St. Anger Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Lawendowy Witbier Wielkość warki: ~29l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 11,2 Zasyp: Pszenica niesłodowana: 2,5 kg Owies niesłodowany: 0,3 kg Ziarna niesłodowane zostały skleikowane -Słody: Słód pilzneński: 1 kg Słód pale ale: 1 kg -skończył się pilzneński Słód pszeniczny: 1 kg Przerwy: Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 15' 55°C - 30' 64°C - 15' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 5g Lubelski (szyszka) - 60' 20g Sybilla (szyszka) - 60' 10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' Pozostałe dodatki: 10g Lawenda - 10' 15g Kolendra - 5' Drożdże: gęstwa Brewferm Blanche Uwagi: Wrzucam go do receptur, gdyż TomX powiedział, że powinno się w nich znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Potwierdzam, pyszne piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 W jakiej postaci była lawenda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 44°C - 15' Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 W jakiej postaci była lawenda? Suszone kwiaty lawendy 44°C - 15' Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C? Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 44°C - 15' Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C? Co do przerwy ferulikowej w witach ciekawie opisał to Dagome w komentarzu do wpisu na swoim blogu http://www.piwo.org/blog/25/entry-49-303-witbier/ Bzdzionek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Co do przerwy ferulikowej w witach ciekawie opisał to Dagome w komentarzu do wpisu na swoim blogu http://www.piwo.org/...49-303-witbier/ Dzięki za źródło, punkt dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować. I udało się uzyskać goździki w wicie, przy tak krótkiej przerwie ferulikowej? Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Jeśli są to lawenda je przykryła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się