KosciaK Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Albo objętość nieprawidłowa, albo areometr do sprawdzenia. Z 4kg otrzymać 19l 15,5°Blg jest baaaaaardzo podejrzanym wynikiem. Wg Beersmitha musiałbyś mieć 101% wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Dzięki za uwagę. Ustalilismy ze współlokatorem (który sam kończył gotowanie, bo mnie wywiało w Tatry), że było 14,5. Mimo wszystko arkusz piwowara pokazuje mi 78% dla 4kg i 15,5 Blg. Edytowane 1 Października 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aryss Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ustalilismy ze współlokatorem (który sam kończył gotowanie, bo mnie wywiało w Tatry), że było 14,5. Precyzujac, cholernie ciezki weekend mialem i moglem przez niedopatrzenie pomylic 15,5 z 14,5 gdyz pamietalem ze bylo tuz obok 15, niestety nie zapisalem sobie od razu wyniku na kartce. Aczkolwiek ile by nie bylo licze ze efekt bedzie udany i Czarny Magister już za miesiac zagosci mi w gardle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Wczoraj zabutelkowałem #5. Poszukuję patentu na przelewanie piwa z chmielem:D Założyłem woreczek do gotowania na rurkę, ale czop się z chmielu robił i zatykał. Wyszło 39 butelek (bo nie wszystko udało mi się zlać), fermentacja stanęła na 3Blg. Kilkukrotnie musiałem na nowo zaciągać (paszczociąg ftw!) i obawiam się zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 A z której strony zrobiłeś? Powinieneś po stronie wylotu zostawiając luźną gazę. Nie ma opcji żeby powstał czop. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 worek lub pończocha na wylocie i żaden czop się nie zrobi no i lepiej chyba nalać wody do rurki niż zaciągać paszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Przy szysce bedzie sie i tak zatykal bo wir stworzy czopy a jest zbyt waski zeby przeszly przez srednice igielitu (chyba ze uzyjesz weza ). Nawet jak uzyjesz cedzaka do wybrania szyszek z gory to i tak zlewanie jest bardzo meczace bo listki sa tez na dnie i podnosza sie do rurki. Niestety na razie nic nie wykombinowalem i kazde zlewanie przy szyszce to golgota. A niestety jednak chmielenie przez ponczoche daje wyraznie gorsze rezultaty niz szyszki luzem, moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Próbowałem z góry i z dołu. Dr2 na czacie proponował jeszcze druciaka do garów (zatkniętego na górze). Lodzermensch, akurat to był granulat. Dzięki za rady, przy następnej cichej mam nadzieję to poprawić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 #6 przelana na cichą, 4 Blg. Dziwne to, WB nie zeżarły wszystkiego? Może za zimno trochę było, teraz się natleni i zobaczymy. Probówkę z pomiaru oczywiście skonsumowaliśmy, zaskakująco smaczne. Planujemy niedługo Black IPA (czy tam CDA, IBA:D) i zastanawiam się nad chmieleniem. Mamy 100g chmielu: 50g summit 15,8%AA 25g simcoe 11,9%AA 25g cascade 8,6%AA Czy summit ma jakieś fajne własności aromatyczne? Pierwotnie myśleliśmy dać 50g na goryczkę, ale teraz się waham, czy ma to sens. Wyjdzie ponad 80IBU. Może lepiej dać 35g summita na gorycz, simcoe i cascade na aromat, a resztę summita na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Czy summit ma jakieś fajne własności aromatyczne? Ma ale jest kontrowersyjny pod tym względem. Na zagranicznych forach niektórzy narzekają że daje aromat czosnkowo-cebulowy, który dopiero z czasem układa się do cytryny. Nie robiłem na nim IPA, ale dodałem go do świątecznego, między innymi 15g pod koniec gotowania. Żadnych czosnkowych aromatów nie zanotowałem. Piłem single hop IPA z tym chmielem i też było ok (w aromacie cytryna + słodkie cytrusy), ale to zapewne nie było tak świeże piwo jak domowe dwa tygodnie od rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Plan na dzisiaj: #7 AIPA (powtórka #4 z drobną modyfikacją) 2 kg pilzneńskiego 2 kg pale ale 2,3 kg monachijskiego typ I 0,3 kg karmelowego 150 Chmielenie: 50g chinooka 60 minut 50g