprawne. Jesli chodzi o amerykanskie górniaki to wg bjcp masz szerokie pole manewru : od cream ale`s, poprzez golden, APA do IPA. Przyjmuje się, że 1 uncja (28,3 ) to standardowa ilość w przypadku chmielenia na zimno na ok 20 - 21 L. Uzywasz beersmith/brewtarget albo czegos podobnego? Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Uzywasz beersmith/brewtarget albo czegos podobnego? Używam Qbrew W kundlu jak najbardziej czuć "cytrusy", choć jak dla mnie to za mało. Do następnego piwa na pewno sypnę więcej, bo będzie to już prawdziwe AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Pora na uzupełnienie ostatnich warek Warka nr 7 - American India Pale Ale Zasyp: - słód pale ale - 5 kg - słód monachijski - 1 kg - słód karmelowy jasny - 300 g Zacieranie infuzyjne w 67-68 °C przez 60 min. w 19 l wody. Gotowanie - 60 min. Chmiele: - Citra 25 g - 50 min. - Citra 10 g - 30 min. - Amarillo 20 g - 20 min. - Citra 10 g - 20 min. - Amarillo 10 g - 5 min. - Citra 10 g - 5 min. Na zimno - Citra 35 g, Amarillo 20 g Drożdże - Safale US-05 2 saszetki (na wszelki wypadek) Wyszło 21 l brzeczki nastawnej o gęstości 15,7 BLG. Gęstość zeszła do 3,5 BLG. Do rozlewu 130 g glukozy. I niestety pierwszy granat. Prawdopodobnie przez złe rozmieszanie surowca do refermentacji przed rozlewem. Butelka pękła już następnego dnia po zabutelkowaniu. Szybko uchyliłem kapsle przy wszystkich butelkach na kilkadziesiąt minut i potem ponownie zakapslowałem. Potem już żadna nie wybuchła, ale przy nalewaniu z niektórych butelek piwo samo wychodziło i było przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) 22 X 2013 Warka nr 8 - Xmas Ale Zasyp: - słód pale ale - 4 kg - słód monachijski - 1 kg - słód pszeniczny czekoladowy - 500 g - słód karmelowy ciemny - 400 g Zacieranie infuzyjne w 64-65 °C przez 60 min. Słód karmelowy ciemny po 30 min. Gotowanie - 70 min. Chmiele: - Challenger 20 g - 55 min. - East Kent 20 g - 25 min. - Challenger 30 g - 15 min. - East Kent 30 g - 15 min. Inne: - imbir 25 g - 65 min. - goździki 10 szt. - 15min. - cynamon 1 łyż. - 15 min. - gałka muszkatołowa 1 łyżeczka - 15 min. - miód gryczany 800 g - 10min. - płatki dębowe amerykańskie średnio przypalone 50g - do leżakowania przez 18 dni Drożdże - Safbrew T-58 Wyszło 22l brzeczki nastawnej o gęstości 18,3 BLG. Gęstość zeszła do 3,5 BLG. Do rozlewu użyto 115 g glukozy. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez pontius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 3 XII 2013 Warka nr 9 - Bag End Pale Ale Sinle Hop Waimea Zasyp: - słód pale ale - 3 kg - słód monachijski I - 1 kg - pszeniczny jasny - 1 kg - słód karmelowy ciemny - 100 g Zacieranie infuzyjne w 65 °C przez 60 min. w 18l wody. Gotowanie - 60 min. Chmiele: - Waimea 10 g - 50 min. - Waimea 10 g - 25 min. - Waimea 10 g - 20 min. - Waimea 10 g - 10 min. - Waimea 10 g - 5 min. Na zimno - Waimea - 50 g Drożdże - Safale US-05 Wyszło 22 l brzeczki nastawnej o gęstości 14,2 BLG i 40 IBU. Gęstość zeszła do 3 BLG. Do rozlewu użyto 113 g glukozy na 20,5 l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) 16 I 2014 Warka nr 10 - Dywizjon 303 - Best Bitter Zasyp: - słód pale ale - 3 kg - słód Crystal 150R - 0,5 kg Zacieranie infuzyjne w 66-67 °C przez 90 min. w 9l wody. Gotowanie - 60 min. Chmiele: - Fuggle 30 g - 50 min. - Willimette 50g - 10 min. Drożdże - Danstar Nottingham Wyszło 18 l brzeczki nastawnej o gęstości 11,1 BLG i 30 IBU. Gęstość końcowa 2,2 BLG. Do rozlewu użyto 90 g glukozy na 18 l piwa. Dywizjon 303 Edytowane 11 Lutego 2014 przez pontius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 28 I 2014 Warka nr 11 - Mount St. Helens - Cascadian Dark Ale Zasyp: - słód pale ale - 4 kg - słód pszeniczny - 1 kg - słód Carahell - 0,5 kg - słód Carafa II - 0,5 kg - słód Caramunich - 0,3 kg Zacieranie infuzyjne w 66-67 °C przez 70 min. w 19l wody. Gotowanie - 70 min. Chmiele: - Chinnok 30 g - 60 min. - Simcoe 10 g - 60 min. - Cascade 20 g - 30 min. Na zimno - 20 g Simcoe + 10 g Chinook (łącznie przez 9 dni) - 30 g Cascade (łącznie przez 6 dni) - 20 g Simcoe + 10 g Chinook (łącznie przez 3 dni) Drożdże - gęstwa Danstar Nottingham po Best Bitterze - ok. 110 ml Wyszło 20 l brzeczki nastawnej o gęstości 17 BLG i 60 IBU. Gęstość końcowa 4,8 BLG. Do rozlewu użyto 120 g glukozy na 20 l piwa. Uwagi: - Przy rozlewie sporo chmielu dostało się do butelek...więc były gejzery przy otwieraniu - Piwo ma b. wysoką goryczkę. Większą wg mnie niż wskazywałoby wyliczone IBU. Pewnie ciemne słody dały coś od siebie. I chmielenie na zimno chyba też zwiększyło goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 28 I 2014 Warka nr 12 - Full Aroma Hops Zasyp: - słód pilzneński - 4 kg Zacieranie wg przepisu z wiki.piwo.org Gotowanie 70 min Chmiele: - Marynka szyszki 30 g - 70 min. - Lubelski szyszki 40 g - 35 min. - Lubelski szyszki 13 g - 15 min. Na zimno - Willamette 50 g przez 7 dni Drożdże - Danstar Nottingham Wyszło 21 l brzeczki nastawnej o gęstości 11,2 BLG i 40 IBU. Gęstość końcowa 1,8 BLG. Do rozlewu użyto 125 g glukozy na 20 l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się