Maciucha67 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Czy to normalne, że po wlaniu piwa do kega i podaniu CO2, po pewnym czasie ciśnienie się zmniejsza, czy mam nieszczelny keg? Daję strzał 2 bary i na drugi dzień mam 1 bar, znowu dodaję CO2, spada do 1,5 itd. Miałem tak przy pierwszym zakegowaniu. Wymieniłem uszczelkę, obłożyłem całość pianą i nie zauważyłem, żeby gdzieś uchodziło. Teraz nalałem nowe piwo i sytuacja się powtarza. Czy to nieszczelność czy dwutlenek węgla wiąże się z piwem, stąd spadek ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 wszystko jest ok z lekcji fizyki pamiętamy że CO2 rozpuszcza się w wodzie/piwie stąd spadek ciśnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciucha67 Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Też mam taką wiedzę, lecz keg stoi w temperaturze ok.22°C. Wiem również, że CO2 dobrze (i szybciej) rozpuszcza się w cieczy w niskich temperaturach, stąd moje wątpliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 w 50 st c też będzie się rozpuszczał aż do stanu równowagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 zauważ, że spadek ciśnienia zmniejsza Ci się prawie liniowo. Więc niby jest ok. U mnie co prawda piwo w kegach stoi w 18st.C, dwa dni temu przelewałem waizena i mam spadek rzędu 0,2 atm. Możesz dla pewności polać wieczko wodą z mydłem i zobaczyć czy gdzieś nie wydobywa się CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi