ART200 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam, Mam pytanie odnośnie temperatury utrzymania piwa dolnej fermentacji w butelce. Warze piwo z dwójką kolegów i zauważyłem że piwo u nic po jakimś czasie jest lepsze (zawiera mniej posmaków owocowych- estrowych) Problem w tym że wydawało mi się że mam najlepsze warunki przechowywania piwa będącego już w butelce,ponieważ mam stałą temperaturę w piwnicy która oscyluje w lecie od 16-18 stopni, natomiast koledzy mają po 20 stopni. Dodam, że piwo jest u mnie fermentowane (burzliwa + cicha) oraz jest przetrzymywane już w butelkach tydzień w temp pokojowej aby się nagazowało. Następnie jest zabierane do piwnicy. Koledzy piwa zabierają po tygodniu lub nawet później. Dodam, że jednym piwem jest czeska desitka będąca już 3 miesiące w butelce oraz munich helles który został zabutelkowany jeszcze w lutym. Problem dotyczy obu piw przy czym helles (z uwagi na zimę) był w piwnicy przechowywany w temp. już 13 stopni aż do teraz kiedy mam 18. Do tego zrobiłem mały eksperyment. Zabrałem piwo z piwnicy na tydzień do temp. pokojowej (teraz to było nawet 25 stopni) otworzyłem na raz oba (temp. 25 oraz z piwnicy 18) i zdecydowanie lepsze było to z.... 25 stopni. Praktycznie brak było przeszkadzających posmaków owocowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się