szefoo Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 #13 Kaskadowy Ale Ciemny 21.12.2013 start 12:00 Słód Pilzneński 5 kg Caraaroma 0,5 kg Bisquit 0,1 kg Zakwaszający 0,1 kg Czekoladowy 0,1 kg Palony 0,1 kg Zacieranie 14L wody i cały słód 62°C 40 minut 69°C 55 minut 78°C Mash out 14:00 Filtracja Wysładzane 15L wody o tempo 78°C Chmielenie 19:15 60 min 35g Zeus 30 min 35g Fuggles 5 min 30g Cascade, 20g Lubelski 21L 15Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 #14 AIPA I 11.01.2014 start 9:00 Słód Pale Ale 5 kg Monachijski 0,7 kg Carapils 0,3 kg Zacieranie 12L wody i cały słód 68°C 70 minut 74°C 20 minut 76°C 5 minut 78°C 1 minuta Filtracja Wysładzane 14L wody o tempo 78°C Chmielenie 60 min 30g Zeus 30 min 30g Amarillo 15 min 20g Amarillo 1 min 20g Citra 1 min 20g Cascade 21L 16,3Blg US-05 rozwodnione zadane w 21,5°C 25.01.2014 Na zimno 50g Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 #15 AIPA II (wg Dagome) 25.01.2014 8:00 Słód Pilzneński 5,9 kg Pszeniczny 0,75 kg Monachijski 0,5 kg Caragold 0,2 kg Zacieranie 15L wody i cały słód 55°C 14 minut 73->71°C 59 minut 76°C 6 minut Filtracja 10:18->11:15 Wysładzane 24L wody o tempo 78°C Chmielenie 60 min 25g Magnum 15 min 25g Zeus 10 min 25g Centenial 5 min 25g Simcoe 1 min 25g Citra Gęstwa po #14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) #16 Red Ale 04.02.2014 Słód Pilzneński 2,3 kg Carapils 0,4 kg Monachijski 0,3 kg Karmelowy Strzegom 0,25 kg Pszeniczny 0,24 kg Caramunich II 0,2 kg Biscuit 0,2 kg Zakwaszający 0,1 kg Zacieranie 12L wody i cały słód 68->64°C 50 minut 72°C 3 minuty 76°C 3 minuty Filtracja 14:00-17:00 Wysładzane 17L wody o tempo 78°C Chmielenie 60 min 15g Marynka 30 min 15g Marynka 5 min 40g Lubelski 12,8 BLG Drożdże: piana zebrana z #15 AIPA II 05.02.2014 9:30 19.02.2014 Przelane na cichą, dorzucono 70g chmieli (lubelski, cascade, centenial) Edytowane 19 Lutego 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) #17 Rafał Imperial Stout 16.02.2014 start 13:00 Słód Pale Ale 5,2 kg Monachijski 3,3 kg Jęczmień palony 0,6 kg Caraaroma 0,42 kg Caramunich I 0,5 kg Carafa 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne 1,4kg Zacieranie 30L wody i słód bez palonego jęczmienia Wsypany do 71°C Spadło do 68°C 80 minut w 68°C Filtracja AAAAAA filtracja trwała 24h tyle napiszę... Chmielenie 17.02.2014 75 minut 80g Marynka 10 minut 60g Lubelski 10 minut 20g Amarillo 10 minut 20g Simcoe 20L 22,5 BLG Gęstwa z #15 (us05 III "pokolenie") w 18°C 18.02.2014 19.02.2014 Zeszło do 17 BLG temp 19°C 27.02.2014 7 BLG utrzymuje się już trzeci dzień Zapiski: Edytowane 27 Lutego 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 #18 Best Bitter 6.03.2014 start 11:50 Słód Pale Ale 4 kg Pszeniczny 0,5 kg Caramunich II 0,1 kg Karmelowy Strzegom 0,1 kg Zacieranie 100 minut w 64°C 5 minut w 73°C Chmielenie 60 minut 25g Pilgrim (10%aa) 5 minut 30g Bramling Cross Zadane uwodnione Danstar Nottingham - Ale Yeast w 18°C 18.03.2014 Przelane na cichą i zadano 50g mieszanki Pilgrim+Bramling Cross Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) #19 FES Słód pilzneński 5 kg Słód pszeniczny 0,5kg Caraaroma 0,6kg Jęczmień palony 0,2kg Słód Bisquit 0,1kg Słód zakwaszający 0,1 kg Chmielenie 60 min 35g Magnum 5 min 35g Goldings Edytowane 3 Maja 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) #20 American Wheat Extra HOP! (piwo zajęło 6. miejsce na KPD Żywiec 2014 w kategorii American Wheat) 02.05.2014 piątek - start 9:00 Słód pszeniczny 2,5 kg Słód pilzneński 2,0 kg Słód monachijski 0,15 kg Słód zakwaszający 0,1 kg Zacieranie 13L wody i cały słód 65°C 72 minuty 78°C Mash out Chmielenie 60 min 12g Centennial + 15g Marynka 5 min 35g Centennial, 15g Chinook, 20g Cascade 21L 13,4BLG Zadane jakaś gęstwa z lodówki, prawdopodobnie US-05 z piany #16 Na zimno 100g mieszanki Centenial, Citra, Cascade NZ Edytowane 25 Czerwca 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 #21 AIPA II v.2 Słód Pilzneński 5,9 kg Pszeniczny 0,75 kg Monachijski 0,5 kg Caragold 0,2 kg Zacieranie 15L wody i cały słód 55°C 14 minut 73->71°C 59 minut 76°C 6 minut Filtracja Wysładzane 30L Chmielenie 60 min 25g Magnum 15 min 25g Zeus 10 min 25g Centenial 5 min 25g Simcoe 1 min 25g Citra Zadane pianą z #20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) #22 APA Light 25.06.2014 11:30 Słód Pilzneński 2,0 kg Pale Ale 1,5 kg Pszeniczny 0,8 kg Monachijski 0,35 kg Carapils 0,3kg Zakwaszający 0,1 kg Ryż - kleikowany 1 kg Zacieranie 15L wody i cały słód 63°C 90 minut 63°C->78°C 30 minut Filtracja Wysładzane 20L 12BLG Chmielenie 16:00 60 min 20g Magnum 60 min 10g Simcoe 5 min 20g Citra 5 min 25g Wakatu 15BLG 15.07.2014 - Przelane na cichą, dodane 40g chinook i 40g wataku. 