citry 10 minut Główna zmiana nastąpi na cichej, zamiast 50g cascade poleci 25g simcoe i 25g cascade Docelowo 25l, 16-17 Blg. Drożdże US05 albo Nottinghamy, ale raczej US05. Dodatkowo kolejne warki: BIPA 15-16Blg (4kg pale ale; 0,25 karmel 300; 1,5 kg monach II; 0,25 kg palonego; 35g summita 60'; 15g summita 15'; 25g simcoe 0'; 25g cascade 0'; gęstwa po #7) Bitter 10Blg (3,4kg pale ale; 0,2 karmel 30; 0,2 karmel 150; 20g marynki 60', 10g EKG 60'; 20g EKG 0', drożdże Windsor albo S-04) Oatmeal Stout 12-14 Blg (3,6kg pale ale; 0,5kg karmel 300; 0,4kg czekoladowego 1200; 1kg płatków owsianych; 25g marynki 60';20g EKG 0'; gęstwa po bitterze) Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Oczywiście muszę coś zawsze popsuć, dzisiaj rozwaliłem fermentor... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 #6 (Czarny Magister:D) stoi już trochę na cichej, ma 3 Blg. Prawdopodobnie poleci w sobotę do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Zmierzyłem blg po fft siódmej warki, 4 Blg, Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) #6 w butelkach, #7 zlana na cichą (4 Blg, mam nadzieję, że cos dwutlenku jeszcze powstanie), dosypane 25g Cascade i 25g Simcoe. #8 się filtruje, zaraz napiszę o niej coś więcej. Edytowane 25 Października 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) #8 BIPA 16Blg 25l Słody: 4kg pale ale 0,25 karmel 300 1,5 kg monach II 0,25 kg palonego chmielenie: 35g summita 60' 15g summita 15' 25g simcoe 0' 25g cascade 0' drożdże: US-05, gęstwa po #7 EDIT: i jeszcze 32g Mosaic na cichą Edytowane 13 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 #7 w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Zmiana planów, z okazji święta dzisiaj warzymy Oatmeal Stout! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) #9 Oatmeal Stout 12-14 Blg 3,6kg pale ale 0,5kg karmel 300 0,4kg czekoladowego 1200 1,2kg płatków owsianych 25g marynki 60' 20g EKG 0' S-04 Zacieranie na lenia, wygrzaliśmy do 70 stopni, zasyp, było gdzieś 68. Zawinęliśmy w kołdrę i poszliśmy na stouta do Strefy. Po 2,5h temperatura wynosiła 59 stopni, czyli nieźle. Pogrzaliśmy do 76, zostawiliśmy na 10 minut i poszło do filtracji. Bałem się, że płatki stworzą problemy, ale filtracja była ok. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Wyszło ponad 20l 14 Blg. Drożdże zadane dzisiaj ok 18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Dzisiaj dosypaliśmy 32g Mosaica do #8(BIPA) na cichą. Dzięki pepek! Zaczęliśmy wreszcie etykietować piwo. Używamy szybkich etykiet, można szybko zrobić schludną i czytelną etykietkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Zmierzyłem Blg fft #9(stout), wyszło 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) #10 Bitter 10Blg Słody: 3,4kg pale ale 0,2 karmel 30 0,2 karmel 150 Zacieranie: Standardowo na lenia, 68-66 stopni przez 75 minut (trochę za krótko chyba), mashout przy 77 stopniach. Filtracja bezproblemowa. Wyszło ok 25l 10Blg. Chmiele: 20g marynki 60' 10g EKG 45'; 20g EKG 0' (do kotła po ostygnięciu), drożdże gęstwa (I) S-04 po #9 (stout) Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Dzisiaj godzinka roboty, (#9) stout poszedł na cichą, bardzo czekoladowy, ale w taki gryzący sposób. Dobry będzie pewnie na święta. (4Blg) Ze stoutu zebraliśmy gęstwę, duuuużo gęstwy (S-04). Część poszła do Bittera (#10). Bitter ma 10 Blg, chłodził się od wczoraj na balkonie. Zauważyłem bardzo dużą różnicę w zachowaniu gęstwy po S-04 a US-05. Piątki są dużo rzadsze, czwórki tworzą bardzo zbitą strukturę, prawie się to nie przesuwało przy pochyleniu fermentora. Czytałem o tym, ale fajnie to zaobserwować samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Dzisiaj (wczoraj) zmierzyłem fft z #10, wyszło 2Blg. Pozwoliłem sobie spróbować (), bo stało ktrótko i wyglądało nieźle. w smaku duuużo karmelu, mam nadzieję, że chmiel to trochę przebije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się