4BLG Edytowane 15 Lipca 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 #23 Witkowa Wariacja 3 12.07.2014 15:30 Pszeniczny 2,0 kg Pilzneński 1,0 kg Bisquit 0,2 kg Płatki żytnie błyskawiczne 400g Płatki jęczmienne błyskawiczne 400g Płatki ryżowe błyskawiczne 250g Zacieranie 12L wody, cały słód i płatki 62°C 30 minut 68°C 30 minut 78°C 5 minut Filtracja Wysładzane do pełnego garnka. Obawiałem się, bo filtracja niepokojąco zwolniła po kilku minutach, ale jakoś poszło i w 110 minut garnek był pełny. Chmielenie 60 min 30g Marynka 5 min starta skórka z 6 pomarańczy 5 min starta skórka z 4 cytryn 5 min 10g Kolendry Indyjskiej zmielonej w młynku do kawy 12 i 1/4 BLG Zadane świeże S-33 15.07.2014 - 5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) #24 AIPA 16.08.2014 12:30 Pale Ale 5,0 kg Caramunich I 0,32 kg Caramunich II 0,32 kg Zacieranie 62°C 30 minut 68°C 30 minut 78°C 5 minut Chmielenie 60 min 30g Chinook 30 min 30g Wakatu 5 min 20g Wakatu 5 min 35g Chinook 5 min 25g Cascade NZ Zadane US-05 15 BLG 69,1 IBU 21,3 EBC Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) #25 Hefe Weizen 17.08.2014 15:30 Pszeniczny 3,0 kg Pilzneński 0,8 kg Cara Ruby 0,3 kg Zacieranie 45°C 15 minut 55°C 15 minut 62°C 30 minut 72°C 30 minut 78°C Chmielenie 60 min 25g Marynka 15 min 10g Marynka 12 BLG Zadane Danstar Munich 37,1 IBU! 8,3 EBC Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 #26 American Pumpkin Ale Strong 27.09.2014 Pale Ale 4,0 kg Pilzneński 1,26 kg Carafa Special III 0,30 kg Bisquit 0,25 kg Karmelowy 600 0,13 kg Chmielenie: 60 min 40g Cascade 5 min 35g Cascade 5 min 10g mieszanka przypraw - goździki, ziele angielskie, cynamon 16BLG Zadane US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) #27 Pale Ale na domowych chmielach 3.10.2014 Pale Ale 3,0 kg Pilzneński 1,0 kg Caramunich II Wayermann 0,2 kg Zacierane w 68°C 80 min. Chmielenie: Do chmielenia użyłem chmielu Sybilla w szyszce z własnego ogródka. Szyszka mrożona. 60 min 50g Sybilla szyszka 5 min 50 g Sybilla szyszka 12 BLG Zadane US-05 piana z #26 Piwo wyszło dziwne, aromat jakiś taki słodko kokosowy, w smaku też wyczuwalne takie coś, czego jeszcze nie doświadczyłem. Goryczka prawie żadna. Do przetestowania mam jeszcze Marynkę i Magnum. Też z nich zrobię single hopy, ale dam więcej. Edytowane 25 Listopada 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 #28 Dry Stout 18.10.2014 Pilzneński 2,0 kg Carafa III Wayermann 0,2 kg Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,1 kg Zacierane w 68°C 60 min. Chmielenie: 60 min 20g Marynka granulat 1 min 30 g Marynka granulat 10 BLG ~14L Zadane US-05 piana z #27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 #29 Saison 30.10.2014 Pilzneński 3,0 kg Wiedeński 0,8 kg Monachijski typ II 0,55 Pszeniczny 0,5 kg Zacierane w 68°C 90 min. Chmielenie: 60 min 40g EKG 5 min 20g Styrian Golding 5 min 10g Słodka skórka z pomarańczy 5 min 30g Gorzka skórka z pomarańczy 1 min Cukier 0,3 kg 16 BLG 22L Zadane uwodnione Brewferm Blanche w 23 stopniach C 30.11.2014 - zeszło do 2,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) #30 White IPA 30.11.2014 Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 2,5 kg Płatki owsiane 0,8 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Zacieranie 44°C 10 min 56°C 5 min 62°C 10 min 68°C 60 min 74°C 5 min 76°C Mash Out Chmielenie: 60 min 20g Marynka granulat 60 min 15g Centennial granulat 30 min 15g Centennial granulat 5 min 15g Centennial granulat 5 min 15g Ahtanum granulat Edytowane 30 Listopada 2014 przez szefoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się